0850 808 26 24
Araç
23.07.2025
Arabada Cam Filmi Kullanmak Yasak mı?

Sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilen materyal, estetik görünümün yanı sıra güneş ışınlarından korunmaya da yardımcı olur. Aynı zamanda araç içerisinde mahremiyet sağlayarak olası kırılmalarda koruyucu bir katman görevi de üstlenebilir. 

Tüm avantajlarına rağmen ürünün kullanımı, trafik güvenliği gerekçeleriyle bazı mevzuatlara bağlıdır. Düzenlemeler, yıllar içerisinde değişmiş olmakla birlikte bazı kriterlere bağlı olarak devam eder. Ürünün kullanımı belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Araba cam filmi cezası, kurallar dışında uygulama yapılması halinde devreye girer. 

Ön ve sürücü yan camlarının görüş açısının engellenmemesi oldukça önemlidir. Koyu cam filmleri, sürücülerin gece saatlerinde veya kötü hava koşullarında yolu görmesini zorlaştırarak tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Olası bir güvenlik sorununa karşı, ön ve yan bölümlerde TSE belgeli ve belirli bir ışık geçirgenliğine sahip materyaller kullanılır. 

Sürüş güvenliği konusunda arka ve yan bölümlerde farklı bir standart mevcuttur. Kullanılan malzemelerin belirli bir ışık geçirgenliğine sahip olması önemlidir ancak bu bölümlerde biraz daha koyu seçeneklerin tercih edilmesi mümkündür. Ürünün uygulandığı araçların muayene esnasında standartlara uygun olup olmadığına dair bir kontrol süreci bulunur. 

Ürünün kullanımı tamamen yasak olmasa da sürücünün görüşünün etkilenmemesi açısından önerilmez. Yasal düzenlemeler çerçevesinde ürün materyalini seçebilir, teknik standartlara bağlı kalarak uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Standartların dışına çıkılan ürünler, araç muayenelerinden geçmezken ceza almanıza da sebep olabilir. 

Araba Cam Filmi Nasıl Sökülür? 

Araba cam filmi; hava kabarcıklarından veya güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktan zamanla yıpranabilir. Araba cam filmi numaraları yanlış seçildiğinde de sökme işlemini gerekli hale getirebilir. Dikkatlice sökülmesi gereken ürünler, doğru şekilde çıkarılmadığında cam yüzeylere zarar verebilir. Malzemeyi sökerken pratik ve etkili yöntemleri kullanmak önemlidir. Bu aşamada uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Malzemeyi sökerken aceleci davranmak, hem yüzeye hem de ısıtma tellerine zarar verebilir. Yavaş ve dikkatli olmak, sorunsuz bir çıkarma işleminin ilk adımı olarak öne çıkar. 
  • Doğru ekipmanların kullanılması, materyalin sökülmesini kolaylaştırırken işlemin de daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. 
  • Ürünleri sökerken ısı uygulamak, sökme işlemini kolaylaştırır. Saç kurutma makinesi gibi ısıtıcı cihazları kullanarak yapabileceğiniz ısıtma işlemi, ürünün yapışkanını yumuşatarak yüzeyden kolayca ayrılmasını sağlar. 
  • Ürünün köşelerini ısıttıktan sonra plastik bir spatula yardımıyla malzemeyi yavaşça yukarı doğru kaldırarak çıkarabilirsiniz. Tek seferde çıkmaması halinde ürünü parça parça sökebilirsiniz. 
  • Materyalin çıkarılmasının ardından yüzeyde oluşan kalıntıları temizlemek için sıcak sabunlu su gibi temizleyici ürünlerin yanı sıra temizleyici spreyler de kullanabilirsiniz. 
  • İşlemi gerçekleştireceğiniz yüzeylerde ısıtıcı tellerin bulunması halinde daha dikkatli olmak gerekir. Tellerin zarar görmesi, aynı zamanda rezistansının bozulmasına da sebep olabilir. Profesyonel bir destekle işlemi tamamlamak daha risksiz bir yöntem olarak bilinir. 


Araba cam filmi uygulama ve sökme işlemi her ne kadar kendi başınıza yapabileceğiniz bir işlem de olsa dikkat ve özen gerektirir. Doğru yöntem ve ekipmanlarla hiçbir zararla karşılaşmadan araba cam filmi sökme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz uzman kişilerden yardım alarak daha profesyonel sonuçlar da elde edebilirsiniz. 

Araba Cam Filmi İçten mi Dıştan mı Çekilir? 

Araç sahiplerinin sıklıkla kullandığı araba cam filmi, estetik ve işlevsel özellikleriyle öne çıkar. İç mekan sıcaklığını düşürme, güneş ışınlarını engelleme gibi avantajlarından yararlanmak için ürünlerin kullanımı önemlidir. Ürünün doğru yüzeye çekilmesi de dikkat edilmesi gereken detaylardan biri olarak öne çıkar. Yüzey karartma uygulaması, araç camlarının iç yüzeyine yapılır. 

Güneşten koruyan ürünlerin içten uygulanmasının birkaç sebebi bulunur. Dış yüzeye uygulanan ürünler, film tabakasının direkt olarak güneş ışınlarıyla temas etmesine sebep olur. Yağmur veya dolu gibi hava koşullarına maruz kalması sonucunda malzemeler zarar görebilir. Kısa sürede yıpranarak işlevini kaybeden koruyucuların sıklıkla değiştirilmesi mecburi hale gelir. Ürünlerin iç yüzeye uygulanması halinde tüm riskler minimum düzeye inmiş olur.

Dış yüzeye uygulanan kaplamaların yapışma kalitesinde de sorunlar ortaya çıkabilir. Zamanla görülebilecek kabarma, soyulma veya lekelenme gibi problemleri ortadan kaldırmak için iç yüzeye uygulama yapılması çok daha etkilidir. İç yüzeye uygulama yapmak, cam ve ürün arasında temasın daha sağlam bir şekilde oturmasını sağlar. 

Araba cam filminin uygulanması sırasında toz ve kirden arındırılmış olmasına dikkat edilmesi gerekir. Arabanın dış yüzeyine göre ölçülendirilerek kesilen ürünler iç yüzeye uygulanır. Uygulanacak ürünlerin araba cam filmi yasal sınır aralığına uygun olarak seçilmesi de önemlidir. 

Araba cam filminin teknik değerlerine dikkat edilmesi, güvenlik açısından fayda sağlarken muayene sürecinde de sorun çıkmasına engel olur. Siz de aracınızın camlarına karartma uygulaması yaptırmayı düşünüyorsanız tüm detaylara dikkat ederek sorunsuz bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Araba Cam Filmi Kaç Numara Olmalı?

Araba cam filmi taktırmak isteyenler için en önemli konulardan biri de ürün numarasını doğru seçmektir. Geçirgenlik oranını ifade eden numaralar, yasal kullanım çerçevesinde uygun ürünü seçmenizi sağlar. Numaranın yükselmesi, karartma oranının da arttığı anlamına gelir. Dışarıdan görünürlük düzeyinin azalmasını sağlayan koyuluk oranı, seçim aşamasında en önemli kriter olarak öne çıkar. 

Türkiye’de mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde 1 ve 2 numaralı karartma malzemeleri kullanılabilir. Daha açık ve şeffaf tonlarda olan filmler, yeterli ışık geçirgenliği sayesinde sürücülerin görüş açılarını açık tutar. Ön cam ve ön yan camlar için genellikle %70 ve üzeri ışık geçirgenliği istenir. İlgili bölümlerde 1 veya 2 numaralı filmleri tercih edebilirsiniz. 

3 ve 4 numaralı cam filmleri yasal sınırların dışındadır. Koyu materyaller, hem trafik kontrollerinde idari para cezasına hem de araç muayenesinde kalma riskine yol açar.  Olası yasal bir sorunla karşılaşmamak için film seçimi konusunda doğru numarayı tercih etmek büyük önem taşır. 

Türkiye’de geçerli yasal düzenlemelere göre ön cama ışık geçirgenliğini azaltan herhangi bir film veya kaplama uygulanması yasaktır. Malzemenin numarası ya da amacı fark etmeksizin sürüş güvenliğini tehlikeye atan uygulamalar, trafik denetimlerinde cezai işlem uygulanmasına sebep olabilir. Araç muayenesinde de uygun bulunmaz. Yalnızca fabrika çıkışlı ve yönetmeliklere uygun camlar yasal kabul edilir. Özellikle ön camda ışık geçirgenliği oranının %70’in altına düşmesi, yasal açıdan sorun teşkil eder.

Şık görünüme sahip ve güvenli bir çözüm arayanlar için araba cam filmi uygulaması konusunda doğru tercihi yapmak için tüm detayları değerlendirmek önemlidir. Güneş ışınlarının etkisinden korunmak, araç içinde mahremiyet sağlamak için kullanılan ürünler, sürüş esnasında deneyiminizi iyileştirmeye de yardımcı olur. Siz de Magdeburger Sigorta’nın sunduğu kasko sigortasından faydalanarak aracınıza değer katabilir, araba cam filmi uygulaması sayesinde konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Araba Cam Filmi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de yasal düzenlemelere göre araç camlarında ışık geçirgenliği %70 ve üzerinde olan cam filmleri kullanılabilir. Bu koşulu sağlayan filmler genellikle 1 numara (%85 geçirgenlik) veya 2 numara (%70–75 geçirgenlik) olarak adlandırılır. Bu numaralar, trafik güvenliği açısından uygundur çünkü dışardan içi görülebilir ve sürücünün görüşünü etkilemez. Özellikle 2 numara cam filmi, hem mahremiyet hem de konfor açısından tercih edilir.

Yasalara göre serbest olan cam filmi 1 ve 2 numara ile sınırlıdır. 3 numara (%55 geçirgenlik) ve 4 numara (%40 geçirgenlik) gibi daha koyu tonlar yasaktır, çünkü ışık geçirgenliği %70’in altına düşer. Ayrıca, ön cam ve sürücü yan camlarına cam filmi uygulanması yasaktır. Fabrikadan karartmalı camlı gelen araçlar (R43 onaylı) bu yasaktan muaftır.


BENZER YAZILAR

Ceza Puanı Nedir? Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır?
Araç
28.07.2025

Ceza Puanı Nedir? Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır?

Ceza puanı, sürücülerin trafik kurallarını ihlal ettiklerinde sürücü belgelerine işlenir. Her trafik ihlaline karşılık belirlenen puanların sürücülerin ceza puanı toplamına eklenmesiyle hesaplanır.

Ehliyet Yenileme Ücretleri Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?
Araç
20.03.2024

Ehliyet Yenileme Ücretleri Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet yenileme ücretinin güncel hali, ehliyetini yenilemek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Genel olarak eski tip ehliyete sahipseniz ve ehliyetinizi yenilemek istiyorsanız ehliyet yenileme harcı yatırmanız gerekir.

Ruhsat Seri No Nedir? Nerede Yazar?
Araç
28.07.2025

Ruhsat Seri No Nedir? Nerede Yazar?

Ruhsat seri no, belgenin kendisine ait olan ve belgenin takibini sağlayan özel bir koddur. Aracın belgesinde yer alan ve yalnızca o belgeye özel olarak atanan bir numaradır.

Ehliyet Alma Şartları ve Ehliyet İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Araç
11.06.2024

Ehliyet Alma Şartları ve Ehliyet İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İstenilen araç sınıfı için gerekli ehliyet alma şartları sağlandığında ve ehliyet için gerekli belgeler hazırlandığında sürücü belgesi almak mümkündür. Bu noktada ise ehliyet için gerekli evraklar ve şartlar merak edilmektedir.

Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir?
Araç
12.06.2025

Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir?

Trafik sigortası basamakları, sigortalının hasar geçmişine göre belirlenen ve zorunlu trafik sigortası primlerini doğrudan etkileyen bir değerlendirme sistemidir.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta