İşyeri açma ruhsatı, işletmenin faaliyetlerini resmi olarak sürdürebilmesi açısından zorunlu tutulan ruhsatlardan birisidir. Endüstriyel tesisler, ticarethaneler, yazıhaneler, alışveriş mağazaları ve tezgahlar, üretim tesisleri ve fabrika gibi tüm işletmeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gereken kuruluşların içerisinde yer alır. Peki, işyeri açma ruhsatı nasıl alınır? Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Öneri İçerik: Deprem Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler
İşyeri açma ruhsatı olmayan iş yerleri kapatılmaktadır. Bunun nedeni ise işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan herhangi bir işyerinin ruhsatsız kabul edilmesidir. Bu nedenle işyeri açmadan önce gerekli olan belgelerin tamamlanması ve ruhsatın alınması gerekir.
Ruhsatsız işyeri çalıştırmanın cezası bulunduğundan dolayı 10 gün içinde bir işyerinin açıldığını ilgili kurumlara bildirmek gerekir.
İşyerlerinin faaliyet gösterebilmek için ilgili birimlere başvuruda bulunarak ruhsat almaları gerekir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadan açılan ve faaliyet gösteren işyerlerine cezai işlem uygulanır. Yeni bir ticari faaliyette olan iş yerleri için işletme sahiplerinin gerekli belgeler ile ilgili yerlere ruhsat başvurusunda bulunması gerekir.
Ruhsatsız işyeri çalıştırmanın cezası olduğundan dolayı işyerinin ticari faaliyetlerine başlamadan önce ruhsatı nereden ve nasıl alacağınızı öğrenmeniz oldukça önemlidir. Ruhsat almadan işyerini açarsanız denetim ekipleri tarafından işyerinizin denetlenmesi durumunda işyeriniz mühürlenerek kapatılabilir. Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur.
İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır. Yeni bir girişimde bulunarak işyeri açmak isteyenler ceza almamak için 10 gün ruhsat başvurusu yaparak ruhsatlarını çıkarmalıdır. Bunun yanı sıra işyerini başka birinden devir almak isteyenler başvurularını 30 gün içerisinde yapmalıdır.
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
Öneri İçerik: Sigorta Acentesi Açmak
Yeni açılan bir işyerini korumak için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:
Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, işyeri açma ruhsatı nasıl alınır konusunu ele aldık.