0850 808 26 24
İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

İkili tarama testi, hamileliğin ilk üç ayında fetüste kromozomal anormalliklerin ve diğer genetik durumların riskini anlamak için uygulanan bir testtir. İkili test olarak da bilinen 2’li tarama testi, annenin kanında koryonik gonadotropin (hCG) ve gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) olan iki spesifik belirteci ölçer.

Bu test, annenin yaşı ve sağlık durumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak tam kan sayımı ve ultrasonla uygulanmaktadır. Bu kapsamda ise ikili tarama testi fiyatı ve devlet hastanesinde ikili test ücreti merak edilmektedir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, 2’li tarama testi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.    

İkili Tarama Testi (İkili Test) Nedir?

İkili tarama testi, hamileliğin ilk üç ayında bebeğin kromozomal gelişiminde olabilecek herhangi bir anormalliği kontrol etmek adına uygulanır. Bu test, doğum öncesi kan testi olarak da bilinmektedir. Kromozomlardaki bu tür anormallikler, bebeğin fetüs içinde ve daha sonraki yaşamında büyümesini etkileyebilecek ciddi sağlık koşullarına sebep olabilir.

2’li tarama testi, Down sendromu veya Edward sendromu gibi belirli bozuklukların olasılıklarını önceden belirlemek için son derece önemli bir test olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda bu test, anormallikleri oldukça doğru bir şekilde tespit etmeye yardımcı olur. Bu bağlamda ise oldukça güvenilir bir test olduğu için sıklıkla da önerilir.    

İkili Tarama Testi (İkili Test) Nasıl Yapılır?

Hamilelik sürecinde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çeşitli testler uygulanabilir. Bunlardan biri de ikili tarama testidir. İkili tarama testi, kan testi ve ense kalınlığı (NT) taraması olarak bilinen bir ultrason muayenesini kapsamaktadır. Test sonuçları pozitif ve negatif olarak sonuçlanabilmektedir.

Testin sonuçları yalnızca alınan kan örneklerine değil, annenin yaşına ve ultrasonda görülen fetüsün ne kadar olduğuna göre de değişmektedir. Tüm bu faktörler sonucun belirlenmesinde önemli bir role sahiptir.

2’li tarama testi, anneden alınan kanın incelenmesi ile yapılmaktadır. Bu kan testinde iki madde ölçülür. Biri, gebelikle ilişkili olan plazma proteini A seviyesidir. Diğeri ise koryonik gonadotropindir. 

İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

İkili tarama testi, hamilelik döneminde uygulanması tavsiye edilen bir testtir. Normal şartlarda uygulanması zorunlu olmayan bu testin zorunlu olduğu bazı durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • 35 yaşından büyük anneler
  • Akraba evliliği yapmış çiftler
  • Yüksek kromozomal riski olan çiftler
  • Aile geçmişinizde kromozomal hastalığa sahip biri varsa

İkili tarama testini risk taşıyan grupta olsanız dahi yaptırmak zorunda değilsiniz. Bu nedenle karar vermeden önce sonucun sizin için önemini değerlendirmelisiniz. Bunun yanı sıra ikili tarama testinin kesin sonuç sunmadığını unutmamalısınız.

İkili Tarama Testi Fiyatı    

İkili tarama testi fiyatı, yaptıracağınız zamana veya sağlık sigortanıza bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle ikili tarama testi fiyatı ile ilgili net bilgi için testi yaptıracağınız sağlık kuruluşunuz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

İkili Tarama Testi Sonucu

İkili tarama testi basit bir kan testi olmakla birlikte bu test için aç karna kan verme zorunluluğunuz da bulunmamaktadır. Genel olarak kan vermeden önce normal bir şekilde yemek yiyebilir veya sıvı tüketebilirsiniz. İkili tarama testi sonucu ne zaman çıkar konusu da merak edilen diğer konulardan biridir.

İkili tarama testi sonucunun çıkma süresi sağlık kuruluşuna veya test sonucu belirlenen farklı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Birçok sağlık kuruluşunda ortalama 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.

İkili Tarama Testi PAPP-A Kaç Olmalı?

Anne adayından kan alınarak uygulanan 2’li tarama testinde, serbest B-HCG ve PAPP-A biyokimyasal değerlerine bakılmaktadır. Bu protein ve hormon ise yalnızca gebelik döneminde salgılanmaktadır. İkili tarama testi uygulamasında risk oranı hesaplanır.

Ancak, değerlerin ne düzeyde olması değişiklik gösterdiğinden net bir rakam söylemek mümkün değildir. Bu konuda doğru bir bilgi için doktorunuza danışmanızı öneririz. 

Magdeburger Sigorta olarak ikili tarama testi ve ikili tarama testi sonucu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Magdeburger Sağlık Sigortası poliçelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın! Ayrıca hizmetlerimiz ve avantajlı poliçelerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

4A, 4B ve 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?  

4A, 4B ve 4C Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?  

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya bağlı bu sigorta sistemleri, çalışanların iş hayatında aktif olarak çalışırken aynı zamanda emeklilik döneminde de sosyal güvenceden faydalanmasına olanak tanır.

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışma hayatınızdaki tasarruflarınızı yatırıma dönüştürerek emeklilik döneminde rahat bir yaşam için gelir sağlar.

Özel Hastane Muayene, Tahlil, Ameliyat Ücretleri Ne Kadar?

Özel Hastane Muayene, Tahlil, Ameliyat Ücretleri Ne Kadar?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, özel hastane ameliyat ücretleri ve özel hastane kontrol süresi gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

NST (Non Stress Test) Nedir? NST Testi Neden Yapılır?    

NST (Non Stress Test) Nedir? NST Testi Neden Yapılır?    

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, NST hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız. 

MHRS Randevusu Nasıl Alınır?

MHRS Randevusu Nasıl Alınır?

Sağlık hizmetleri için sıra bekleme durumu, kimsenin uğraşmak istemediği durumlardan biridir. Hastanede uzun süre sıra beklenmesi durumunun önüne geçmek için oluşturulmuş bir sistem olan MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi), doktor muayenesi için randevu alma sürecini kolay hale getiren bir sistemdir.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta