0850 808 26 24
Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak vergisi, kişilerin sahip olduğu veya kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri bir vergi türüdür. Diğer tüm vergi çeşitlerinde olduğu gibi emlak vergisi ödemesi de yılın belirli dönemlerinde farklı yöntemler ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra ev vergisi ödeme sürecinde, emlak vergisi ne zaman ödenir ve emlak vergisi nasıl ödenir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, konut vergisi nedir ve emlak vergisi ne zaman ödenir gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. 

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak Vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi modelidir. Bu vergi türü, bina vergisi ve arazi vergisi olmak üzere iki gruba ayrılır. Bir mülkün sahibi olmadığı taktirde ise arsa ya da binanın tahsis edildiği kişiler vergiyi ödemekle sorumludur. 

Yeni bir ev ya da arsa satın alırsanız emlak vergilerinizi ödeyebilmeniz için önce emlak beyanında bulunmanız gerekmektedir. Tapu Taşınmaz Beyan olarak adlandırılan bu işlem, e-devlet üzerinden ya da ilgili belediyeye başvurarak yapılabilir. Başvuru süreci için gerekli belgeler ise şu şekildedir:

  • Mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Bina ruhsatı
  • İskân izin belgesi fotokopisi
  • Emlak bildirim formu

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?    

Konut vergisi ödemeye tabi olanların her yıl devlet tarafından belirlenen tutarı ödemeleri gerekir. Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde yapılır. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadardır. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü yapılmalıdır.

Yıllık emlak vergisi ödemesini, iki eşit taksit şeklinde gerçekleştirebileceğiniz gibi tek seferde de tüm vergi tutarını yatırmanız mümkündür. Peşin ödeme gerçekleştirecekseniz mayıs ayının sonuna kadar yapmanız gerekir.

Ödemelerin zamanında yapılmaması, vergi mükellefleri hakkında cezai işlem uygulanması ile sonuçlanmaktadır. Herhangi bir taksit ödemesini geciktirirseniz, gecikme süresi kadar yasal faiz uygulanır. Bu tarz bir yaptırımla karşılaşıldığında geciken vergi tutarını, yasal faizi ile gelecek emlak vergisi ödeme tarihleri içerisinde yatırmanız gerekir. Belirli süre geçmesine rağmen vergi borcunu ödememekte ısrarcı olan mükellefler hakkında ise haciz işlemi uygulanır.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?        

Emlak vergisi ödeme süreci, farklı yöntemlerden faydalanılarak hızlıca tamamlanabilmektedir. Vergi ödemesi için yönelebileceğiniz ilk yöntem, e-Devlet üzerinden ödeme yapmaktır. Kullanıcı bilgileriniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra ekrana gelen sayfadaki arama kısmına “Vergi Borcu Sorgulama” yazmalısınız. Doğrudan “İnternet Vergi Dairesi” seçeneğine de tıklayabilirsiniz. Emlak vergisi sorgulama işlemi sonucunda ödemeniz gereken tutarı göreceksiniz. Ödeme bilgilerinizi girip işleme onay vermeniz yeterlidir.

Bir diğer seçenek ise T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kullanıma sunduğu İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasıdır. Bunun yanı sıra müşterisi olduğunuz bankanın internet sitesi veya mobil uygulaması aracılığıyla da gerekli işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bu seçenekler dışında ikamet ettiğiniz bölgedeki vergi dairesinde bulunan vezneler aracılığıyla vergi borcunuzu yatırabilirsiniz.

Emlak Vergisini Kimler Öder?    

Bina veya arazi vergisinin tahsil edilebilmesi için en önemli kriter, kapsam dahilindeki mülklerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde olmasıdır. Bu kriteri karşılayan mülklere yönelik ödemeler, tapu sahibinin sorumluluğu olarak kabul edilir. Mülkün tapu sahibi yoksa vergi ödemelerini yapması gerekenler arsa ya da binanın tahsis edildiği kişilerdir. Bunun yanı sıra ev vergisi ödemesinden muaf tutulan kişiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Mülk sahibi olmasına rağmen hiçbir geliri olmayan kişiler
  • Ev hanımı, dul, yetim, engelli, şehit ve gazi yakını kişiler ve gaziler
  • Devlete ait kurumlar ve araziler 

2024 Yılı Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri Nelerdir?    

2024 yılı emlak vergisi ödeme tarihleri, iki taksit olarak bölünmüştür. Birinci taksit, 31.05.2024 tarihine kadar ödenmelidir. İkinci taksit ise 30.11.2024 tarihine kadar ödenmesi gereken son yıllık ücrettir. Ayrıca isteğe bağlı olarak iki taksit yerine peşin ödemede mümkündür.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda; emlak vergisi ne zaman ödenir, nasıl ödenir ve kimler öder gibi konular hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz, Sigorta paketlerimiz ve kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 


BENZER YAZILAR

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye’de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı mevcuttur.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Günümüzde, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabileceğiniz çeşitli sigorta acenteleri bulunmaktadır. Eviniz için de aynı şekilde sigorta yaptırmalısınız. Eviniz için yapabileceğiniz sigorta paketlerinden birisi de konut sigortasıdır. Peki, konut sigortası neleri kapsar? Konut Sigortası; sizi evinizde çıkacak bir yangından, beklenmedik kazalardan ve çeşitli diğer faktörlerden korur. Magdeburger Konut Sigortası’nın geniş kapsamlı teminatları ve avantajlı fiyatlarıyla eviniz ve aileniz güvencede olabilirsiniz.

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, deprem bölgesinde yaşayan bizler için son derece önemli. Bu yüzden deprem riskine karşı konutlarımızı güvence altına alan DASK ile ilgili “DASK poliçe sorgulama nedir / nasıl yapılır?” başta olmak üzere pek çok farklı soru soruluyor. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için DASK Poliçe Sorgulama Nedir ve DASK Poliçe Sorgulama İle Hangi Bilgilere Ulaşılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca E-devlet ile DASK Poliçe Sorgulama ve DASK Web Sitesinden Poliçe Sorgulama konularına da değineceğiz.

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemiz konumu dolayısıyla deprem bölgesinde yer almaktadır. Ülke tarihimiz boyunca depremler, büyük felaketlere neden olmuştur. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş Depremi ve tüm ülkenin bildiği Marmara Depremi, büyük felaketlere yol açan depremlerden sadece bazılarıdır. 

Deprem Nedir ve Nasıl Oluşur?

Deprem Nedir ve Nasıl Oluşur?

Dünyamızda gerçekleşebilecek olan pek çok farklı doğal afet vardır. Volkan patlamaları, toprak kaymaları, fırtınalar ve hortumlar bunlardan sadece bazılarıdır. Ancak ülkemiz özelinde doğal afet denildiği zaman akıllara ilk olarak “Deprem” geliyor. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta