0850 808 26 24
Sigorta Brokerı Ne İş Yapar?

Sigorta brokerı, tüketici ile sigorta şirketi arasında aracı olarak hareket eden ve tüketicinin ihtiyaçlarına en uygun poliçeyi bulmasına yardımcı olan bir profesyoneldir. Sigorta brokerları sigorta şirketlerini değil tüketicileri temsil eder ve bu nedenle sigortacı adına teminat bağlayamazlar. Sigorta şirketlerini temsil eden ve sigorta satışlarını tamamlayabilen sigorta acentelerinin rolü de budur. Bir sigorta brokerı, sigortayı bireylere veya işletmelere satarak para kazanır.

Çoğu broker, eyalet düzenlemelerine bağlı olarak, primlerin %2 ve %8'i arasındadır. Brokerler, sağlık sigortası, ev sahibi sigortası, kaza sigortası, hayat sigortası ve yıllık ödemeler dahil tüm sigorta türlerini satabilirler.

Magdeburger olarak bu yazımızda, sigorta brokerlığı ve sigorta brokerı ne iş yapar, nasıl çalışır konularını detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Sigorta Brokerının Sorumlulukları Nelerdir?

Sigortalı için tek tek sigorta şirketleri ve acenteler ile görüşüp, teklif toplamak, teklifleri değerlendirmek oldukça zaman alıcı ve yorucu bir süreç olarak bilinmektedir. Ayrıca sigortalar hakkında bilgi sahibi olmayan sigortalı verimli bir sonuç da alamaz. Sigorta brokerının uzmanlık alanı sigorta olduğu için sigortalıya bu alanda daha iyi hizmet verebilmektedir.

Sigorta brokerinin başlıca görev ve sorumlulukları ise aşağıdaki gibidir;

  • Broker, sigortalının temsilcisi olarak sigortalı adına çalışırlar.
  • Sigorta şartlarının hazırlanmasında, sözleşmeden doğan hakların takibinde sigortalı adına hareket ederek sigorta danışmanlığı hizmeti verir.
  • Broker, sigortalı adına en uygun olan risk yönetim ve sigorta programını tarafsız olarak hazırlayıp uygulamakla sorumludur.
  • Broker, sigortalıya risk danışmanlığı yapar. Risk Yönetimi ve Sigorta Danışmanlığı görevi ile faaliyetlerini sürdürmesi, sigorta brokerini diğer aracı kurumlardan farklı kılan en önemli özelliğidir.

Nasıl Sigorta Brokerı Olunur?

Başarılı bir broker olmak için tüm sigorta piyasasına aşina olmanız gerekir. Pazar rekabetiniz, bir şirket için çalışan acenteleri ve birkaç şirket için çalışan bağımsız acenteleri içerecektir. Başarılı brokerler, genellikle acentelerden daha geniş bir endüstri bilgisine sahiptir. Aşağıda, bir sigorta komisyoncusu olmak için belirli adımlar bulunmaktadır.

Adım-1: Lisans Derecesi Kazanın

Zorunlu olmamakla birlikte, özgeçmişinizde bir lisans derecesi, bir sigorta aracı kurumunda iş bulma şansınızı artırabilir. İşletme veya ekonomi alanındaki lisans programları size finans, muhasebe, iş hukuku ve pazarlama konularında gerekli arka planı sağlar. Diğer potansiyel olarak yararlı kurslar arasında psikoloji, sosyoloji, topluluk önünde konuşma ve iletişim yer alır.

Adım-2: Sigorta Brokerliği Eğitiminize Staj Ekleyin

Sigorta ve risk yönetimi alanındaki bazı lisans programları, sigorta şirketleri ile staj olanakları sağlar. Bir staj sırasında, firmanın iç operasyonlarını gözlemleyecek ve bunlara katılacaksınız. Bittikten sonra, işveren eğitmeninize yazılı bir değerlendirme sağlarken, deneyimi açıklayan yazılı bir rapor göndermeniz gerekebilir. Okulunuzda staj imkânı yoksa, kendiniz de ayarlamayı deneyebilirsiniz.

Adım-3: Bir Sigorta Broker Lisansı Alın

Çalışmayı planladığınız her eyaletten bir komisyoncu lisansına ihtiyacınız var. Ruhsatlar hayat, kişisel, mal ve kaza sigortası için mevcuttur. Broker lisansları ve acente lisansları farklıdır, ancak bir komisyoncu olarak yine de bir acente lisansına sahip olabilir ve şirketler için acente olarak çalışabilirsiniz. Bazı eyaletler iki tür lisanstan uzaklaşıyor ve hem acentelerin hem de komisyoncuların üretici lisansı almasını şart koşuyor. Üretici hem acenteler hem de komisyoncular için bir sigorta sektörü terimidir.

Adım-4: Sigorta Brokerı Sertifikası Alın

Mesleki gelişim ve kariyer gelişimi için, uzmanlık kazandığınız bir sigorta alanında sertifika almayı düşünün. Ulusal Sigorta Eğitimi ve Araştırma Birliği, bağımsız acenteler veya komisyoncular için bir dizi gönüllü sertifika sunar. Bunlar arasında Sertifikalı Sigorta Danışmanı, Sertifikalı Sigorta Hizmeti Temsilcisi ve Sertifikalı Risk Yöneticisi bulunur. Sağlık sektörüyle ilgilenenler, Amerika Sağlık Sigortası Planlarından bir Sağlık Sigortası Birliği sertifikası alabilirler.

Sigorta Brokerı İş Olanakları ve Maaşları

  • Küçük veya stajyer broker düzeyinde yaklaşık 36.000 TL ile 42.000 TL kazanabilirsiniz. Bununla birlikte lisansüstü bir eğitim programındaysanız maaşınız 42.000 TL – 58.000 TL arasında değişebilir.
  • Nitelikli bir komisyoncu olarak 40.000 TL ile 60.000 TL arasında para kazanabilirsiniz.
  • Kıdemli komisyoncular/hesap müdürleri 60.000 TL – 100.000 TL arasında kazanabilirler.
  • Yönetici/müşteri direktörü rolleri olanlar veya daha karmaşık, yüksek değerli riskler taşıyanlar için 150.000 TL’den fazla kazanabilirler.

Acente ile Broker Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sigorta acenteleri ve brokerler arasında iki temel fark vardır:

  • Acenteler sigortacıları, brokerlar ise tüketicileri temsil eder.
  • Acenteler sigorta satışlarını tamamlayabilir (bağlama kapsamı), brokerlar ise yapamaz.
  • Acenteler, bir veya daha fazla sigorta şirketini temsil etmek için randevu alırlar, ancak brokerlar almaz.
  • Ayrıca, acentenin satabileceği ürünleri ve hangi komisyon oranları için satabileceğini ana hatlarıyla belirten bir acente ve sigortacı işaretidir. Brokerler ise birden fazla sigortacıdan fiyat teklifi isteyebilir.

Tüketiciler satın almaya hazır olduklarında, doğrudan bir sigorta acentesinden veya sigorta şirketinden bir cilt almaları gerekir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sigorta brokerlığı ve sigorta brokerı ne iş yapar konuları hakkında bilinmesi gereken kriterleri sizler için düzenledik. Hizmetlerimiz, Sigorta paketlerimiz ve kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Dünyanın değişmesi ve yapay zekâ çağı ile her gün farklı bir yenilik ile karşılamamak imkânsız. Gelişen yeni teknolojiler ile farklı yenilikler ortaya çıkmakta ve bunlarda çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bunun sonucunda ise farklı iklim koşulları oluşmuş ve gelemeyen yazlar, bitemeyen kışlar, kışı yaşatan ilkbaharlar, yaz sıcaklığına sahip sonbaharlar oluşmuştur. Peki küresel iklim değişikliği nedir ve küresel iklim değişikliğinin nedenleri nelerdir? Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, küresel iklim nedir, küresel iklim değişikliğin nedenler nelerdir, küresel iklim değişikliği nasıl önlenir ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

İşyeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır?

İşyeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır?

İş hayatınızda zorlu olan izin belgelerinden en önemlisi işyeri açma ruhsatıdır. İşyeri açma ruhsatı, işletmenin faaliyetlerini resmi olarak sürdürebilmesi açısından zorunlu tutulan ruhsatlardan birisidir. Endüstriyel tesisler, ticarethaneler, yazıhaneler, alışveriş mağazaları ve tezgahlar, üretim tesisleri ve fabrika gibi tüm işletmeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gereken kuruluşların içerisinde yer alır. Peki, işyeri açma ruhsatı nasıl alınır? Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Sigortada Lehdar Ne Demek?

Sigortada Lehdar Ne Demek?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için Lehdar Hangi Sigortalarda Bulunur, Sigortada Lehdar Kime Denir ve Lehdar / Sigorta Ayrılığı Nedir sorularına cevap vereceğiz.

Kuyumcu Paket Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kuyumcu Paket Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kuyumcu; değerli taş ve metallerden küpe ve bilezik gibi süs eşyası yapan kişilere verilen sıfattır. Bunun yanında kuyumcu, bu değerli süs eşyalarının satıldığı dükkân anlamına da gelmektedir. 

Mühendislik Sigortası Nedir ve Türleri Nelerdir?

Mühendislik Sigortası Nedir ve Türleri Nelerdir?

Günümüzde sigorta sektörü denildiği zaman akıllara ilk olarak araç, sağlık ve ev sigortası gibi sigorta türleri gelmektedir.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta