0850 808 26 24
Tekne Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Günümüzde tekne kullanımı oldukça artmıştır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizlerinde kişisel ya da toplu kullanım için pek çok tekne/yat bulunmaktadır. Tekneler de birer motorlu araç olduğu için “Tekne Sigortası” adı altında bir sigorta türü bulunmaktadır.

Tekne sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Tekne Sigortası Nedir?

Tekne Sigortası aynı zamanda Yat Sigortası olarak da bilinmektedir. Tekne Sigortası; teknenin denizde seyir halindeyken ya da karada bağlama yerinde dururken oluşabilecek hasarlara karşı, tekneyi maddi anlamda güvence altına alan sigorta türüdür. Tekne sigortası ile denizde ve karada teknenin alabileceği hasarlar, güvence altına alınır.

Tekne Sigortası Neleri Kapsar?

Tekne sigortasının kapsamı, tekne sigortası çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Magdeburger Sigorta olarak müşterilerimize sunduğumuz tekne sigortası çeşitleri şu şekildedir;

  • Institute Yacht Clause (1.1.85) (Cl.328) – Geniş Teminat;

Enkaz kaldırma masrafları

Deniz gibi seyredilebilir sularda batma, çatışma ve oturma gibi Rizikolar

Denizde ve karada yaşanabilecek hırsızlık, infilak, yangın, yıldırım ve infilak

Başka bir tekneye, 3.kişilere veya mallarına verilebilecek hasarlar

Liman ve rıhtım tesislerinde, hava veya kara araçlarıyla temas veya bunlardan düşebilecek cisimlerin verdiği hasarlar

  • Tam Ziya (Total Loss Only) – Dar Teminat;

Yatın gerçek veya hükmi olarak tamamen ziya olması hallerini kapsamaktadır.

Tekne sigortası çeşitlerimiz ve kapsamları bu şekildedir. Tekne sigortası kapsamları ve istisna durumlar ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Tekne Sigortası Avantajları Nelerdir?

Tekne sigortasının birbirinden önemli avantajları bulunmaktadır. Magdeburger Yat Sigortası’ndan faydalandığınızda sahip olacağınız avantajlar şu şekildedir;

  • Teknenin çalınması durumunda her zaman yanınızdayız.
  • Herhangi bir tekne kazası durumunda 3.şahıslara ait olan tekne ya da teknedeki eşyalarda meydana gelebilecek kayıp ve hasar gibi durumlarda yanınızdayız.
  • 7/24 Yat Asistans Hizmetleriyle her an geçici kaptan servisi, yedek parça yardımı ve yedek anahtar gönderimi gibi hizmetlerimizle yanınızdayız.
  • Teknenizin hareket halindeyken ya da bağlama yerinde dururken oluşabilecek hasarlara karşı yanınızdayız.

Tekne Sigortası Kimler Yaptırabilir?

Tekne sigortası kimler yaptırabilir sorusu sık sık sorulmaktadır. Şöyle ki; bağlama limanı Türkiye’de olan bütün yat ve tekne sahipleri, tekne sigortası yaptırabilmektedir. Ancak tekne sahiplerinin tekne sigortası yaptırabilmesi için “Amatör Denizci Belgesi” ya da bir başka adlandırmayla “Tekne Ehliyeti (Yat Ehliyeti)” alması gerekmektedir. 

Gerekli şartları sağlayan şahıslar, tekne sigortası yaptırabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Tekne Sigortası Zorunlu Mu?

Tekne sigortası zorunlu olmayan sigortalar arasında yer almaktadır. Yani tekne sigortası yaptırmak kanunen zorunlu değildir ve herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır. Ancak teknenizi çeşitli risklere karşı güvence altına almak ve korumasız bırakmak istemiyorsanız, tekne sigortası yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Tekne sigortasının zorunlu olduğu durumlar da bulunmaktadır. Yakın bir zamanda Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile deniz turizminde kullanılan gezi teknelerine ve sigorta zorunluluğu getirilmiştir. Bu koşullarda kullanılan teknelerin zorunlu tekne sigortası yaptırması gerekmektedir.

Tekne Sigortası Fiyatları

Tekne sigortası ücretleri çeşitli parametrelere göre değişiklik göstermektedir. Bu parametrelerden bazıları şu şekildedir;

  • Teknenin türü, modeli, boyutu, sürati, bağlama yeri ve kullanım amacı.
  • Tekne sigortasının fiyatını etkileyen en önemli unsurlardan biri de teknenin yaşıdır.
  • Teknenin hızı arttıkça potansiyel risk arttığı için tekne hızının artmasıyla birlikte tekne sigortasının da fiyatı artmaktadır.
  • Son olarak genellikle 15-20 yaşını geçmiş olan teknelerin bakım ve tamir masrafları daha yüksek olacağı için ek prim talep edilebilmektedir.

Genel olarak tekne sigortası ücretleri bu parametrelere göre değişiklik göstermektedir. 

Tekne ya da bir başka adlandırmayla yat sigortası yaptırmak istiyorsanız, Magdeburger Sigorta olarak hizmetinizdeyiz. 1844 yılından itibaren içinde bulunduğumuz sigortacılık sektöründe dünyanın önde gelen markaları arasında yer alıyoruz. Tekne Sigortası dahil olmak üzere çeşitli sigorta hizmetlerimizden faydalanmak ve bilgi almak istiyorsanız, sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Deniz tutkunlarının en büyük hayallerinden birisi de kendi tekne veya yatlarını kullanabilmektir. Bu taşıtları kullanabilmek için de kategorilere göre ehliyetler bulunmaktadır. Tatil severlerin en çok tercih ettiği tatil seçeneklerinden birisi de tekne, yat kiralama veya kendi özel teknesi ya da yatı ile denize açılmaktadır. Kendi özel yatınızı ya da kiraladığınız yatı kullanmak için ne yapmalısınız? Yat ehliyeti nasıl alınır?

Acente Bul
Magdeburger Sigorta