0850 808 26 24
Sigortada Lehdar Ne Demek?

Sigorta sektöründe birbirinden farklı pek çok terim kullanılıyor. Bu terimlerin anlamlarının ve kimleri temsil ettiğinin bilinmesi son derece önemlidir. Sigorta sektöründe anlamının ve kimi / kimleri temsil ettiğinin mutlaka bilinmesi gereken terimlerden biri de Lehdar’dır. Lehdar, Lehtar olarak da ifade edilmektedir.

Sigortada Lehdar; sigorta poliçesi kapsamında, bahsi geçen sigortadan faydalanabilecek olan kişi ya da kişiler için kullanılmaktadır. Lehdar, bir başka kişi tarafından yaptırılmış olan bir sigorta poliçesinden faydalanan kişilerdir. Bu faydalar doğrudan olabileceği gibi dolaylı da olabilir. Ayrıca sigorta sözleşmelerindeki lehdar ifadesi, sigortalı olarak da tanımlanmaktadır.

Sigortada lehdar ne demek sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz. Ancak sigorta sektöründe lehdar ile ilgili merak edilen noktalar bununla sınırlı kalmaz. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için Lehdar Hangi Sigortalarda Bulunur, Sigortada Lehdar Kime Denir ve Lehdar / Sigorta Ayrılığı Nedir sorularına cevap vereceğiz.

Lehdar Hangi Sigortalarda Bulunur?

Lehdar, genellikle hayat sigortalarında karşımıza çıkıyor. Şöyle ki; ölüm ve cenaze masrafları teminatı gibi teminatları bünyesinde bulunduran emeklilik sigortaları ve sağlık sigortalarında lehdar bulunmaktadır. Bu sigortaları ettiren kişiden lehdar ya lehdarları belirlemesi istenir. Eğer sigorta ettiren kişi lehdarları belirlemezse, kanunlar ışığında varis olan kişiler lehdar olarak değerlendirilir.

Sigortada Lehdar Kime Denir?

Sigortalarda lehdarın kime ya da kimlere denildiği sigortanın türüne ve sigorta poliçe şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; lehdarın doğrudan sigortayı yaptıran kişi olduğu sigorta poliçeleri bulunmaktadır. Bunun yanında lehdarın üçüncü bir kişi ya da ailenin bir üyesi de olabilir.

Sigorta poliçesinde ölüm teminatı bulunan kişilerin vefatı durumunda tazminat ödemesi ortaya çıkar. Burada devreye lehdar girer. Lehdarın özellikleri ise şu şekildedir;

  • Ödenecek olan tazminatın gerçek ya da tüzel kişiliğe yapılacağına dair bir madde / kural yoksa, her ikisine ya da sadece birine ödeme yapılabilir. Yani lehdar gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir.
  • Sigorta poliçesinde kanunlar tarafından sınırlayıcı herhangi bir engel olmadığı sürece lehdar birden fazla kişi olabilir.
  • Lehdarın birden çok kişi olması durumunda sigorta yaptıran tarafından lehdar paylarının belirtilmesi istenir. Eğer ki lehdar payları konusunda herhangi bir bilgi verilmemişse, tüm lehdarlar tazminattan eşit pay sahibi olur.
  • Sigorta poliçesi düzenlenirken, herhangi bir lehdar bildirimi zorunlu değildir.
  • Sigorta poliçesi düzenlendikten sonra poliçeye sonradan lehdar eklenebilir ya da mevcut lehdar / lehdarlar değiştirilebilir.
  • Eğer ki sigorta poliçesinde lehdar ya lehdarlar belirtilmemişse ve riziko (sigortalı kişiye maddi olarak zarar verebilecek ve maddi talep bulunma hakkı oluşturacak olan tehlike ve durumlar) gerçekleşmişse, kanunlar ışığında varis olan kişiler lehdar olarak değerlendirilir.

Lehdarın genel özellikleri bu şekildedir. Bu özellikler göz önüne alınarak, sigortada lehdarın kim ya da kimler olduğu belirlenmektedir.

Lehdar / Sigorta Aynılığı Nedir?

Lehdar ile ilgili merak edilen bir başka soru “Lehdar / Sigorta Aynılığı Nedir?” şeklinde. Bu sorunun çıkışına sebep olan olay ise bazı sigorta poliçelerinde sigortalı kişiyle, sigorta ettiren kişinin farklı kişiler olmasıdır. Bunun yanında sigorta poliçesi, ticari bir sözleşme olarak görülmektedir.

Ticari sözleşmenin tarafları ise sigortanın yapıldığı şirket ve sigorta ettiren kişidir. Bu durumda sigortalı kişi ya da kişiler, lehdar olarak kabul ediliyor. Yani sigortanın prim ödemelerini yaptıran kişi sigorta ettiren, sigortadan faydalanan kişi ise lehdardır.

Lehdar / sigorta aynılığının en basit ve en çok karşılaşılan örneği ise aile sağlık sigortalarında eşlerden birinin, diğer aile bireylerini sigortalatmasıdır. Bu örnekte sigorta ettiren eşlerden biri, sigortadan faydalanan diğer aile bireyleri ise lehdarlardır. Örnekten de anlaşılabileceği üzere lehdar / sigorta aynılığından genellikle özel sağlık sigortalarında karşılaşılmaktadır.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için Lehdar Hangi Sigortalarda Bulunur, Sigortada Lehdar Kime Denir ve Lehdar / Sigorta Ayrılığı Nedir sorularına cevap verdik.


BENZER YAZILAR

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Dünyanın değişmesi ve yapay zekâ çağı ile her gün farklı bir yenilik ile karşılamamak imkânsız. Gelişen yeni teknolojiler ile farklı yenilikler ortaya çıkmakta ve bunlarda çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bunun sonucunda ise farklı iklim koşulları oluşmuş ve gelemeyen yazlar, bitemeyen kışlar, kışı yaşatan ilkbaharlar, yaz sıcaklığına sahip sonbaharlar oluşmuştur. Peki küresel iklim değişikliği nedir ve küresel iklim değişikliğinin nedenleri nelerdir? Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, küresel iklim nedir, küresel iklim değişikliğin nedenler nelerdir, küresel iklim değişikliği nasıl önlenir ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

İşyeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır?

İşyeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır?

İş hayatınızda zorlu olan izin belgelerinden en önemlisi işyeri açma ruhsatıdır. İşyeri açma ruhsatı, işletmenin faaliyetlerini resmi olarak sürdürebilmesi açısından zorunlu tutulan ruhsatlardan birisidir. Endüstriyel tesisler, ticarethaneler, yazıhaneler, alışveriş mağazaları ve tezgahlar, üretim tesisleri ve fabrika gibi tüm işletmeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gereken kuruluşların içerisinde yer alır. Peki, işyeri açma ruhsatı nasıl alınır? Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Kuyumcu Paket Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kuyumcu Paket Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kuyumcu; değerli taş ve metallerden küpe ve bilezik gibi süs eşyası yapan kişilere verilen sıfattır. Bunun yanında kuyumcu, bu değerli süs eşyalarının satıldığı dükkân anlamına da gelmektedir. 

Mühendislik Sigortası Nedir ve Türleri Nelerdir?

Mühendislik Sigortası Nedir ve Türleri Nelerdir?

Günümüzde sigorta sektörü denildiği zaman akıllara ilk olarak araç, sağlık ve ev sigortası gibi sigorta türleri gelmektedir.

Nakliyat Emtia Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nakliyat Emtia Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Emtia; ticarete konu olan altın, petrol, bakır, pamuk, şeker ve kahve gibi malların tümüne verilen addır.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta