Hemen hemen evcil hayvan sevmeyenimiz yok denilecek kadar azdır. Sevimli, sempatik ve bir problem olmadığı taktirde zararsız olan evcil hayvanlardan bakımı en kolay olanlardan birisi de kedilerdir. Kedilere istemeyerek de olsa zarar verecek bir davranışta bulunursak tırmalamaları kaçınılmazdır. Peki kedi tırmalaması nasıl geçer?
Kediler için tırnakları, onların savunma ve kendilerini koruma mekanizmalarıdır. Kedi sahibi olan herkes mutlaka kedi tırmalamasına maruz kalmıştır. Eğer kediniz sizi tırmalamaya kalktıysa, istemeden de olsa onun canını yakmış olabilirsiniz.
Kedi tırmalaması ya da kedi ısırması yaşanılan durumlarda ilk merak edilmesi gereken şey hayvanın kuduz olup olmama durumudur. Eğer sizi bir sokak kedisi tırmaladıysa, onun kuduz olup olmadığını ya da hangi hastalıkları taşıdığını bilmeniz neredeyse imkânsızdır. Kuduz gibi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için böyle bir durumda mutlaka uzman bir doktora danışmanız oldukça önemlidir.
Sizi kendi kediniz tırmaladıysa ve aşılarından eminseniz öncelikli olarak ilk müdahalenin yapılması gerekir. Evde baktığınız dostunuzun aşıları ve bakımları tam ise muhtemelen herhangi bir problem yaşamayacaksınız. Peki kedi tırmalaması hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Eğer kedi tırmalaması ya da ısırılması yaşarsanız, ilk olarak kedinin bir sağlık problemi olup olmadığından emin olmanız gerekir. Sahipli bir kedi veya kendi kendiniz yaparsa öğrenebilirsiniz ama bu tırmalamayı bir sokak kedisi yaparsa uzman bir hekime gözükmeniz gerekir. Kedi tırmalaması iz bırakır mı sorusuna ise net bir cevap vermek mümkün değildir. Bu kedinin verdiği darbe ve sizin cildinize göre dahi farklılık gösterebilecek bir durumdur. Bunun için net bir bilgi vermek doğru değildir ancak geçmesi için tedaviler uygulayabilirsiniz.
Kedi tırmalaması genellikle kaşıntı yapmaz ancak kedide bir hastalık varsa bu hastalık tırmalama ile size de bulaşabilir. Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız. Kuduz aşısı gerekli görülmez ise ve yaranız da büyükse mutlaka tetanoz aşısı gerekli gerekli görülebilir.
Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca, kediler tırnakları ile birçok virüsü size bulaştırabilirler bunlardan en tehlikelisi ise kuduzdur. Kuduzun dışında birçok hastalık da bulaştırma ihtimalleri yüksektir. Bu sebeple doktora gidip muayene olmanız gerekir.
Bir kedi sizi tırmaladıysa yapmanız gereken ilk şey yukarıda da belirttiğimiz gibi bölgeyi soğuk su ve sabun ile yıkamak olacaktır. Soğuk su ile yıkadıktan sonra bir antiseptik solüsyon ya da krem ile bölgeye tedavi uygulayın ve yara bandı ile kapatın. Bu işlemi yaptıktan kısa bir süre sonra tırmalama izleri de geçecektir ancak çizikler geçmediyse ve o bölgede kabarma oluştuysa bir doktora başvurmanız gerekir.
Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, kedi tırmalaması nasıl geçer konusunu ele aldık. Evcil hayvanlarınızı güvence altına almak için Can Dostum Sigortamızı inceyebilirsiniz.