Alkol alan bir kişinin araç kullanması, trafik kazası riskini en çok artıran sebeplerin başında gelir. Trafik kazaları; can kayıplarına, yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle alkollü araç kullanan sürücülere devlet tarafından çeşitli cezalar uygulanmaktadır.
Alkollü araç kullanma cezası her sene katlanarak artmaya devam etmektedir. Alkollü araç kullanma cezası ve alkol promil sınırı konusu birçok sürücü tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, alkollü araç kullanmanın sonuçları ve alkollü araç kullanma cezası hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Karayolları Trafik Kanunu kapsamında alkollü araç kullanmanın çeşitli yaptırımları mevcuttur. Bu yaptırımlar, para cezası veya aracın trafikten menedilmesi şeklinde sonuçlanabilir.
Sürücü, alkolmetre testi sonucunda alkollü çıktığı taktirde; Karayolları Trafik Kanunu'nun 2918 Sayılı 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten menedilir ve sürücü belgesi 6 ay süreyle alınır. İlk defa alkollü araç kullanma cezası, 6.439 TL tutarındadır.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre ikinci defa alkollü araç kullanmanın cezası, 8.075 TL tutarındadır. İkinci defa alkollü yakalanan sürücünün aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 2 yıl süre ile el konulur.
Bunun sonucunda da 20 ceza puanı işlenir. İkinci defa alkollü araç kullanma cezasını 2 hafta içinde ödediğiniz taktirde %25 ceza indirimi uygulanacaktır.
Karayolları Trafik Kanunu kapsamında 2024 senesinde üçüncü defa alkollü araç kullanmanın cezası, 12.977 TL olarak güncellenmiştir. Bu kapsamda üçüncü defa aynı suçu işlediğinizde ehliyetinize 5 sene süresince el konur, araç trafikten menedilir ve alkol ceza puanı 20 puan olarak işlenir.
Alkollü araç kullanmak, hapis cezası ile sonuçlanabilmektedir. Kanunlara göre üçüncü defa aynı suçu işleyen kişilere 6 aydan fazla olacak şekilde hafif hapis cezası uygulanmaktadır. Alkollü ehliye cezası ücretini 15 gün içinde öderseniz %25 indirimli bir şekilde ödeyebilirsiniz.
Alkolmetre, alkollü sürücülerin promil seviyesini tespit etmek için kullanılan bir cihazdır. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında, alkol miktarının tespiti için alkolmetre kullanımını kabul etmeyen sürücülere 2024 senesi içerisinde 18.452 TL idari para cezası uygulanır ve bu sürücünün ehliyetine 2 yıl süreyle el konur.
Haksız yere alkollü araç kullanma cezası aldığını düşünen sürücüler idari mahkemeye başvurma hakkına sahiptir. Ancak, itiraz durumunda dahi ilk olarak trafik cezasını ödemeniz gerekir.
Ceza tebliğ edildikten sonraki 15 gün içinde elinizdeki kanıtlar ile alkollü araç kullanma cezasının yazıldığı il veya ilçedeki sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi ile başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sürecinden sonra ceza incelemeye alınır ve yeterli delil mevcut ise alkollü araç kullanma ve ehliyete el konulması cezası iptal edilebilir.
Trafikte alkol cezası, promil sınırı ile belirlenmektedir. Bu nedenle promil nedir sorusuna cevap verecek olursak; alınan alkolün 100 mililitre kandaki oranını miligram olarak gösteren ölçü olarak ifade edebiliriz.
Ülkemizdeki yasalara göre hususi araçlar için trafikteki alkol sınırı 0,50 promil olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ticari araçlarda alkol sınırı ise 0,20 promil şeklindedir.
Alkol almış birinin kanındaki promil oranını kesin ve net bir şekilde tespit etmek neredeyse imkansıza yakındır. Genel olarak basitçe promil hesabı yapmak için kişinin vücut ağırlığı, genel sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, metabolizma sistemi gibi durumlar dikkate alınmalıdır.
Promil hesabında alkolün ağırlığı vücuttaki kanın ise hacmi dikkate alınır ve bunlar arasında bir orantı kurulur. Örneğin, 0.50 promil 100 mililitre kanda 50 miligram alkol bulunduğunu gösterir. Buna göre; 50:100=0.50 promil olarak kabul edilir.
Alkol kullanımı her bünyede aynı sonucu vermese de bazı genel etkiler görülebilir. 0,20 promil oranında alkollü birinin ruh hali değişmeye başlayabilir ve bunun sonucunda ise davranışlarını kontrol etme güdüsü azalabilir.
Kişide 0,50 promil oranında alkol mevcut ise dikkat dağınıklığı yaşayabilir. 0,80 promil oranında ise kişinin algısında bozulmalar ve kendini kontrol etmede çeşitli problemler görülebilir.
Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum değişiklik gösterir. Stajyer sürücüler için 48/5 trafik cezası (trafikte alkollü araç kullanma cezası), şu şekildedir:
Alkollü sürücünün kaza yapması sonucu Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası’nın kaza sonucu hasarı karşılama durumu merak edilmektedir. Böyle bir durumda kazaya alkolün dışında başka bir faktörün sebep olup olmadığı araştırılır.
Alkollü araç kullanmanın dışında yol problemleri ya da arıza gibi etkenler de mevcut ise sigorta şirketi tarafından ödeme yapılabilir. Ancak, alkolün etkisi altında kalarak trafikte kazaya sebep olan veya karışan bir sürücünün hasarını sigorta şirketleri karşılamaz.
Trafik cezaları, idari para cezaları gerektirdiğinden sicile işlemez. Bunun yanı sıra alkollü araç kullanan sürücü hakkında “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak” suçundan işlem uygulanır ve ceza verilirse bu kez alkolden alınan ehliyet bir suç teşkil edeceğinden adli sicil kaydına işler.
Alkollü araç kullanma cezası söz konusu ise para cezasının yanı sıra ilk kullanımda 6 ay, ikinci kullanımda 2 sene ve üçüncü kullanımda ise 5 sene süresince ehliyete el konur.
İdari ceza uygulanabilmesi için alkol oranı hususi araçlarda 0,50 promil ve ticari araçlarda ise 0,20 promildir.
Bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse para cezası ile 6 ay süreli ehliyetine el konulur. Sürücü bir trafik kazasına karışmışsa para cezası arttığı gibi 6 ay sonra ehliyeti geri alma süresi de 2 yıla uzar.
Magdeburger Sigorta bu yazıda, alkollü araba kullanma cezası 2024 ücretleri ve alkol promil sınır konularını kapsamlı şekilde ele aldı.
Trafik sigortası poliçelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın! Ayrıca hizmetlerimiz ve avantajlı poliçelerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.