0850 808 26 24
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Zorunlu Trafik Sigortası, Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir kaza nedeniyle diğer araç veya üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar için sigortalıyı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Zorunlu Trafik sigortası ile Kasko birbirinden tamamen farklı riskleri teminat altına alan iki ayrı sigorta çeşididir. Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın zararını karşılarken, kasko ise sizin zararınızı karşılar. Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur, kasko ise isteğe bağlı yaptırılabilir.

Magdeburger Trafik Sigortası ve Kasko Sigortanız ile aracınızı güvenle sürebilirsiniz. Mini onarımdan cam muafiyetine ve sınırsız ikame araç seçeneğine kadar pek çok ek Magdeburger avantajları ile güvencenizi artırabilirsiniz. Bu yazımızda, Zorunlu Trafik Sigortası nasıl yapılır konusunu detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Zorunlu Trafik Sigortası’nın teminatları şu şekildedir:

  • Maddi zararlar teminatı
  • Sağlık giderleri teminatı
  • Sürekli sakatlık teminatı
  • Ölüm teminatı Zorunlu

Trafik Sigortası için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın zararlarını karşılayan bir sigorta çeşididir. Peki bu sigorta çeşidini yaptırmak için gerekli belgeler ve evraklar nelerdir? Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak için gerekli bilgi ve evraklar şu şekildedir:

  • T.C. kimlik numarası
  • Araç ruhsatı belge seri numarası
  • Araç plaka numarası
  • Aracın markası, tipi, kullanım şekli

İnternetten trafik sigortası teklifi alırken ise;

  • Ad ve soyad bilgileri
  • T.C. kimlik numarası
  • E-posta adresi
  • Araç ruhsatı
  • Belge Seri Numarası
  • Araç plaka numarası

Ayrıca ruhsat numarası sigorta şirketlerinin aracın geçmiş kayıtlarını görmesi ve en uygun fiyatları vermesi için oldukça gereklidir.

Bu bilgi ve belgelerin eksik verilmesi durumunda eksik sigorta poliçesi uygulanır, meydana gelen hasarlar karşılanmayabilir. Gerekli olmayan durumlara dahi fazla prim ödemesi yapılır. Kazanılan hasarsızlık indirimleri geçersiz sayılır.

Zorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

Zorunlu Trafik Sigortası Türkiye’deki her araca yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür ve devlet bu sigorta türünü yasal olarak zorunlu hale getirmiştir. Sigorta poliçesi olmayan araç sahiplerine, her sene değişen tutarlarda para cezası kesilmektedir. Ayrıca trafik sigortası bulunmayan araçlar, trafikte yakalandıklarında para cezasına tabi tutulur ve ek olarak trafikten men edilirler. Araçları ise yetkili bir otoparka çekilirler.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortasında limitler ve teminatlar aynıdır. Teminat ve limitler tamamen devlet tarafından belirlenmektedir. Ödeyeceğiniz sigorta primleri, hizmet aldığınız sigorta şirketine göre değişkenlik göstermektedir. Değişimdeki en temel esas ise hasarsızlıktır. %20 ile %60 artırım oranlarında fiyatlar farklılıklar gösterebilir. Aracınız ile herhangi bir kaza yapmadığınız ve trafik sigortanızdan yararlanmadıysanız bir sonraki poliçe döneminizde hasarsızlık indiriminden de faydalanabilirsiniz. Kazaya karıştığınız ve sizin hatanızdan kaynaklı bir tazminat durumu söz konusu ise, bu durum trafik sigortası tarafından karşılandıysa sonraki poliçe döneminde fiyatta artırım uygulanır.

Zorunlu trafik sigortası hesaplamasında 7 kademeli bir durum söz konusudur. 1, 2 ve 3. Basamaklarda trafik sigortası kullananlar tanımlanır. Hasarsızlık indiriminden yararlanamayacak olan grup bu grup olarak ele alınır. 1. basamakta belirlenmiş olan en üst limitlerden sigortayı kullananlar için %60 artırım uygulanır. 2. basamak limitin önemli kısmını kullanan basamaktır. Bu grupta %40 artırım söz konusudur. 3. basamak, belirli limitler kullanan gruptur. Artırım uygulaması %20 oranındadır. 4. basamak trafiğe ilk kez çıkacak olan araç için uygulanan hesaplama ve sigortadır. Bu araçlar indirim ve artırımdan etkilenmezler. 5, 6 ve 7. basamak ise hasarsızlık indirimi alabilecek gruptadır. Hasarsızlık indirimleri yıllara göre %10, %15 ve %20 oranındadır.

Hasar durumları trafik sigortası hesaplanırken kullanılan en temel basamaklardır. Sigorta hesaplama kriterlerini etkileyen başka durumlarda söz konusudur. Trafik sigortası hesaplama sırasında öncelikle aracın model ve markası göz önünde bulundurulur. Bunun en temel nedeni ise düşük model araçların kaza yapma riskinin daha yüksek olmasıdır. Bu araçlar yüksek donanıma sahip olmaması ve aracın uzun süreli kullanımı da göz önünde bulundurulduğu zaman ilgili aracın kaza riski artacaktır. Aracınıza ne kadar iyi bakmış olursanız olun genel durum göz önünde bulundurulur. Aracın markası da bir diğer önemli noktadır.

Bunlara ek olarak, sürücünün yaşı, deneyimi ve kaza geçmişi de hesaplamada önemli bir role sahiptir. 60 yaşındaki bir sürücünün reflekslerinin zayıflamış olacağından dolayı riskli gruba girmesi kaçınılmazdır. Yeni ehliyet almış olan ve henüz tecrübe sahibi olamamış sürücüler de risk grubunda yer alır. Bu detaylar hasarsızlık indirimi ve trafik sigortası hesaplamasında son derece önemlidir. Trafik sicilinde kaza ve farklı cezalar yer alan sürücüler de risk grubunda değerlendirilir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda Zorunlu Trafik Sigortası nasıl yapılır, teminatları, hesaplaması neden yapılması gerektiği ve nasıl yapıldığı gibi kriterler hakkında merak edilenler ile bilinmesi gereken kriterleri sizler için düzenledik. Sigorta ve kasko poliçelerimiz hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Tüm sigorta acenteleri ve sigorta hizmeti veren banka şubelerine giderek veya internetten kolaylıkla trafik sigortası yaptırılabilir. Magdeburger olarak sunduğumuz pek çok sigorta çeşidi bulunmaktadır. Bu sigorta çeşitlerinden birisi de Zorunlu Trafik Sigortasıdır. 


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta