0850 808 26 24
2024 Yılı Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene ücreti 2024 yılı için araç sürücüleri tarafından merak edilmektedir. Trafiğe çıkan her motorlu aracın trafik sigortası ve araç muayenesi yaptırması zorunlu tutulmaktadır. Trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak için motorlu taşıtların araç muayenesi yaptırması gerekir. Aksi taktirde trafik kontrollerinde ceza yazılmaktadır. Araç segmentine ve yaşına bağlı olarak araç muayene ücretleri değişiklik göstermektedir. Yazımızın devamında araç segmentlerine göre 2024 yılı araç muayene ücreti ne kadar, sorusuna detaylı olarak yanıt vereceğiz. 

2024 Yılı Araç Muayene Ücreti 

2024 yılı araç muayene ücretleri, araçların yaşına ve araç segmentine bağlı olarak değişmektedir. Motosiklet ve binek araçlar iki yılda bir muayeneye sokulurken ticari araçlar için bu süre her yıl olarak belirlenmiştir. Araç muayenesi, TÜVTÜRK muayene istasyonlarından randevu alınarak yapılmaktadır. Ayrıca E-Devlet üzerinden aracınızın muayene geçerlilik süresini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda araç ruhsatının sağ tarafından geçerlilik süresi yazmaktadır.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2024 Yılı Trafik Sigortası Tavan Fiyatları

Araç Çeşitlerine Göre 2024 Yılı Muayene Ücretleri.  

Trafiğe çıkan motorlu araç çeşitlerine göre 2024 yılı muayene ücretleri aşağıdaki gibidir; 

 

2024 Yılı Araç Muayene Ücretleri  
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet928 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork1.821,60 TL
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker2462 TL

 

2024 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar? 

2024 yılı araç nuayenesi gecikme ücretleri aşağıdaki gibidir;

 

 Otomobil vb.Otobüs vb.Traktör vb.
Gecikmesiz1.821,60 TL2.432,40 TL927,60 TL
1 Ay Gecikmeli1.912,60 TL2.585,52 TL973,98 TL
2 Ay Gecikmeli2.708,64 TL2.708,64 TL1.020,36 TL
3 Ay Gecikmeli2.094,84 TL2.831,76 TL1.066,74 TL

 

Araçların muayene süresi geçtiğinde araç trafiğe çıkmasa bile geçen her ay için muayene ücretinin %5’i gecikme bedeli yansıtılır. 2024 araç muayenesi gecikme ücreti, Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı’na aktarılmaktadır. 

Araç Muayene Süreleri

Araç muayene sürelerini düzenli takip edip, zamanında muayene yaptırmak; sadece cezai yaptırımlardan kaçınmakla kalmaz, aynı zamanda trafik güvenliği açısından da hayati öneme sahiptir. Araç tipi ve ruhsat kategorisine göre değişen muayene süreleri, gecikme durumunda trafik denetimlerinde tespit edilen araçlar için ciddi cezai yaptırımları beraberinde getirebilir. Araç Muayene süreleri aşağıdaki gibidir;

 

Araç TürüMuayene süresi
Hususiİlk muayene 3 yıl, sonrasında her 2 yılda bir
Kamyon, Kamyonet, Taksi vb. (ticari grup)1 yılda bir
Motosikletİlk muayene 3 yıl, sonrasında her 2 yılda bir
Traktörİlk muayene 3 yıl, sonrasında her 3 yılda bir

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Egzoz Emisyon Muayene Ücreti 2024

Araç Muayene Ücreti Kartla Ödeniyor Mu? 

Araç muayene ücretini kartla ödemek isteyen araç sahipleri kartla ödeme yapabilmektedir. TÜVTÜRK araç muayene ücreti muayene istasyonlarında kredi kartı veya banka kartı ile ödenebilmektedir. Araç muayenesi işlemlerinde ödemeler sadece MasterCard, Visa ve TROY kartlarıyla yapılabilmektedir. Araç sahipleri TÜVTÜRK istasyonlarından muayene alarak araçlarını muayeneye sokabilir ve ödemeyi kartla yapabilir. 

2023 Yılı ve 2024 Yılı Araç Muayene Ücret Karşılaştırması 

Motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu trafik sigortası ve araç muayenesi yaptırması gerekmektedir. Her yıl veya 6 ayda bir olarak muayenene ücretleri, enflasyona bağlı olarak artmaktadır. TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından araç muayene ücretleri belirlenmektedir. Araç sınıfına ve yaşına bağlı olarak vize yaptırma süreleri 1 ile 3 yıl arasında değişmektedir. 

2023 yılı ve 2024 yılı araç muayenesi ücret karşılaştırması yaptığımızda otomobiller için 1130,40 TL’den 1.821,60 TL’ye çıktığını görmekteyiz. Araç sınıflarına bağlı olarak her yıl araç muayene ücretlerine zam gelmektedir. Ticari olmayan araçların ilk muayenesi 3 yaşından sonra ticari sınıf araçların ise 1 yaşından sonra başlamaktadır. 

Araç muayene ücreti 2024 yılı için ne kadar olduğunu ve bilmeniz gerekenleri detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Magdeburger Sigorta blog içeriklerinden araçlarla ilgili bilmeniz gereken bilgileri bulabilirsiniz. 


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta