0850 808 26 24
Zorunlu Deprem Sigortası ile İlgili Önemli Bilgiler

Dask Sigortası bir diğer adı ile Zorunlu Deprem Sigortası deprem sonrası oluşabilecek maddi hasarlara karşı konut ve işyerlerini güvenceye alabilir. Devlet, özel sigorta şirketleri ile işbirliği yaparak depreme karşı insanları teminat altına alır. Peki DASK Sigortası neden önemlidir? Bu yazımızda DASK Sigortası hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

 

Deprem Sigortasının Amaçları Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, patlama, tsunami veya yer kaymasının size ve sevdiklerinize verebileceği maddi zararların karşılanabilmesi açısından oldukça avantajlıdır. Ayrıca DASK, 587 sayılı Zorunlu Deprem sigortasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin ikinci maddesi hükmü gereğince zorunlu tutulan ve evinizi deprem riskine karşı teminat altına alan bir sigorta ürünüdür. DASK’ın temel amaçları ise şu şekildedir:

  • Bütün konutları DASK çerçevesinde depreme karşı güvence altına almak.
  • Deprem sonrasında oluşan tüm mali hasarların tazmin yükünü paylaşmak.
  • Devletin üzerinde bulunan deprem kaynaklarındaki giderleri azaltmak.
  • Devlete ileride herhangi bir deprem sonrasında oluşan zararlar için fon oluşturmak.
  • Ülkemizde daha güvenli bir yapılaşma için destek olmak.
  • Toplum genelinde, güvence ve sigorta bilincini oluşturmak.

Bu amaçların hepsi hem devleti hem de bireyleri korumak amacı ile oluşturulmuştur.

DASK'ın Teminatları Nelerdir?

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat kapsamında sayılır. Aşağıda belirtilen bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamındadır:

  • Temeller
  • Ana duvarlar
  • Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
  • Bahçe duvarları
  • İstinat duvarları
  • Tavan ve tabanlar
  • Merdivenler
  • Asansörler
  • Sahanlıklar
  • Koridorlar
  • Çatılar
  • Bacalar
  • Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri

Bunların yanı sıra DASK Sigortası ile;

  • Depremin,
  • Deprem sonucu yangının,
  • Deprem sonucu infilakın,
  • Deprem sonucu yer kaymasının,
  • Sigortalı binalarda depremin doğrudan neden olacağı maddi zararlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merdivenler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelenler de dahil olmak üzere),

DASK tarafından, sigorta bedeline kadar teminat altına alınmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortasında Teminat Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) deprem ve deprem sonucu meydana gelebilecek sel, tsunami ve yer kayması gibi doğal afet, yangın ve patlama durumlarının doğrudan neden olduğu maddi zararı karşılamayı amaçladığı bir sigorta türüdür.

Zorunlu deprem sigortası yaptıran sigortalılar, yüksek risk bölgesinde yer alan ülkemizde yaşanacak herhangi bir deprem felaketi sonrasında deprem ve depremin sonuçlarından doğabilecek ağır maddi zarardan etkilenmez.

Zorunlu Deprem Sigortası, kısmi ya da bütünüyle zarar görmüş binanızın bölümlerini kapsar. Bunun yanı sıra kapsamadığı durumlar hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgâh ve iş yeri masrafları, her türlü taşınır mal ve eşya, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar ve depremden bağımsız olarak binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle uğradığı zararlar deprem sigortası kapsamına girmez.

Zorunlu Deprem Sigortası sistemi dışında kalan bina türleri ise bu sigortadan faydalanamaz. Bu binalar şu şekildedir:

  • Kamu hizmeti binası olarak kullanılan binalar
  • Köy nüfusuna kayıtlı binalar
  • Tamamı ticari amaçlarla kullanılan binalar
  • Projesi olmayan ya da projeye aykırı olarak inşa edilen binalar ve yetkili kamu kurumu tarafından yıkılmasına karar verilmiş olan binalar zorunlu deprem sigortası kapsamına girmez.
  • Köylerde yer alan binalar, binalarda belediye denetiminin bulunmaması ve genel olarak yerleşim yapan kişilerin gelir düzeylerinin düşük olması sebebiyle zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında yer alır.

Bu gibi konut ve yerlerde isteğe bağlı sigortalar yaptırılabilir.

DASK Yaptırılmazsa Ne Olur?

Ülkemiz jeolojik ve topografik özellikleri bakımından sıklıkla deprem başta olmak üzere diğer doğal afetlerin yaşanabilmesi mümkün bir konuma sahiptir. Bu bilgi doğrultusunda son 60 yılda ülkemizde yaşanan doğal afetlere ve afetlerin verdiği hasara bakıldığında, hasarın yaklaşık %75’inin deprem kaynaklı olduğu anlaşılmıştır. Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, ülkemizde herhangi bir olası deprem halinde meydana gelen hasarların telafisi açısından bir gereksinim haline gelmiştir. DASK, bir zorunluluk olmaktan çok kişinin maddi anlamda da güvence altında olmasıdır.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda DASK Sigortası hakkında bilinmesi gereken kriterleri sizler için düzenledik. Sigorta poliçelerimiz hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye’de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı mevcuttur.

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak vergisi, kişilerin sahip olduğu veya kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri bir vergi türüdür.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Günümüzde, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabileceğiniz çeşitli sigorta acenteleri bulunmaktadır. Eviniz için de aynı şekilde sigorta yaptırmalısınız. Eviniz için yapabileceğiniz sigorta paketlerinden birisi de konut sigortasıdır. Peki, konut sigortası neleri kapsar? Konut Sigortası; sizi evinizde çıkacak bir yangından, beklenmedik kazalardan ve çeşitli diğer faktörlerden korur. Magdeburger Konut Sigortası’nın geniş kapsamlı teminatları ve avantajlı fiyatlarıyla eviniz ve aileniz güvencede olabilirsiniz.

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, deprem bölgesinde yaşayan bizler için son derece önemli. Bu yüzden deprem riskine karşı konutlarımızı güvence altına alan DASK ile ilgili “DASK poliçe sorgulama nedir / nasıl yapılır?” başta olmak üzere pek çok farklı soru soruluyor. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için DASK Poliçe Sorgulama Nedir ve DASK Poliçe Sorgulama İle Hangi Bilgilere Ulaşılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca E-devlet ile DASK Poliçe Sorgulama ve DASK Web Sitesinden Poliçe Sorgulama konularına da değineceğiz.

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemiz konumu dolayısıyla deprem bölgesinde yer almaktadır. Ülke tarihimiz boyunca depremler, büyük felaketlere neden olmuştur. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş Depremi ve tüm ülkenin bildiği Marmara Depremi, büyük felaketlere yol açan depremlerden sadece bazılarıdır. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta