0850 808 26 24
HGS İptali Nasıl Yapılır?

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ülkemizde 2012 yılından bu yana kullanılmaktadır. Bu sistem ile boğazlardan ve otoyollardan geçiş için ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme pasif RFID teknolojisiyle yapılır. Otoyol ve köprü geçişlerini kolaylaştıran HGS, kurumların ve araç sahiplerinin de işlerini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra bazen bazı nedenlerden dolayı HGS iptali gerekir. Peki, HGS iptali nasıl yapılır? Magdeburger olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

HGS Nereden Alınır?

HGS almak oldukça kolay bir işlemdir. Bu sistemden yararlanabilmek için PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve satış noktalarından HGS etiketi almanız gerekir. Alınan etiket, HGS noktasında aracın camından okunur. Böylece gişelerden hızlı bir şekilde, beklemeden geçebilirsiniz.

HGS etiketini alabilmek için çeşitli alternatifleri de deneyebilirsiniz. HGS etiketini dilerseniz etiket veya kart tipinde alabilirsiniz. HGS için gerekli evraklar bulunmaktadır. HGS etiketi alabilmek için kimlik fotokopinizin ve araç ruhsatınızın yanınızda bulunması gerekir. İki belgeyle birlikte ilgili kuruma giderek başvuruda bulunabilirsiniz. HGS ücreti yapışkan tipi etikette 15TL, kart tipi etikette ise 30 TL’dir.

Gerekli belgelerinizin hazır olması ile dilerseniz size en yakın PTT şubesine, anlaşmalı bankaya veya satış noktasına başvuru yapabilirsiniz. İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, HGS etiketi alabileceğiniz anlaşmalı bankalar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda karayollarının giriş çıkışlarındaki HGS satış noktalarından da HGS etiketi alabilirsiniz. HGS etiketi almak için belgeleri tamamlayıp ilgili kuruma gitmek dışında herhangi bir işleme gerek duymazsınız. 

Öneri İçerik: İkame Araç Nedir?

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi, otoyollar ve köprülerden geçerken kullanılan bir sistemdir ve yeterli bakiyenizin olması gerekir. Bakiyeniz yok ise plakanıza ceza yazılır. Bunu önlemek için düzenli olarak HGS sorgulaması yapmanız son derece önemlidir. HGS sorgulama ile bakiye bilgilerinizi ve varsa cezalarınızı görmeniz mümkündür. Doğru zamanda HGS ödeme yaparak ekstra maliyetlerden kaçınabilirsiniz. HGS kartınızda kalan bakiyeyi öğrenmek için kullanabileceğiniz yöntemler ise aşağıdaki gibidir:

  1. PTT web sitesi
  2. E-Devlet
  3. HGS mobil uygulaması
  4. HGS etiketinin alındığı banka uygulaması veya müşteri hizmetleri
  5. 0850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezi

HGS sorgulama için en çok tercih edilen yol PTT web sitesi üzerinden sorgulamadır. PTT’nin HGS bakiye sorgulama için oluşturduğu özel sayfaya girip ücretsiz bir şekilde bakiyenizi öğrenmeniz mümkündür. HGS bakiyenizi öğrenmek için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. PTT’nin HGS müşteri adresine girin.
  2. Müşteri hizmetleri kısmından e-posta adresiniz ve şifrenizle giriş yapın. Dilerseniz e-Devlet şifrenizle de giriş yapmayı tercih edebilirsiniz.
  3. Çıkan ekrandan HGS bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Öneri İçerik: Kasko Hasarsızlık İndirimi Hakkında Bilgiler

HGS'yi İptal Etmek için 3 Yöntem

Araç satışı gibi bir durum söz konusu ise HGS iptali yaptırmanız gerekir. HGS’nin iptal edilmemesi durumunda aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalmış olursunuz. Bu nedenle “HGS nasıl iptal edilir?” sorusunun cevabını bilmeniz oldukça önemlidir. HGS iptali için izlemeniz gereken bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler HGS etiketini nereden aldığınıza göre farklılık göstermektedir. Bu arada iptal öncesinde herhangi bir kaçak geçiş cezası varsa ödemeyi ihmal etmemeniz gerekir. HGS iptali nasıl yapılır konusu en çok merak edilen konulardan birisidir. HGS iptali için üç temel yöntem bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

1.PTT’den Alınan HGS’nin İptali Nasıl Yapılır?

HGS iptali nasıl yapılır konusunda ilk yöntem, PTT’den alınan HGS’nin iptalidir. İptal etme işlemi bilinenin aksine oldukça kolay bir şekilde yapılır. İptal için PTT’ye başvurabilir ve iptal işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Eskiden iptal için internet üzerinden işlem yapılamasa da artık PTT'ye gitmeden HGS iptali e-Devlet'ten yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden iptal başvurusu yapmak için T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle sisteme girip başvurunuzu iletmeniz yeterli olacaktır.

2.Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS’nin İptali Nasıl Yapılır?

İkinci bir yöntem ise anlaşmalı noktalardan alınan HGS iptalidir. HGS etiket veya kartınızı anlaşmalı bir noktadan satın aldıysanız bu durumda anlaşmalı satış noktasının müşteri hizmetlerini aramanız gerekir. Bunun yanı sıra birçok anlaşmalı satış noktası PTT ile iş birliği yapmaktadır. Dolayısıyla PTT’den de iptal işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür.

3.Bankadan Alınan HGS’nin İptali Nasıl Yapılır?

Üçüncü yöntem ise Bankadan alınan HGS’nin iptalidir. HGS’lerin iptali için HGS’yi aldığınız bankanın herhangi bir şubesine giderek ya da bankanın müşteri hizmetlerini arayarak işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. HGS’deki bakiye ise birkaç gün içerisinde banka hesabınıza aktarılır.

Öneri İçerik: Kasko ve Trafik Sigortası Farkları

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, HGS nasıl iptal edilir konusunu ele aldık. Trafik sigortası ve kasko hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta