0850 808 26 24
Rayiç Bedel Nedir?

Gayrimenkul alım ve satım aşamalarında bilinmesi gereken birçok kriter ve detay söz konusudur. Rayiç bedeli de bunlardan birisidir. Peki, rayiç bedel nedir?

Bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım ve satım bedeline rayiç bedeli denir. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” olarak tanımlanmıştır. Valiliklerin atadığı komisyonların belirlediği rayiç bedeli, gayrimenkulün güncel piyasa koşullarındaki en düşük değerini gösterir.

Gayrimenkulün yer aldığı şehir ve semt, çevresinde bulunan sosyal imkânlar ya da ulaşım noktalarına yakınlığı gibi etkenler de rayiç bedelin tespit edilmesinde etkili olan faktörler arasında yer almaktadır.

Gayrimenkuller için rayiç bedeli belirlenirken binanın yıpranma payı da göz önünde bulundurulur. Bina inşaatının tamamlandığı tarih ile gayrimenkul satışının yapıldığı tarih arasında 1 seneden fazla süre varsa rayiç bedelinden %2 yıpranma payı düşülmektedir. Peki, rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır ve nasıl sorgulanır?

Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır ve nasıl sorgulanır ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Öneri İçerik: Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti İlişkisi

Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?

Mülkün rayiç bedelini kendiniz hesaplamak istiyorsanız çevrede bulunan 3 farklı konutun metrekaresini ve fiyatını öğrenmelisiniz. İlk olarak belirlenen evlerin fiyatları ve metrekareleri toplanır. Daha sonra ise toplam fiyat toplam metre kareye bölünür. Ortaya çıkan fiyat evin metrekare bazında fiyatını verecektir.

Basit rayiç bedel hesaplaması belediyelerden alabileceğiniz asıl bedelle tutarlı olmayacaktır. Bunun temel sebebi ise mülkün manzarası, çevresindeki okul, AVM, hastane gibi sosyal ihtiyaçlar ve toplu taşımaya yakınlığı ile binanın depreme dayanıklılığı gibi birçok kriterdir. Araçlar için rayiç bedeli kriterleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Aracın yaşı
  • Aracın modeli
  • Aracın markası
  • Kaza geçmişi

Rayiç bedeli, şehirleşme, ekonomik durum ve piyasadaki arz-talep dengesine göre de değişiklik göstermektedir.

Öneri İçerik: Deprem Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Rayiç Bedel Nasıl Sorgulanır?

Rayiç bedel sorgulamak için konutun bağlı olduğu belediyeye gitmeniz ya da e-Devlet üzerinden ilgili belediyenin internet sayfasında sorgulama yaparak o yılki konut rayiç bedeli öğrenilir. Rayiç bedel sorgulaması aşamaları aşağıdaki gibidir:

  1. e-Devlet üzerinden belediye listesi sayfasına girin.
  2. Sorgulamak istediğiniz belediyeyi seçin.
  3. Buradan arsa metrekare birim değeri sorgulama kısmına tıklayın.
  4. Sorgulama formunda mahalle, cadde, sokak ve yıl bilgilerini işaretleyin ve sorgulamayı tamamlayın.

Öneri İçerik: Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, rayiç bedel nedir, rayiç bedel nasıl hesaplanır, rayiç bedel sorgulama ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri ele aldık. DASK, trafik sigortası ve kasko hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca hizmetlerimiz, sigorta paketlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Dünyanın değişmesi ve yapay zekâ çağı ile her gün farklı bir yenilik ile karşılamamak imkânsız. Gelişen yeni teknolojiler ile farklı yenilikler ortaya çıkmakta ve bunlarda çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bunun sonucunda ise farklı iklim koşulları oluşmuş ve gelemeyen yazlar, bitemeyen kışlar, kışı yaşatan ilkbaharlar, yaz sıcaklığına sahip sonbaharlar oluşmuştur. Peki küresel iklim değişikliği nedir ve küresel iklim değişikliğinin nedenleri nelerdir? Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, küresel iklim nedir, küresel iklim değişikliğin nedenler nelerdir, küresel iklim değişikliği nasıl önlenir ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

İşyeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır?

İşyeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır?

İş hayatınızda zorlu olan izin belgelerinden en önemlisi işyeri açma ruhsatıdır. İşyeri açma ruhsatı, işletmenin faaliyetlerini resmi olarak sürdürebilmesi açısından zorunlu tutulan ruhsatlardan birisidir. Endüstriyel tesisler, ticarethaneler, yazıhaneler, alışveriş mağazaları ve tezgahlar, üretim tesisleri ve fabrika gibi tüm işletmeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gereken kuruluşların içerisinde yer alır. Peki, işyeri açma ruhsatı nasıl alınır? Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Sigortada Lehdar Ne Demek?

Sigortada Lehdar Ne Demek?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için Lehdar Hangi Sigortalarda Bulunur, Sigortada Lehdar Kime Denir ve Lehdar / Sigorta Ayrılığı Nedir sorularına cevap vereceğiz.

Kuyumcu Paket Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kuyumcu Paket Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kuyumcu; değerli taş ve metallerden küpe ve bilezik gibi süs eşyası yapan kişilere verilen sıfattır. Bunun yanında kuyumcu, bu değerli süs eşyalarının satıldığı dükkân anlamına da gelmektedir. 

Mühendislik Sigortası Nedir ve Türleri Nelerdir?

Mühendislik Sigortası Nedir ve Türleri Nelerdir?

Günümüzde sigorta sektörü denildiği zaman akıllara ilk olarak araç, sağlık ve ev sigortası gibi sigorta türleri gelmektedir.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta