0850 808 26 24
4A, 4B ve 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?  

Sigorta, her alanda güvence sunan bir hizmettir. Farklı sigorta türleri ise kapsamına bağlı olarak farklı riskleri güvence altına almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya bağlı bu sigorta sistemleri, çalışanların iş hayatında aktif olarak çalışırken aynı zamanda emeklilik döneminde de sosyal güvenceden faydalanmasına olanak tanır.

SGK hizmet dökümü kapsamında sigortalı olarak bir işyerine bağlı çalışan herkesin sigorta primi, 4A, 4B ya da 4C sigorta türünden biridir. Bu kapsamda ise 4A hizmet dökümü, 4B hizmet dökümü ve 4A, 4B, 4C nedir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, 4A, 4B, 4C Sigortalı nedir ve hizmet dökümü hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

4A Sigorta Nedir?    

4A sigorta, eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra SSK, SGK’ya bağlandığında ise SSK sigortası 4A sistemi adını almıştır. 4A sigorta, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar. 

4B Sigorta Nedir?    

4B sigorta sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler ise kendi mesleğini icra eden bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sigorta sisteminde esnaf (iş yeri sahipleri), veya serbest meslek grupları yer almaktadır.

4C Sigorta Nedir?

Emekli Sandığı, SGK’ya dahil olduktan sonra 4C adını almıştır. 4C sigorta sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahil edilmiştir.

4A, 4B, 4C sigorta türlerinin tümü Türkiye’de çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden yararlanmasını sağlar. Ayrıca emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde emeklilik maaşlarını alabilmelerine de olanak tanır. 4A ve 4B sigortadan yararlanmak için işverenin kendisi ve çalışanları için yatıracağı prim ödemelerinin yasaların belirttiği şekilde yapılması son derece önemlidir.    

4A, 4B, 4C Sigortaları Kimleri Kapsar?    

4A, 4B ve 4B farklı çalışan gruplarını kapsamaktadır. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak üç farklı şekilde ele alınan sigorta seçenekleri 4A, 4B ve 4C olarak kategorilere ayrılmıştır. Düzenli olarak bir işveren ile çalışıyorsanız ve bir özel sektör üyesiyseniz sigortanız, 4A sigorta türü üzerinden ödenir. Kendi işinizi yapıyorsanız ise 4B grubuna dahil olursunuz. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarları ya da kadrolu çalışanları kapsamaktadır.

4A Sigorta Kimleri Kapsar?    

Özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler 4A sigortalı kişilerdir. Genel olarak bir işverene bağlı olarak çalışan işçi ve personeller 4A kapsamında yer almaktadır.

4B Sigorta Kimleri Kapsar?

Bu sigorta modeline kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden ve bağımsız olarak çalışan kişilerdir. Kısacası 4B sigortalılar, esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkâr ya da serbest meslek gruplarına mensup kişilerdir.

4C Sigorta Kimleri Kapsar?    

4C sigorta sistemi, devlet memuru olarak hizmet veren kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın ortak görüşü kapsamında belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahil edilmiştir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?    

SGK hizmet dökümü, sigortalı kişinin sigortasına dair tüm bilgileri ele alan sistemdir. SGK hizmet dökümünde sigorta bilgileri, gün sayısı, prim miktarı gibi çalışma dönemine ait tüm bilgiler yer almaktadır. Ayrıca hangi sigorta türüne göre çalışıldıysa hizmet dökümü de ona göre sorgulanabilir. Böylece net bilgiler öğrenilebilir. 

4A Hizmet Dökümü Nedir?    

4A hizmet dökümü, SGK’ya bağlı çalışanların sigortaları hakkında temel bilgileri kapsar. Bu bilgiler; sigortanın başlama tarihi, prim miktarları ve toplam gün sayılarını kapsar. 4A hizmet dökümü ile sigortanıza dair tüm bilgileri listeleyerek, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanmanız mümkündür. Ayrıca 4A hizmet dökümü online olarak e-devlet üzerinden de alınabilmektedir.

E- Devlet Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?    

4A, 4B, 4C sigorta hizmet dökümü nasıl sorgulanır konusu, sigorta bilgilerini öğrenmek isteyen pek çok sigortalının bilmesi gereken temel konulardandır. Bu kapsamda pratik yöntemlerden biri de e-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümü sorgulaması yapmaktır.

SGK hizmet dökümü sorgulaması için T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sekmesi üzerinden hizmet ve prim bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Diğer sigorta sorgulama işlemlerini ise bu adresten takip etmeniz mümkündür.

Ayrıca emeklilik süreciniz için merak ettiğiniz; emeklilik işlemleri evrak takibi, emekli aylık ödemesi, emekli aylığı kesintileri gibi birçok bilgiyi de yine e-Devlet SGK sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz. 

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda 4A, 4B, 4C sigortalı nedir ve farkları nelerdir konusu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Magdeburger sigorta poliçelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın! Ayrıca hizmetlerimiz, sigorta paketlerimiz ve kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışma hayatınızdaki tasarruflarınızı yatırıma dönüştürerek emeklilik döneminde rahat bir yaşam için gelir sağlar.

İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, 2’li tarama testi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.  

Özel Hastane Muayene, Tahlil, Ameliyat Ücretleri Ne Kadar?

Özel Hastane Muayene, Tahlil, Ameliyat Ücretleri Ne Kadar?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, özel hastane ameliyat ücretleri ve özel hastane kontrol süresi gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

NST (Non Stress Test) Nedir? NST Testi Neden Yapılır?    

NST (Non Stress Test) Nedir? NST Testi Neden Yapılır?    

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, NST hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız. 

MHRS Randevusu Nasıl Alınır?

MHRS Randevusu Nasıl Alınır?

Sağlık hizmetleri için sıra bekleme durumu, kimsenin uğraşmak istemediği durumlardan biridir. Hastanede uzun süre sıra beklenmesi durumunun önüne geçmek için oluşturulmuş bir sistem olan MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi), doktor muayenesi için randevu alma sürecini kolay hale getiren bir sistemdir.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta