0850 808 26 24
Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Belirli bir bölgesinde engel olan ve bu engel sebebiyle belirli bir oranda engelli statüsü olan kişilere devlet tarafından engelli raporu verilmektedir. Bu rapor ile engeli olan vatandaşlar, bazı ayrıcalıklar kazanmaktadır. Bu ayrıcalıklar arasında engelli raporu ile araç alma ve kullanımını kolaylaştırmaya yönelik haklar da yer alır.

Bu süreçte ise engelli raporu ile alınabilecek araçlar ve engelli araç fiyatları 2024 senesi güncel ücretler merak edilmektedir. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, engelli araç limiti, ÖTV’siz araç alma ve araç alma süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. 

2024 Yılı Engelli Araç Limiti Ne Kadar?    

Engelli araç fiyatları 2024 güncel tutarları, araç satın almak isteyen vatandaşlar için merak konusudur. 2024 yılında birçok fiyatı belirleyecek yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti de belirlendi. Bu limit 2023 yılında 1 milyon 4200 TL iken 2024 senesi için 1 milyon 637 bin 748 TL oldu. 

Bu süreç için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden yararlanacakların %90 ve üzeri engeli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu kişiler için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Ayrıca bu araçları, kendilerinin belirlediği kişiler de kullanabilir. 

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?    

Engelli araç alımı için gerekli belgeler, işlem süreci için son derece önemlidir. Bu kapsamda engelli indirim oranlarından yararlanarak sıfır km bir otomobil satın almak isteyen kişilerin belirli belgelere sahip olması gerekir.  Bu belgeler ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Engelli kişiye ait nüfus cüzdanı
  • 18 yaşından küçük olan engelli vatandaş için vasi kararının belgesi
  • Özel başvuru formu
  • İmzalı ve onaylı muayene belgesi
  • Engelli sürücü belgesi,
  • Engel durumu ve oranını gösteren sağlık raporu

Engelli bireylerin otomobil satın almak için engelli sağlık raporuna sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda gerekli belgelerin hazırlanarak eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi son derece önemlidir. 

%40 Engelli Raporu ile Araç Alım Şartları ve ÖTV İndirim Oranı    

%40 engelli raporu ile araç satın almak isteyen kişilerin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanmaktadır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişiler, engelli raporu ile araç alma şartlarını sağlamalıdır. Engelli raporu ile araç alma şartları ise aşağıdaki gibidir:

  • Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir.
  • Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
  • %40 engelli kişinin engel durumundan dolayı aksamlı bir araç kullanması gerekiyorsa engelli raporunda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresinin yer alması gerekir. Bunun yanı sıra herhangi bir tertibat gerekli değilse “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi yer almalıdır.
  • Engelli kişinin raporunda “Otomatik vitesli araç kullanabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanamaz” ibaresi yer alıyorsa bu şartlara uygun bir araç satın alması gerekir.
  • Engelli raporu ile araç almak için araç almadan önce A veya B sınıfı ehliyetlerden birine sahip olması şartı aranır.

%60, %70 ve %80 Engelli Raporu ile Araç Alma    

%60, 70 ve 80 oranında engelli raporuna sahip olan kişiler, %90 altı kişiler için belirlenen genel alım-satım şartlarını karşıladıkları sürece engelli raporu ile araç alabilirler. Bu yüzdedeki bu kişiler için ek olarak başka kriterlerin geçerliliği söz konusu değildir.

%90 Engelli Raporu ile ÖTV’den Muaf Araç Alım Şartları Nelerdir?

Engelli raporu ile araç almak isteyen kişilerin ÖTV’siz araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Engelli bireyler için %90 ve üzeri engel oranı, sıfır araç alırken ÖTV’den muaf kabul edilmelerini sağlar. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması önemli bir kriterdir.     

%90 Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?    

Engelli vatandaşlar adına alınan aracı kimin kullanamayacağı Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirlenmektedir. Kişinin tam teşekküllü bir hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda %90 ve üzeri engellilik durumuna sahip olması ve raporunda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ifadesinin bulunması gerekir. Bunun yanı sıra kişinin raporunda “Sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi yer almıyorsa aracı, yakınlık derecesi gözetilmeksizin herkes kullanabilir.

%90 engelli bireylerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda ise araç ruhsatına kaydettirilen 3 kişinin daha aracı kullanması mümkündür. Bu durumda %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir. Ruhsatta ismi olmamasına rağmen aracı kullanan kişilerin aracı bağlanabilir veya ağır para cezası ödemelere gerekebilir. Üstelik hastalık gibi çeşitli acil durumlarda dahi ruhsatta adı geçmeyen kişilerin dışında herhangi birinin aracı kullanması mümkün değildir.

%90 Engelli Aracı Kimler Satın Alabilir?     

Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV’den muaf kabul edilir. Ancak, kişinin ÖTV’siz araç alabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi önemli bir kriterdir. Genel olarak %90 engelli raporu ile araç satın alabilme şartları ise aşağıdaki gibidir:

  • %90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedeni gözetilmeksizin araç satın alabilir.
  • Ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusu ise aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz ve aile yakınları, aracı satın alabilir.
  • Engelli raporu ile araç alımı için 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmayan kişi, kendi başına işlemlerini tamamlayabilir.
  • Kişi 18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakatname vermesi gerekir.
  • 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için vasi kararı talep edilir.
  • 18 yaş altı çocuk için anne-baba boşanmış ise araç alım-satış işlemlerini velayet kimin üzerineyse o kişi yapmalıdır.
  • Araç satın almadan önce aracı kullanacak kişinin A veya B sınıfı ehliyetlerden birine sahip olması gerekir.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama Nasıl Yapılır?     

Engelli araç indirimi hesaplama sürecinde aracın ham fiyatına ÖTV uygulanır ve ham fiyat ile ÖTV fiyatı toplanarak toplam tutarın KDV’si eklenir. Araç satın alırken yararlanacağınız indirimlerden bir diğeri de KDV indirimidir. Normalde %18 KDV ödenirken engelli indiriminden faydalandığınızda bu oran %15’e kadar düşer. KDV ve ÖTV ile yapılan ayrı ayrı indirimler ile satın almak istediğiniz aracın satış fiyatı yaklaşık olarak %30-32 arasında değişiklik gösterir.

ÖTV Muafiyetli Araçlar Hangileridir?    

ÖTV muafiyetli araçlar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Motor silindir hacmi 2800 cm³’ü geçmeyecek, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pick-up gibi açık veya kapalı kasalı kamyonet modelleri
  • 1.6 motor hacmin altında olan binek otomobiller
  • Tüm motosikletler

ÖTV İstisnalı Araç Satılabilir mi?

Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında ÖTV istisnasından yararlanan kişilerin, beş yıl geçmeden aracı istisnadan yararlanamayan kişi ya da kurumlara, satış veya devir yapılabilmesi için ÖTV’nin ödenmesi gerekir. Ayrıca ÖTV istisnasından yararlanılmış olan taşıtın beş yıl geçmeden bir engelliye satışı ya da devrinde de engelli tarafından aracın kayıt veya tescil işleminden önce ÖTV’nin ödenmesi gerekir. Araç beş yıl doğal afet, yangın ya da kaza sonucu kullanılamaz hale gelirse yeni bir araç alım sürecinde ÖTV ödemesi beklenmemektedir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda engelli raporu ile araç alma konusunda bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz, Sigorta paketlerimiz ve kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İkame Araç Nedir?

İkame Araç Nedir?

Kasko sigortası sürecinde ikame araç hizmeti, birçok insanın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Peki, ikame araç nedir? Aracınız ile yaşadığınız herhangi bir kaza durumunda tarafsız bir eksper tarafından aracın trafiğe çıkmamasına karar verilirse; sigorta şirketi sigortalı kişiye bu süreçte mağdur olmaması için araç sağlar. Sigorta şirketinin sağladığı araca ise ikame araç denir. Sigortalı için temin edilen ikame aracın, sürücünün aracının özelliklerine en yakın olan araç modelleri arasından sağlanması oldukça önemlidir.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta