2024 otoban hız sınırları, araçların ve sürücülerin güvenliğini sağlamak için belirlenmektedir. Karayolları Trafik Kanunu’nda belirlenen hız sınırları ile trafikte oluşabilecek kazaların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Yolculuk esnasında otoban ve otoyollardaki şeritlerde araç tiplerine göre hız sınırları değişmektedir. 2024 otoban ve otoyol hız sınırları hakkında bilmeniz gerekleri detaylı olarak yazımızın devamında anlatacağız.
Otobanda hız sınırları araç trafiğine ve araç sayısına göre değişmektedir. Ülkemizdeki hız sınırları otoyol ve otobana göre farklılık gösterirken başlıca otoban hız sınırları şu şekildedir;
2024 otoban hız sınırı, bölünmüş yollara, şehir içi, şehir dışı olmasına ve araç çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Yükü ağır veya yolcu taşıyan araçlar yukarıda belirttiğimiz hız sınırlarının altına gitmek zorundadır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen araçların uyması gereken yasal hız sınırlarını yakından inceleyelim.
Otomobiller İçin Hız Sınırı
Otomobil için hız sınırı, yerleşim yeri içinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yol hız sınırı 110 km, KGM tarafından işletilen otoyollarda 130 km, YİD otoyollarında 140 km’dir.
Minibüsler İçin Hız Sınırı
Minibüsler için, şehir içi hız sınırı 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km’dir.
Otobüsler İçin Hız Sınırı
Otobüs (M2-M3) için, şehir içi hız sınırı 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yol hız sınırı 90 km, otoyollarda 100 km’dir.
Kamyonet İçin Hız Sınırı
Kamyonet (N1-N1G) için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 85 km, otoyollarda 95 km’dir
Panelvan İçin Hız Sınırı
Panelvan için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 100 km, otoyollarda 110 km’dir.
Kamyon İçin Hız Sınırı
Kamyon (N2-N3) için, şehir içi hız sınırı 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yol hız sınırı 85 km, otoyollarda 90 km’dir.
Çekici İçin Hız Sınırı
Çekici için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 85 km, otoyollarda 90 km’dir.
Motosiklet (L3) İçin Hız Sınırı
Motosiklet (L3) için, şehir içi hız sınırı 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km’dir.
Motosiklet (L4, L5, L7) İçin Hız Sınırı
Motosiklet (L4, L5, L7) için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 70 km, bölünmüş yollarda 80 km, otoyollarda 80 km’dir.
Motorlu Bisiklet İçin Hız Sınırı
Motorlu bisiklet (L1, L2, L6) için hız sınırı, yerleşim yeri için 30 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 45 km, bölünmüş yol hız sınırı 45 km, otoyol girişi ise yasaktır.
Motorsuz Bisiklet İçin Hız Sınırı
Motorsuz bisiklet için şehir içi hız sınırı 30 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 45 km, bölünmüş yollarda 45 km, otoyol girişi ise yasaktır.
Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar İçin Hız Sınırı
Tehlikeli madde taşıyan araçlar için hız sınırı, belgelerde aksi bir hüküm yoksa yerleşim yeri için 30 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 50 km, bölünmüş yol hız sınırı 60 km, otoyollarda 70 km’dir.
Özel Yük Taşıyan Araçlar İçin Hız Sınırı
Özel yük taşıyan araçlar için şehir içi hız sınırı 30 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 50 km, bölünmüş yollarda 50 km, otoyollarda 60 km’dir.
Lastik Tekerlekli Traktörlerde Hız Sınırı
Lastik tekerlekli traktörlerde hız sınırı, yerleşim yeri için 20 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 30 km, bölünmüş yollarda 40km, otoyol girişi yasaktır.
Arızalı Bir Aracı Çeken Araçlarda Hız Sınırı
Arızalı bir aracı çeken araçlarda hız sınırı, yerleşim yeri için 20 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 20 km, bölünmüş yollarda 30 km, otoyollarda 40 km’dir.
İş Makineleri İçin Hız Sınırı
İş makineleri için hız sınırı, yerleşim yeri için 20 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 20 km, bölünmüş yol hız sınırı 20 km, otoyollarda ise yolun işletilmesinden sorumlu kuruluştan izin alınması gerekir.
Otoban ve otoyollarda hız sınırını aşan araçlar radar adı verilen sistemlerle tespit edilir. Araçlar hız sınırını aştığında radar tarafından belirlenir ve hız sınırı cezası uygulanır. Araç otoban ve otoyolda hız sınırını %10-30 arasında aşarsa 10 ceza puanı, %30’un üzerinde aşarsa 15 ceza puanı uygulanırken araç sahibine hız sınırı cezası verilir. Hız sınırını aşmak trafiği ve sürücüleri tehdit etmektedir ve bu yüzden sınırı aşmak doğru bir davranış değildir. Bir yıl içerisinde araç sahibi 5 kere hız sınırını aşarsa ehliyetine el konulur, sürücü psikoloji testine girerek ehliyetini geri alabilir. Ehliyetini geri alan sürücü aynı yıl içinde 5 kere daha hız sınırını ihlal ederse ehliyetine kalıcı olarak el konulur.
Otoban ve otoyol hız sınırı aşımı yapan sürücüler aldıkları cezaları PTT şubelerinden, anlaşmaları bankaların ödeme kanallarından ve vergi dairesinden ödeyebilir. Aracınız ceza aldıysa e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden de sürücüler hız sınır cezalarını ödeyebilir.
Sürüş güvenliğiniz için 2024 otoban ve otoyol hız sınırları hakkında bilmeniz gerekenleri Magdeburger Sigorta olarak detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Trafik kuralları ve araç sigortaları hakkında bilmeniz gerekenleri Magdeburger Sigorta blog içeriklerinden öğrenebilirsiniz.