Uzun ve doğru adıyla Zorunlu Trafik Sigortası kusurlu olarak karıştığınız kazalarda karşı tarafı, karşı tarafın aracını ve 3. Kişileri koruyan bir poliçedir. Bu poliçe adından da anlaşılacağı üzere zorunludur ve yaptırılmadığı durumlarda büyük miktarlarda trafik cezalarına çarptırılır ve aynı zamanda aracınızın bağlanmasına da sebep olabilirsiniz.Trafik sigortası teminatları, karşı tarafa vereceğiniz maddi zararları teminat altına alır. Sizler de ödeyeceğiniz düşük primlerle karışabileceğiniz olası bir kaza durumuna karşı yüksek tazminatlarla güvence altına alınmış olursunuz.
Trafik sigortası; araç başına, kaza başına, maddi ve bedeni olarak ayrılmaktadır. Maddi hasarlı kazalarda sağlık giderleri bir konu olmasa da içerisinde yaralanma ve can kaybı bulunan kazalarda giderlerin karşılanması, tazminat ödemesi gibi konular poliçe kapsamına girmektedir. Yaralanma, sürekli sakatlık ya da can kaybı durumlarında karşı tarafa ödenecek tazminat maruz kalan kişinin yaşına, gelirine ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler göz önünde bulundurarak hesaplanır.
Bunun yanı sıra herhangi bir hayvanın yaralanmasına sebep olacak bir kazaya karıştığınızda trafik sigortası poliçeniz hayvan dostlarımızın da veteriner masraflarını karşılamaktadır.
Sorumluluk sigortası olarak adlandırabileceğimiz Zorunlu Trafik Sigortası en genel ifadesiyle sizin kusurlu olarak karıştığınız bir kazada karşı tarafa verdiğiniz zararı kusurunuz oranında ödemeyi temin eder. Dolayısıyla trafik sigortası teminatları arasında maddi zararlar da vardır. Fakat bu noktada bahsedilen maddi zararlar sizin aracınızda meydana gelen değil karşı tarafa verdiğiniz maddi zarardır; sizin aracınızdaki maddi zararınızı kendi kasko poliçeniz karşılayacaktır.
Trafik sigortası neleri kapsar dediğimizde verilebilecek en kısa, genel ve açıklayıcı cevap karşı tarafa verdiğiniz maddi zarar tutarıdır. Bu maddi zarar tutarının ödeme bedeli kazadaki kusurunuza ve kusurluluk oranınıza bağlıdır.
Bir önceki başlıklarımızda zorunlu trafik sigortası neleri kapsar sorunun cevabını ve trafik sigortasının teminatları konusunu detaylıca inceledik. Tüm poliçelerde olduğu gibi zorunlu trafik sigortasının da devreye girmediği durumlar mevcuttur.
Kişinin karşı tarafa verdiği hasarın kusuru oranında karşı tarafın ya da 3. kişilerin maddi ve bedensel masraflarını tazminat ödemesi şeklinde karşılar. Poliçe, öncelikli olarak, kişinin kusuru olmaması durumunda devreye girmez. Meydana gelen kazada kişinin kusuru olmaması durumundaysa karşı tarafın trafik sigortası kişinin hatalarını karşılamak durumundadır. Eğer karşı tarafın trafik sigortası yoksa tüm masrafı karşı taraf kendi finanse edecektir.
Aynı zamanda trafik sigortası manevi tazminatlar ya da hasarlar söz konusu olduğunda devreye girmez. Manevi tazminatlar ve sigorta limitinizi aşan hasar ödemelerini kaskonuza ek yaptırabileceğiniz Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. Uzun adıyla ifade ettiğimiz, kısa adıyla İMM nedir?
İMM, trafik sigortasının içerisinde ya da ek hizmetinde bulunmaz. İMM kaskonuza ek yaptırabileceğiniz oluşabilecek manevi tazminat ve trafik sigortası limitlerini aşan ödemelerde sizleri güvence altına alan bir ek poliçe türüdür. Bu poliçenin primleri kasko priminiz baz alınarak hesaplanır.
İhtiyari Mali Mesuliyet ile desteklenen trafik sigortası neleri kapsar birlikte inceleyelim:
İMM ve trafik sigortası teminatları oldukça kapsamlı olsa da elbette trafik sigortasının karşılamadığı durumlar da vardır. Bunları maddeler halinde basitçe sıralayacak olursak:
Devletin zorunlu tuttuğu trafik sigortasını yaptırmadığınız durumlarda trafiğe çıkmanız yasaktır. Sigortasız bir şekilde trafiğe çıktığınız tespit edilirse aracınız bağlanır ve yüklü miktarda maddi cezalara çarptırılırsınız.
Web sitemizden ve telefon hattımızdan konuyla ilgili tüm detaylara ulaşabilir sigorta ve ek poliçelerle kendinizi, sevdiklerinizi, tüm yayaları, şoförleri ve araçları koruma altına alabilirsiniz.