0850 808 26 24
Egzoz Emisyon Muayene Ücreti 2024


2024 egzoz muayene ücreti, araç sahiplerinin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Motorlu taşıtlar, fosil yakıt tükettiği için karbondioksit salınımı yapmaktadır. Egzozdan çıkan gazın çevreye verdiği zararı en aza indirmek için muayene istasyonlarında egzoz emisyon muayenesi yapılmaktadır. Araç muayenesi fiyatları araç segmentine göre değişirken emisyon ücretleri her motorlu taşıt için aynıdır. 2024 egzoz muayene ücreti ve bilmeniz gerekenleri detaylarıyla yazımızın devamında paylaşacağız.

2024 Egzoz Muayene Ücreti

Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2023 yılında muayene ücretleri 180 TL iken 2024 egzoz muayene ücreti 256 TL olarak belirlenmiştir. Tüm motorlu araçların muayene ücretleri aynıdır fakat muayene süreleri değişmektedir.

Egzoz Muayenesi Nedir?

Araçlardan çıkan motor gazı çevreye ve insan sağlığına zararlıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu zararın önüne geçmek için araçların egzoz muayenesi yaptırması zorunlu tutulmaktadır. Muayene sırasında araçların egzozundan dışarıya salınan gazın ölçümü yapılır ve fazla salınım oluyorsa yaptırım uygulanır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2024 Yılı Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Egzoz muayenesi fiyatları tüm motorlu taşıtlar için aynıdır fakat vizede olduğu gibi araçların ölçüm zamanı birbirinden farklıdır. Araçların egzoz muayene sürelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Otomobiller için egzoz muayene sonrası ilk 3 yaşından sonra iki yılda bir yapılmaktadır.
  • Motosiklet, traktör, elektrikli ve hibrit araçlar, 1979 yılı ve öncesi dizel araçlar egzoz emisyon ölçümünden muaf tutulmaktadır.
  • Geriye kalan motorlu taşıtların ilk yaşından itibaren iki yılda bir egzoz muayenesi yapılır.  

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Motorlu taşıtlar vizeye girmeden önce özel olarak yetkilendirilmiş servislerde veya TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz emisyon ölçümü yapılır. TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak aracınızın egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilirsiniz. 

Egzoz Emisyon Ölçümü İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aracını egzoz muayenesine götürecek araç sahiplerinin araçlarının tescil belgesi ve nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport gibi belgeleri götürmeleri gerekir.  

Egzoz Muayenesi Cezası Nedir?

Egzoz muayenesi süresi dolan araçlara idari para cezası verilir. Egzoz emisyon gecikme cezası 2024 yılı için 9.943 TL’dir. Gecikme cezası alan araç sahipleri 15 gün içerisinde cezayı öderse %25 indirimden faydalanabilir. Muayene sırasında standartların dışında olan araç egzozları için 19.897 TL para cezası verilmektedir. 

Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Kesiyor?

2024 egzoz muayene ücreti ve trafik cezaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından egzoz muayenesi cezası kesilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2024 Yılı Trafik Sigortası Tavan Fiyatları

Egzoz Muayenesi Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmeli?

Motorlu taşıtların çevreye saldığı karbondioksit miktarını azaltmak için egzoz muayenesinde test yapılır. Egzoz muayenesi yaptıracaklar nelere dikkat etmeli;

  • Egzoz muayenesi yaptıracakların araçlarının egzozlarında herhangi bir sorun olmaması gerekir. Herhangi bir sorun varsa araç tamir edildikten sonra muayeneye sokulmalıdır.
  • Trafik kontrollerinde aracın muayeneye girilmesine karar verilirse araç sahibinin egzoz muayene işlemine girmesi gerekir.
  • Egzoz ölçümü sırasında herhangi bir sorun varsa veya yetersiz özellikler bulunduysa pul ve ruhsat verilmemektedir. Bu durumda egzoz gazı ölçüm raporu verilir ve araç sahibinin bu raporu taşıması gerekir. Sürücüler, TÜVTÜRK ve e-Devlet üzerinden online olarak egzoz ölçüm raporuna ulaşabilirler.
  • Aracın muayeneye girmeden önce yetkili servis kontrolünden geçirilmesi faydalı olacaktır.

2024 egzoz muayene ücreti ve egzoz muayenesi hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı olarak aktarmaya çalıştık. Trafiğe çıkan araçlarda olması gerekenleri ve trafik kuralları hakkında bilmeniz gerekenleri Magdeburger blog içeriklerinden ulaşabilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta