Mikroçip; sevimli dostlarımız olan kedi ve köpeklerin kaybolması durumunda hızlıca ailelerine ulaştırılması için gerekli bilgileri taşıyan bir cihazdır. Mikroçipin hem evcil hayvan hem de sahibi için pek çok avantajı mevcuttur.
Bunun yanı sıra kedi çipi veya köpek çipi zorunlu mu ve kaç yaşında takılması gerekir gibi konular merak edilmektedir. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, evcil hayvan çipi olan mikroçip hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Kedi ve köpeklerde mikroçip bulunma zorunluluğu olan bir cihazdır. Mikroçip, pirinç tanesi büyüklüğünde bir parça olarak tanımlanabilmektedir. Bu çip ile sevimli dostlarımız, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın HAYBİS sistemine kaydolmaktadır. Ayrıca mikroçip ile Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) üzerinde de kayıt oluşturulmaktadır.
Kedi ve köpek pasaportu (Pet Pasaportu), uluslararası seyahatlerde dostlarınızın yasal olarak tanınması ve kimlik tespiti için kullanılan bir tür belgedir.
Genellikle kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar için bu belge tercih edilmektedir. Bu pasaport, hayvan sahipleri tarafından bir veterinere başvuruda bulunup sağlık kontrollerinden sonra alınabilmektedir.
Evcil Hayvan Pasaportunun temel amacı, evcil dostlarınızın yurtdışına ya da yurtdışından ülkeye girişlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesidir. Bu pasaportun içeriğinde ise sevimli dostunuzun kimlik bilgileri, sahiplik bilgileri, aşı kayıtları ve sağlık kontrolleri yer alır. Ayrıca, ülke sınırlarını geçerken dostunuzun güvenliği ve sağlığı için gerekli olan bilgiler de bu pasaportta yer alır.
2022 yılında yürürlüğe giren karar ile kedi ve köpekler için mikroçip taktırmak zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle hem yasalar hem de dostunuzun güvenliği nedeniyle mutlaka mikroçip taktırmanız gerekir.
Kedi ve köpeklerde mikroçipin pek çok avantajı vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
Kedi ve köpeklerde mikroçip uygulaması, sadece uzman veteriner hekimlerin gözetiminde gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Veterinerlerdeki ameliyat ortamından yararlanılarak sadece birkaç dakika içinde kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması yapılması mümkündür.
Enjeksiyon işlemi anatomik olarak uygulama yerinin saptanmasından sonra uygulanmalıdır. Ayrıca mikroçip için steril bir ortam son derece önemlidir.
Kedi ve köpekler için cam kapsül şeklinde olan mikroçipler, biyo uyumlu yapıdadır. Biyo uyumluluğu sayesinde sevimli dostunuzun hücrelerine, dokusuna ve derisine zarar vermez. Kedi ve köpeklerde mikroçip özelliklerini şu şekilde sıralanabilir:
Kedi ve köpeklerde mikroçip can yakıcı etkisi olmayan bir uygulamadır. Mikroçip enjektörü normal kanüllerden daha kalın olsa da hayvanların canını acıtmamaktadır. Çoğunlukla lokal anestezi olmadan hızlı bir şekilde mikroçip uygulaması yapılması mümkündür.
Kedi ve köpeklere takılan mikroçipin hiçbir güç kaynağı ya da şarj soketi mevcut değildir. Bu elektronik parça en az 25 yıl dayanacak şekilde yapıldığından kedi ve köpekler bir ömür boyu kullanabilmektedir.
Genellikle 5- 8 haftalık yaş aralığında olan kedi ve köpeklerde mikroçip uygulaması yapılabilir. Ancak, talep edildiği taktirde bu yaş aralığından sonra da kedi ve köpeklere mikroçip takılabilir. Kısacası dilediğiniz zaman evcil hayvanınıza mikroçip taktırabilirsiniz.
Mikroçipin yerleştirilmesi sürecinde kullanılan enjektör, sevimli dostunuza herhangi bir zarar vermemektedir. Bununla birlikte bu işlem, kısa süreli bir rahatsızlık dışında önemli miktarda acı veya ağrıya neden olmamaktadır.
Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda evcil dostlarımız için zorunlu olan mikroçip konusunu ele aldık. Siz de sevimli dostlarınız için
Magdeburger Sigorta’nın Can Dostum Sigortası hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.