0850 808 26 24
Detaylı Ultrason Nedir? Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Gebelik dönemi, anne ve bebeğin sağlığı açısından son derece kritik olup, uzman doktorlar tarafından sürekli kontrol gerektiren bir süreçtir. Dolayısıyla hamilelik söz konusu olduğunda, anne adayları 'detaylı ultrason nedir?' sorusunu merak eder. Bebeğin durumu ve sağlığı hakkında bilgi almak için ayrıntılı ultrason yaptırmak faydalıdır. UGC yöntemi ile bebeğin sağlık durumu ayrıntılı bir şekilde incelenir.

Özellikle gebelikte detaylı ultrason, daha yüksek çözünürlükte görüntüler sunar. UGC sayesinde, bebekle ilgili bazı hastalıklar ve semptomlar başta olmak üzere anormallikler erken teşhis edilebilir. Ayrıntılı ultrason, gebeliğin belirli haftalarında yapılan incelemelerle gerçekleştirilir. Detaylı ultrason nedir, hangi haftalarda yapılır gibi sorulara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Detaylı Ultrason Nedir?

Ayrıntılı ultrason olarak da adlandırılan detaylı ultrason, gebelik sürecinde yüksek çözünürlüğe sahip görüntüler elde etmek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Detaylı ultrason nedir diye araştıranların karşısına, yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan ve zararlı radyasyon ışınları içermeyen bir yöntem cevabı çıkabilir.

Özellikle standart ultrason ile benzer şekilde iki boyutlu görüntüler elde etme imkanı sunar. Bununla birlikte görüntüleme sayısı daha fazladır ve bunlar yazılımlar aracılığıyla birleştirilerek dört boyutlu görüntülerin oluşmasını sağlar. 

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır diye merak ediyorsanız, gebelik sürecinin 18. ve 22. haftalarını beklemeniz gerekir. Bebek sağlığının daha detaylı değerlendirildiği 18 ila 22. haftalar, daha keskin sonuçlar verir. Muayene sırasında bebeğin anatomik yapıları detaylı bir şekilde incelenir. Dolayısıyla, potansiyel sorunlar mevcutsa erken teşhisle müdahale etmek çok daha kolay olur.

Bebeğinizin sağlıklı bir gelişim sürecini desteklemek istiyorsanız, detaylı ultrason yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır sorusunun yanı sıra en son ne zaman yapılır diye merak ediyorsanız, doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda 22. haftadan sonra da yapılabilir.

Detaylı Ultrason (UGC) Nasıl Yapılır?

Detaylı ultrasonun (UGC) uygulanması, gebelik sürecinde gerçekleştirilen rutin ultrason işlemleriyle neredeyse aynıdır. Doktorlar, ayrıntılı ultrason için de standart ultrason işlemiyle aynı prosedürü uygular. Detaylı ultrasonda, farklı olarak, ultrason cihazının görüntü sağlayan özel bir parça ve bilgisayar yazılımı kullanılır. Söz konusu ayrıntılı ultrason cihazlarının bakım ve onarımının yapılabilmesi için teknisyenlere özel eğitim verilmesi gerekebilir. 

Gebelikte detaylı ultrason yapılırken, iyi bir görüntü sağlanabilmesi için mesanenin dolu olmasına dikkat edilir. Bu nedenle, ultrasondan birkaç saat önce doktorunuz bol su içmenizi ve idrar yapmamanızı isteyebilir. İşleme başlarken, normal ultrasonda olduğu gibi muayene sandalyesine geçilir. Sonrasında, ses dalgalarının iletimini sağlayan şeffaf bir jel karın bölgesine sürülür. Görüntülerin ekran üzerinde ölçümleri yapılabileceği için, hareketsiz durmanız ve kısa süreli nefes tutmanız istenebilir. 

Detaylı Ultrason (UGC) Nasıl Yapılır

Detaylı Ultrason Sonucu Hemen Çıkar mı?

Detaylı ultrason sonucunun ne zaman çıkacağı, en merak edilen konulardan biridir. Sonuçlar genellikle muayene tamamlandıktan sonra alınır. Ancak, bazen aynı gün içerisinde ya da birkaç gün içinde de çıkabilir. 

Detaylı Ultrasonda Nelere Bakılır?

Ayrıntılı ultrason yaptıracak kişinin karnındaki bebeğin beyni, gözleri, burnu ve kalbi gibi organları incelenir. Bebeğin tüm organlarının gelişiminin değerlendirilmesi bu ultrason yöntemiyle mümkün olabilir. 

Ayrıntılı Ultrasona Giderken Ne Yapılmalı?

Ayrıntılı ultrasona giderken yapılan en büyük yanlışlardan biri aç olarak gitmektir. Ancak genellikle kişinin tok olması tercih edilmektedir. 20 ila 40 dakika sürebilen ultrason pozisyona göre bazen daha da uzun sürebilir. 

Devlet Hastanesinde Detaylı Ultrason Ücretli mi?

Devlet hastanelerinde detaylı ultrason çektirmek isteyenlerin, bu işlemi yaptırabilmesi için SGK kapsamında sigortalı olmaları gerekmektedir. SGK güvencesi olan bireyler, devlet hastanelerine giderek bu hizmeti tamamen ücretsiz alabilir fakat SGK güvencesi olmayanlar, ayrıntılı ultrason çekimi için ücret ödemek zorundadır.

Detaylı ultrason çekimi, her devlet hastanesinde mevcut değildir. Bu nedenle hizmet almak istediğiniz devlet hastanesinin bu imkana sahip olup olmadığını önceden kontrol etmelisiniz. Detaylı ultrason fiyatları hakkında bilgi almak için ilgili hastaneyi arayabilirsiniz.

Detaylı Ultrason (USG) Kaç Saat Sürer?

Detaylı ultrason (USG) süresi ortalama minimum 30 dakika maksimum 1 saate kadar sürebilmektedir. Fakat bu süreler hastanın durumuna, amacına ve doktor tercihine göre de değişebilir. 

Hamilelikte Detaylı Ultrason (USG) Güvenilir midir?

Detaylı ultrason, doktorlar tarafından güvenli görüntüleme yöntemi olarak değerlendirilir. Dolayısıyla detaylı ultrason zararlı mı diye düşünüyorsanız, bu işlemin gebelik sürecinde düşük risk içerdiğini öğrenebilirsiniz.

Detaylı Ultrason, Bebeğe veya Anneye Zarar Verir mi?

Detaylı ultrasonda, ses dalgaları kullanıldığı için ve görüntü üreten bir tıbbi sistem olduğundan, anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Radyasyon gibi zararlı ışınlar üretmez ve sağlığa engel teşkil etmez.

Detaylı Ultrason Sonucu Hemen Çıkar mı

Detaylı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır diye düşünüyorsanız, en doğru cevabı durumunuza göre doktorunuz verecektir. Gebeliğin 11. ve 13. haftalarında yapılan detaylı ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ve sıvısı ölçülebilir. 18. ve 22. haftalarda annenin gebelik suyu miktarı da ölçülebilir. 

Detaylı Ultrason için Hangi Bölümden Randevu Alınır​?

Detaylı ultrason çektirmek isteyenler bu alanda uzman kadın hastalıkları ve doğum bölümünden randevu alabilir. 

Detaylı Ultrason Gerekli mi​?

Detaylı ultrasonun herhangi bir zorunluluğu yoktur. Ancak ayrıntılı ultrason ile bebekte meydana gelebilecek yapısal bozukluklar erkenden teşhis edilebilir. 

Detaylı Ultrasonda Down Sendromu Belli Olur mu​?

Gebeliğin ortalama 11 ve 14. haftaları arasında yapılan ultrason çekimlerinde bebeğin burun kemiği ve ense kalınlığı gibi hatları rahatlıkla anlaşılır. Ayrıca damar ölçümlerinin eklenmesiyle de Down Sendromu yani DS taraması ortalama %95 duyarlılıkla yapılabilir. Dolayısıyla bu tür kalıtsal hastalıklar detaylı ultrasonda teşhis edilebilir. 

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, detaylı ultrason hakkında merak edilenleri sizlerle paylaştık. Siz de sağlığınızı teminat altına almak için Magdeburger Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası seçeneklerini inceleyebilirsiniz. 


BENZER YAZILAR

4A, 4B ve 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?  

4A, 4B ve 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?  

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya bağlı bu sigorta sistemleri, çalışanların iş hayatında aktif olarak çalışırken aynı zamanda emeklilik döneminde de sosyal güvenceden faydalanmasına olanak tanır.

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışma hayatınızdaki tasarruflarınızı yatırıma dönüştürerek emeklilik döneminde rahat bir yaşam için gelir sağlar.

İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, 2’li tarama testi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.  

Özel Hastane Muayene, Tahlil, Ameliyat Ücretleri Ne Kadar?

Özel Hastane Muayene, Tahlil, Ameliyat Ücretleri Ne Kadar?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, özel hastane ameliyat ücretleri ve özel hastane kontrol süresi gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

NST (Non Stress Test) Nedir? NST Testi Neden Yapılır?    

NST (Non Stress Test) Nedir? NST Testi Neden Yapılır?    

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, NST hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta