0850 808 26 24
Dünyanın En Büyük 10 Depremi

Dünyamızda meydana gelen doğal afetlerden biri de “Deprem” olarak biliniyor. Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle deprem ülkeleri arasında yer alıyor. Ancak ülkemiz dışında da dünyanın pek çok farklı noktasında oldukça büyük depremler gerçekleşiyor.

Yazımızın devamında dünyanın en büyük 10 depremini ele alacağız. 

1. Valdivia, Şili Depremi (22 Mayıs 1960)

Dünyanın bilinen en büyük depremi Şili Depremi olarak bilinmektedir. Kayıtlara geçen en büyük deprem olan Şili Depremi’nin şiddeti ise 9.5’tir. Güney Amerika’da yer alan Şili’de gerçekleşen bu depremden dolayı 1655 kişi hayatını kaybetmiştir. Bunun yanında 3 binden fazla kişi yaralanmıştır. Ancak depremin etkilerinden dolayı milyonlarca kişi göç etmek zorunda kalmıştır.

Depremin etkileri bunlarla da sınırlı kalmamıştır. Depremin etkisiyle Hawaii, Filipinler ve Japonya sahillerine dev dalgalar görülmüştür. 

2. Alaska, ABD (28 Mart 1964)

Alaska’da meydana gelen depremin şiddeti 9.2’dir. Depremden dolayı ortaya çıkan dev dalgalardan dolayı 128 kişi hayatını kaybetmiştir. Yaklaşık 3 dakika süren depremden Kanada ve Hawaii’de etkilenmiştir. Depremden en çok etkilenen bölge ise depremin merkez üssüne yaklaşık 120 km uzaklıkta yer alan Anchorage kenti olmuştur. 

3. Sumatra, Endonezya (26 Aralık 2004)

26 Aralık 2004’te gerçekleşen depremin şiddeti 9.1’dir. Hint Okyanusu’nda bulunan Sumatra Adası’nın açıklarında gerçekleşen deprem, 14 ülkeyi etkilemiştir. Deprem sonrasında oluşan metrelerce yükseklikteki depremler Asya’nın kuzeyini ve Afrika’nın doğusunu etkilemiştir.

Bu deprem, dünyanın 1 cm kadar titremesine ve pek çok depremin tetiklenmesine neden olmuştur. Bunun yanı sıra yaklaşık 10 dakika süren deprem, bugüne kadar görülmüş olan en uzun süren depremdir.  

4. Sendai, Japonya (11 Mart 2011)

11 Mart 2011 tarihinde Japonya’nın kuzeydoğusunda Honshu kıyılarının açıklarında meydana gelmiştir. Depremin şiddeti ise 9’dur. Depremden dolayı oluşan tsunami dalgalarının boyu 40.5 metreye kadar ulaşmıştır. Bu dalgalar sonucunda ise 20 binden kişi fazla hayatını kaybetmiştir.

5. Kamçatka, Rusya (4 Kasım 1952)

4 Kasım 1952’de oluşan depremin şiddeti 9’dur. Depremden dolayı oluşan dev dalgalar, Hawaii Adaları’na kadar ulaşmıştır. Bu denli büyük bir deprem yaşanmasına rağmen resmi kayıtlara göre can kaybı yoktur.

6. Bio-Bio, Şili (27 Şubat 2010)

Şili’de meydana gelen depremin şiddeti 8.8’dir ve deprem yaklaşık 1.5 dakika sürmüştür. Deprem sonucunda 500’den fazla kişi hayatını kaybetmiştir ve bunun yanında binlerce yaralanma olayı gerçekleşmiştir. Depremden dolayı oluşan tsunamiden ise Şili, Peru, Kolombiya, Ekvador ve Panama gibi ülkeler etkilenmiştir. 

7. Ekvador Sahili (31 Ocak 1906)

Ekvador sahilinde meydana gelen depremin şiddeti 8.8’dir. Deprem, Ekvador’un yanı sıra Kolombiya’yı da ciddi şekilde etkilemiştir. Depremde yaklaşık 1000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bunun dışında deprem sonucunda oluşan dalgalar, Japonya’ya kadar ulaşmıştır. 

8. Rat Adaları, Alaska, ABD (2 Nisan 1965)

Rat Adaları’nda meydana gelen depremin şiddeti 8.7’dir. Depremden daha çok, depremden dolayı oluşan dev dalgalar ciddi hasar vermiştir. Deprem küçük çapta hasara neden olmuştur ve herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır.

9. Sumatra, Endonezya (28 Mart 2005)

Sumatra Adası’nda meydana gelen depremin şiddeti 8.6’dır. Depremden dolayı oluşan dev dalgalar, Sri Lanka’ya ulaşmıştır. Depremden dolayı 1400 kişi hayatını kaybetmiştir. Bunun yanında oluşan dalgalar ise 400’den fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuştur.

10. Assam, Tibet (15 Ağustos 1950)

Assam Depremi olarak bilinen depremin şiddeti 8.6’dır. Karasal bir alanda meydana gelen depremden dolayı 780 kişi hayatını kaybetmiştir. Assam Depremi Tibet’in dışında Çin ve Hindistan’ın bazı şehirlerini etkilemiştir.


BENZER YAZILAR

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye’de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı mevcuttur.

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak vergisi, kişilerin sahip olduğu veya kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri bir vergi türüdür.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Günümüzde, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabileceğiniz çeşitli sigorta acenteleri bulunmaktadır. Eviniz için de aynı şekilde sigorta yaptırmalısınız. Eviniz için yapabileceğiniz sigorta paketlerinden birisi de konut sigortasıdır. Peki, konut sigortası neleri kapsar? Konut Sigortası; sizi evinizde çıkacak bir yangından, beklenmedik kazalardan ve çeşitli diğer faktörlerden korur. Magdeburger Konut Sigortası’nın geniş kapsamlı teminatları ve avantajlı fiyatlarıyla eviniz ve aileniz güvencede olabilirsiniz.

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, deprem bölgesinde yaşayan bizler için son derece önemli. Bu yüzden deprem riskine karşı konutlarımızı güvence altına alan DASK ile ilgili “DASK poliçe sorgulama nedir / nasıl yapılır?” başta olmak üzere pek çok farklı soru soruluyor. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için DASK Poliçe Sorgulama Nedir ve DASK Poliçe Sorgulama İle Hangi Bilgilere Ulaşılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca E-devlet ile DASK Poliçe Sorgulama ve DASK Web Sitesinden Poliçe Sorgulama konularına da değineceğiz.

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemiz konumu dolayısıyla deprem bölgesinde yer almaktadır. Ülke tarihimiz boyunca depremler, büyük felaketlere neden olmuştur. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş Depremi ve tüm ülkenin bildiği Marmara Depremi, büyük felaketlere yol açan depremlerden sadece bazılarıdır. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta