0850 808 26 24
Kedilerin Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Evcil hayvanlarınızın sağlığı oldukça önemli. En sevilen evcil hayvanlardan kediler, aşı takvimleri oldukça sıkı takip edilmesi gereken türlerden biri. Bir kedinin ne zaman aşı olması gerektiği ve hangi aşıları olması gerektiği ise biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Kedilerin, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi ve tıpkı insanlarda olduğu gibi vücudun farklı virüslere karşı koruyucu antikor geliştirebilmesi için aşı olmaları son derece hayatidir. Kedilerin aşılarının ne zaman yapılması gerektiğine bakacak olursak,  Yavru kediler, doğdukları andan itibaren ilk 45 gün boyunca annelerinin sütünde bulunan antikorlar tarafında hastalıklara karşı korunurlar. Bu nedenle bir buçuk aydan küçük kedilere aşı yapılmaz. 45 günün ardından kedilerin aşılanmaya başlanması gerekmektedir. Bu dönemde kedilerin mutlaka olması gereken bazı aşılar bulunur. Bu ana aşılardan önce ise parazit uygulaması ve kan testlerini de unutmamak gerekir.

Kediler Hangi Aşıları Olmalı?

Kedilerin mutlaka olması gereken üç ana aşı bulunmaktadır. Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.

Kediler için hayati önemi bulunan ana aşılar kısaca aşağıdaki gibidir:

Karma Aşı

Kedi aşı takviminin en önemli aşılarındandır. Bir yaştan itibaren her yıl yapılmalıdır. Karma aşı feline panleukepenia, feline rhınotrachteitis ve feline calivivirus hastalıklarından kedileri korumak için uygulanır. Bu hastalıklar özellikle yavru kedilerin ölümüne neden olan viral enfeksiyonlardır. Solunum yolu hastalıkları ve kedi gribi olarak da bilinirler.

Kuduz Aşısı

Kuduz hastalığı oldukça bilinen bir hastalık. Kemirgen ve memeli birçok hayvanda görülebilir. Ülkemizde belde köpeklerde görülse de kedilerin de bu rahatsızlığa karşı aşılanması oldukça önemlidir. 

Lösemi Aşısı

Kedi lösemisi, viral yollarla bulaşan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle hastalığın bulaşmaması için kedinin önceden aşılanması son derece önemlidir. Hastalık bulaştıktan sonra kesin bir tedavisi yoktur.

Bu üç ana aşı dışında aynı zamanda kedilere uygulanan mantar ve AIDS aşıları da mevcuttur. Her ne kadar ana aşılar içerisinde bulunmasalar da mantar ve AIDS aşılarının da kedilere uygulanması son derece önemlidir.

Yavru Kedi Aşı Takvimi

Yavru kedi aşıları genelde 15 ila 20 günlük periyotlar halinde uygulanır. Bir yavru kedinin aşı takvimi aşağıdaki gibidir:

• 45 günlük: iç ve dış parazit 

• 60 günlük: Karma 

• 75 günlük: Karma 

• 90 günlük: Kuduz

• 105 günlük: Lösemi

Yetişkin Kedi Aşı Takvimi

Yetişkin kedilerin her yıl tekrar etmesi gereken aşıları vardır. Yukarıda bahsedilen 3 ana aşı yetişkin kedilerde her yıl tekrar etmesi gereken aşılardır. Bunun dışında yetişkin kediler iki ayda bir parazit uygulamasına da ihtiyaç duyar.

Kedinin Aşısı Gecikirse Ne Olur?

Kedilerin aşıları sağlıkları açısından son derece önemlidir. Sağlıklı bir hayat sürmeleri için her kedinin aşı takvimine uygun şekilde aşı olması gerekmektedir. Kedilerin aşılarının gecikmesi onları salgın hastalıklara, viral enfeksiyonlarına ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirir. 

Kedi Aşısı Fiyatları

Kedi aşısı fiyatları klinikten kliniğe değişiklik göstermektedir. Sigorta durumunuz da aynı şekilde aşı fiyatlarını etkilemektedir. Kedi aşıları için ortalama bir fiyat vermek gerekirse:

Karma Aşı: 400-600 TL arası

Kuduz Aşısı: 300-450 TL arası

Lösemi Aşısı: 450-500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bu yüksek fiyatlar, evcil hayvan sahiplerinin cebinde büyük bir delik açabilir. Bu nedenle, Can Dostum Sigortası gibi bir sigorta hizmeti, evcil hayvanınızın sağlığı için önemli olan aşılar gibi beklenmedik tıbbi masrafları karşılamak için mükemmel bir seçenek olabilir. Can Dostum Sigortası, evcil hayvan sahiplerine uygun fiyatlı sigorta planları sunar ve kedilerinizin sağlığına özen gösterir.

Kedi ve Köpeklerde Zorunlu Çip Uygulaması

Kedi ve köpeklere zorunlu çip uygulaması getirilmesinin nedeni kedi ve köpeklere kalıcı birer kimlik sağlama ihtiyacıdır. Tıpkı insanların sahip olduğu gibi evcil hayvanların da daha kontrollü bakılabilmesi ve haklara sahip olması için çip takmaları gerekmektedir. Bu çipler aracılığıyla:

• Kedi ve köpeklerin sağlık bilgileri takip edilir

• Kaybolma durumunda kedi ve köpeklerin kime ait olduğu kolaylıkla anlaşılabilir

• Gerekli durumlarda sorumlulara cezai işlem uygulanabilir.

Çip uygulamasının uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması gerekmektedir. 

Magdeburger Sigorta olarak, evcil hayvanların sağlığına önem veriyoruz. Can Dostum Sigortası, evcil hayvanlarınızın sağlığı için bir dizi kritik hizmet sunar. Acil tıbbi durumlar veya kazalar gibi beklenmedik durumlarda, Can Dostum Sigortası, evcil hayvanınızın tıbbi masraflarının çoğunu karşılayabilir. Can Dostum Sigortası hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz daha önce yazmış olduğumuz "Can Dostum Sigortası İle İlgili Bilgiler" yazımızı inceleyebilirsiniz.

 


BENZER YAZILAR

Evde Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde evcil hayvan denildiği zaman akıllara ilk olarak kedi ve köpek dostlarımız geliyor. Hayatının çoğunu ev ortamında geçiren dostlarımız, bakıma ihtiyaç duyuyor. Can dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için bakımlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda evde köpek bakımı ile ilgili bazı sorular sık sık soruluyor. “Köpek bakımı nasıl olur” gibi evde köpek bakımıyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Evcil Hayvan Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Evcil Hayvan Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Evcil hayvanların yiyecekleri, bakım malzemeleri ve veteriner masrafları gün geçtikçe artış gösteriyor. Veteriner ücretleri, bu masrafların içerisinde en fazla olanıyken evcil hayvan sigortası, bu masrafın önüne geçilmesini sağlıyor.

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler Hemen hemen evcil hayvan sevmeyenimiz yok denilecek kadar azdır. Bazen bize huzur veren evcil dostlarımızdır. Sevimli, sempatik ve bir problem olmadığı taktirde zararsız olan evcil hayvanlardan bakımı en kolay olanlardan birisi de kedilerdir. Kedilere istemeyerek de olsa zarar verecek bir davranışta bulunursak tırmalaması kaçınılmazdır. Peki kedi tırmalaması nasıl geçer?

Can Dostum Sigortası ile İlgili Bilgiler

Can Dostum Sigortası ile İlgili Bilgiler

Magdeburger Sigorta, geniş kapsamlı ürün portföyünde evcil hayvanlarınız için Can Dostum Sigortasını sunuyor. Evcil hayvanlarınızın acil sağlık ihtiyaçlarını geniş kapsamlı teminatlarla güvence altına alıyor. Peki bu teminatlar nelerdir? Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda can dostum sigortasının teminatlarını ve neleri kapsadığını detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta