0850 808 26 24
İkame Araç Nedir?

Kasko sigortası sürecinde ikame araç hizmeti, birçok insanın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Peki, ikame araç nedir? Aracınız ile yaşadığınız herhangi bir kaza durumunda tarafsız bir eksper tarafından aracın trafiğe çıkmamasına karar verilirse; sigorta şirketi sigortalı kişiye bu süreçte mağdur olmaması için araç sağlar. Sigorta şirketinin sağladığı araca ise ikame araç denir. Sigortalı için temin edilen ikame aracın, sürücünün aracının özelliklerine en yakın olan araç modelleri arasından sağlanması oldukça önemlidir.

İkame araç teminatı, bilinenin aksine her hasar sonrası yapılmamaktadır. Örneğin, küçük hasar kapsamında kabul edilen vuruk, çizilme ya da boya hasarları gibi durumlarda, sürüş aksamına herhangi bir bozulma olmadığı için ikame araç hizmeti sunulmaz. Ayrıca sigorta sürecinde kaç gün boyunca bu hizmetten yararlanabileceğinizi detaylı şekilde netleştirmeniz de oldukça önemlidir. Peki ikame araçtan yararlanmak için gereken şartlar nelerdir ve ikame araç süresi ne kadardır?

Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, ikame araçtan yararlanmak için gereken şartlar, ikame araç süresi ne kadar ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Öneri İçerik: Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

İkame Araçtan Yararlanmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Kasko sigortası yaptırmadan önce teminatta bulunan kriterlerin incelenmesi, güvence kapsamınızı bilmeniz açısından oldukça önemlidir. Bu kapsamın dışındaki durumlarda ikamet araç hizmeti alamazsınız. İkame araç hizmetinden yararlanmak için gerekli olan şartlar, sigorta şirketleri tarafından belirlenmektedir. Bunun yanı sıra farklı poliçelerde teminatlar değişkenlik gösterebilir. İkame araç temin edilmesi gerekli olan genel şartlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Sigortalı kişiye ait aracın, trafikte seyir halinde iken kaza sonucu teminatlar kapsamındaki durumlarda hasar almış olması gerekir. Park halindeyken meydana gelen hasarlar değerlendirmeye alınmaz.
  • Oluşan hasarın sürüş güvenliği açısından sorunlar yaratması gerekir. Bu nedenle bir eksper tarafından raporlanmalıdır. Gerekli şartlar sağlandığı halde, poliçe kapsamındaki hasar sonrası destek hizmeti gereği, ikame araç temini sağlanır.
  • İkame araç temini, aracın onarımının 24 saati geçeceği durumlarda sağlanmaktadır. Araç servislerinin aktif olmadığı pazar günleri bu süreye dahil değildir.
  • Hasarlı aracın serviste bakım göreceği süre ve buna paralel olarak ikame aracın temin edileceği süre konusunda, eksper ve araç servisi arasında anlaşılması gerekir. Anlaşmanın sağlanmasının ardından, sigorta şirketine gerekli bildirimler yapılarak hasarlı araç servise gönderilir ve ikame aracın temin edilmesi için süreç başlar.
  • Öngörülen onarım süresinden önce tamirin gerçekleşmesi halinde, ikame araç sigortalı tarafından ilgili firmaya geri getirilmelidir.
  • İkame araç hizmeti sigorta sahibine yılda en fazla 2 defa sağlanmaktadır.
  • Temin edilecek olan ikame araç, anlaşmalı araç kiralama firmasından sağlanır ve sigortalının aracına benzer özelliklere sahip olmasına dikkat edilir.
  • Sigorta sahibi, ikame aracı kendisine temin edilen aynı ilde teslim etmek ile sorumludur.
  • Eksper ve araç servisi tarafından belirlenen sürenin aşılması ve ikame aracın geç iade edilmesi söz konusu ise aşım süresinin bedeli sigortalı kişi tarafından ödenir.
  • İkame araç ile yapılan köprü geçişleri ve trafik cezalarının ödemesinden sigortalı sorumludur.

Öneri İçerik: Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Hangi Durumlar için İkame Araç Verilir?

Sigorta şirketi tarafından ikame araç temin edilmesi için, öncelikli olarak, poliçe teminatlarında hasar desteği kapsamında bu hizmetin sunulduğundan emin olmalısınız. Araç kasko sigortası yaptıracak olan kişilerin, kaza sonrasında araç tahsisi hizmetinden faydalanmak için poliçe kapsam ve detaylarını dikkatle incelemeleri gerekir.

İkame araç, kaza sonrası aracın güvenli bir şekilde trafiğe çıkamayacak kadar hasar aldığının tespit edildiği durumlarda verilmektedir. Bunun için ise aracın bir eksper tarafından incelenerek, objektif değerlendirilmesinin yapılması oldukça önemlidir. Dolayısıyla, ikame araç hizmetinden faydalanmak için aracın bir kaza esnasında trafiğe çıkamayacak derecede hasar almış olması dikkate alınır. Aksi durumlar ve aracın trafikte seyir halinde değilken hasar alması, ikame araç temini için gerekli koşulları karşılamamaktadır.

İkame Aracı Kullanmanın Süresi Ne Kadar?

İkame araç temin edildiği durumda aracın kullanım süresi eksper ve araç servisi tarafından hasarlı aracın onarımı için belirlenen süre ile aynı olacaktır. Ancak bu süre, sigorta şirketlerinin teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca ikame araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için temin edilmektedir. Hasar sonrası gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonraki 24-48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla temin edilen ikame aracın ilgili araç kiralama firmasına iade edilmesi gerekir.

Öneri İçerik: Kaza Tespit Tutanağı

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ikame araç nedir konusunu ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri ele aldık. 


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta