0850 808 26 24
4A, 4B ve 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?  

Sigorta, her alanda güvence sunan bir hizmettir. Farklı sigorta türleri ise kapsamına bağlı olarak farklı riskleri güvence altına almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya bağlı bu sigorta sistemleri, çalışanların iş hayatında aktif olarak çalışırken aynı zamanda emeklilik döneminde de sosyal güvenceden faydalanmasına olanak tanır.

SGK hizmet dökümü kapsamında sigortalı olarak bir işyerine bağlı çalışan herkesin sigorta primi, 4A, 4B ya da 4C sigorta türünden biridir. Bu kapsamda ise 4A hizmet dökümü, 4B hizmet dökümü ve 4A, 4B, 4C nedir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, 4A, 4B, 4C Sigortalı nedir ve hizmet dökümü hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

4A Sigorta Nedir?    

4A sigorta, eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra SSK, SGK’ya bağlandığında ise SSK sigortası 4A sistemi adını almıştır. 4A sigorta, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar. 

4B Sigorta Nedir?    

4B sigorta sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler ise kendi mesleğini icra eden bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sigorta sisteminde esnaf (iş yeri sahipleri), veya serbest meslek grupları yer almaktadır.

4C Sigorta Nedir?

Emekli Sandığı, SGK’ya dahil olduktan sonra 4C adını almıştır. 4C sigorta sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahil edilmiştir.

4A, 4B, 4C sigorta türlerinin tümü Türkiye’de çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden yararlanmasını sağlar. Ayrıca emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde emeklilik maaşlarını alabilmelerine de olanak tanır. 4A ve 4B sigortadan yararlanmak için işverenin kendisi ve çalışanları için yatıracağı prim ödemelerinin yasaların belirttiği şekilde yapılması son derece önemlidir.    

4A, 4B, 4C Sigortaları Kimleri Kapsar?    

4A, 4B ve 4B farklı çalışan gruplarını kapsamaktadır. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak üç farklı şekilde ele alınan sigorta seçenekleri 4A, 4B ve 4C olarak kategorilere ayrılmıştır. Düzenli olarak bir işveren ile çalışıyorsanız ve bir özel sektör üyesiyseniz sigortanız, 4A sigorta türü üzerinden ödenir. Kendi işinizi yapıyorsanız ise 4B grubuna dahil olursunuz. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarları ya da kadrolu çalışanları kapsamaktadır.

4A Sigorta Kimleri Kapsar?    

Özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler 4A sigortalı kişilerdir. Genel olarak bir işverene bağlı olarak çalışan işçi ve personeller 4A kapsamında yer almaktadır.

4B Sigorta Kimleri Kapsar?

Bu sigorta modeline kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden ve bağımsız olarak çalışan kişilerdir. Kısacası 4B sigortalılar, esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkâr ya da serbest meslek gruplarına mensup kişilerdir.

4C Sigorta Kimleri Kapsar?    

4C sigorta sistemi, devlet memuru olarak hizmet veren kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın ortak görüşü kapsamında belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahil edilmiştir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?    

SGK hizmet dökümü, sigortalı kişinin sigortasına dair tüm bilgileri ele alan sistemdir. SGK hizmet dökümünde sigorta bilgileri, gün sayısı, prim miktarı gibi çalışma dönemine ait tüm bilgiler yer almaktadır. Ayrıca hangi sigorta türüne göre çalışıldıysa hizmet dökümü de ona göre sorgulanabilir. Böylece net bilgiler öğrenilebilir. 

4A Hizmet Dökümü Nedir?    

4A hizmet dökümü, SGK’ya bağlı çalışanların sigortaları hakkında temel bilgileri kapsar. Bu bilgiler; sigortanın başlama tarihi, prim miktarları ve toplam gün sayılarını kapsar. 4A hizmet dökümü ile sigortanıza dair tüm bilgileri listeleyerek, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanmanız mümkündür. Ayrıca 4A hizmet dökümü online olarak e-devlet üzerinden de alınabilmektedir.

E- Devlet Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?    

4A, 4B, 4C sigorta hizmet dökümü nasıl sorgulanır konusu, sigorta bilgilerini öğrenmek isteyen pek çok sigortalının bilmesi gereken temel konulardandır. Bu kapsamda pratik yöntemlerden biri de e-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümü sorgulaması yapmaktır.

SGK hizmet dökümü sorgulaması için T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sekmesi üzerinden hizmet ve prim bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Diğer sigorta sorgulama işlemlerini ise bu adresten takip etmeniz mümkündür.

Ayrıca emeklilik süreciniz için merak ettiğiniz; emeklilik işlemleri evrak takibi, emekli aylık ödemesi, emekli aylığı kesintileri gibi birçok bilgiyi de yine e-Devlet SGK sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz. 

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda 4A, 4B, 4C sigortalı nedir ve farkları nelerdir konusu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Magdeburger sigorta poliçelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın! Ayrıca hizmetlerimiz, sigorta paketlerimiz ve kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışma hayatınızdaki tasarruflarınızı yatırıma dönüştürerek emeklilik döneminde rahat bir yaşam için gelir sağlar.

Yatarak Tedavi Nedir?

Yatarak Tedavi Nedir?

Ayakta Tedavi, en fazla 24 saat süren tedavileri tanımlamak için kullanılan bir terim. İdrar tahlilleri, MR çekimi ve röntgen işlemleri birer ayakta tedavi örneğidir. Yatarak Tedavi, kısa süreli tedavilerin yetersiz olduğu ve en az bir gün yatış işleminin yaşandığı tedavileri tanımlamak için kullanılan bir terim. Yatarak tedavi kapsamında ameliyatlar, hamilelik ve doğum gibi süreçler bulunuyor. Genel olarak yatarak tedavi ile ilgili daha fazla soru sorulduğu için Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda Yatarak Tedavi ile Ayakta Tedavi Arasındaki Farklar Nelerdir ve Yatarak Tedavi Teminatları Nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hakkında Tüm Detaylar

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hakkında Tüm Detaylar

İş hayatında ve günlük hayatta sorumluluklarınızı yerine getirirken sağlığınızı göz ardı edebilirsiniz. Ancak günlük ve iş hayatımıza verimli bir şekilde devam edebilmek için sağlığınıza her zaman dikkat etmeniz gerekiyor.

Kritik Hastalıklar Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Kritik Hastalıklar Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Günümüzde birbirinden farklı hastalık türleri bulunmaktadır. Bazı hastalıklar grip, soğuk algınlığı, bölgesel ağrılar gibi daha basitken, bazı hastalıklar ise kritik hastalık olarak değerlendirilmektedir.

İleri Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İleri Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İleri tanı yöntemleri, sağlık sektöründe kullanılan ve hastanın şikayetleri üzerine gerekli araştırmaları yapmak için kullanılan cihazların her biri ileri tanı yöntemleri olarak tanımlanır. Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, ileri tanı yöntemler nelerdir ve ileri tanı yöntemlerinden bazıları hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta