Schengen vizesi nedir sorusuna cevap vermeden önce Schengen’in ne olduğunu açıklamak gerekir. Kısacası Schengen AB’ye üye olan ülkelerle Avrupa Serbest Ticari Birliği üyelerini kapsayan bölgeye verilen addır. Tam olarak 26 ülkeden oluşan bu bölge tek bir ülke gibi kabul edilir.
Dolayısıyla bölge vatandaşları belirli sınırlar dahilinde serbest şekilde dolaşabilir. Aynı zamanda uygun kurumlar tarafından düzenlenebilen Schengen vizesi, Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelere seyahat etme olanağı tanır. Schengen vizesi sayesinde Schengen bölgesi dahilindeki ülkelere belge ile rahatlıkla giriş yapılabilir.
Schengen bölgesi, Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkeler ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği'ne (ASTB) üye ülkelerden İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn gibi ülkeleri kapsayan bir alandır. Dolayısıyla iş, eğitim ve gezi gibi amaçlarla Schengen ülkelerine seyahat etmek istiyorsanız, Schengen vizesine sahip olmanız gerekmektedir. Ancak AB’ye üye olup Schengen vizesi ile girişe müsaade etmeyen ülkeler de vardır. Bu gibi durumlarda mutlaka konsolosluğa talepte bulunulmalıdır.
Schengen vizesi nedir diye araştırdığınızda, bu vize ile ilgili olarak Schengen ülkelerinde kalma sürelerine dair bilgilerle de karşılaşırsınız. Kısaca Schengen vizesi nedir sorusuna, Schengen ülkelerine seyahat etmenizi sağlayan bir vize türüdür cevabını vermek mümkündür.
Schengen vize ücreti, ülkeler tarafından alınan toplu bir kararla belirlenir. Ancak bu ücret tek bir faktöre bağlı değildir. Schengen vize ücreti, başvuru yapılan ülkeye, aracı kurumlarla gerçekleştirilen işlemlere ve Türk Lirası üzerinden çalışan konsolosluklardaki kur değişimlerine göre farklılık gösterebilir.
Belirlenen temel ücretlere, konsolosluk harç bedelleri, başvuru merkezlerinin işlem ve koordinasyon ücretleri ile aracı kurumların servis bedelleri eklenir. Vize ücretleri genellikle yaş gruplarına ve vize kategorilerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak fiyatlar şu şekildedir:
Şirketlerin ve acentelerin fiyatlandırma politikaları farklılık gösterebileceğinden, Schengen vizesi ne kadar sorusuna kesin bir yanıt alabilmek için ilgili kurumlarla iletişime geçebilirsiniz.
Schengen vizesi almak için seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğunun anlaşmalı olduğu aracı kuruma başvurmanız gerekir. Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra randevu almalı ve randevu tarihinde aracı kuruma giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Randevu sırasında, tamamladığınız belgeleri ve pasaportunuzu teslim ederek vize başvuru sürecinizi tamamlayabilirsiniz.
Schengen vizesi ile seyahat edilebilecek ülkelerin sayısı fazla olduğundan, başvuru yapılacak ülkeye göre talep edilen evraklarda farklılıklar olabilir. Ancak genellikle benzer belgeler talep edilmektedir ve kişinin çalışan, emekli veya öğrenci olması gibi durumlar göz önünde bulundurulur.
Schengen vizesi başvurusu için hazırlanması gereken belgeler şunlardır:
Schengen ülkeleri için hazırlamanız gereken belgeler çalışma durumunuza göre çeşitlilik gösterebilir. Bu nedenle en güvenilir ve net bilgi için mutlaka yetkili kurumlarla iletişime geçmeniz gerekir.
Schengen vizesinin kimlere verildiği en merak edilen detaylar arasındadır. Bölgede yaşayan yakınlarını ziyaret edeceklere, tatil ve turizm amaçlı seyahat edeceklere, kültürel gezi ve spor müsabakalarına katılacaklara, havaalanında transit geçiş yapacak kişilerle transit geçişli denizcilere, iş veya fuar amaçlı seyahat yapacaklara, resmi ziyaret ve tıbbi nedenlerle seyahat edeceklere, kısa süreli öğrenim görüp staj veya araştırma yapmak isteyenlere Schengen vizesi süresi göz önünde bulundurularak verilir.
Schengen vizesinin kapsadığı ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İspanya, İsviçre, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’dır.
Schengen vizesi uzun süreli olmak üzere ilk defa alacak olanlar için zor olmaktadır. Genel olarak turistik amaçlı seyahatlerde uzun süreli vize onayları kolay kolay çıkmazken ticari ve ziyaret amaçlı seyahatlerde uzun süreli vizenin onaylanması daha kolay olabilmektedir.
Schengen bölgesinde kalış süresi, her 180 günlük dönemde en fazla 90 gün ile sınırlıdır. Bu, Schengen vizesi geçerlilik süresi bir yıl olsa bile, 90 günlük kalış süresinin doldurulması durumunda bölgeden ayrılmanız gerektiği anlamına gelir.
Schengen vizesi süresi hesaplanırken, her 180 günlük dönemde maksimum 90 gün kalma hakkınız bulunmaktadır. Dolayısıyla, bir yıl içinde toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabilirsiniz. Ancak, bu sürenin nasıl hesaplanacağını doğru anlamak ve vize süresini ihlal etmemek için seyahat planınızı dikkatlice yapmanız önerilir.
Schengen vizesi nedir, nasıl alınır, kaç gün geçerlidir gibi sorular yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında gelir. Vize alımını kolaylaştırmak ve sürecin çok daha kısa sürede bitmesini sağlamak için mutlaka ilgili kurumlardan yardım almak gerekir.
Bu konuda deneyimli ve tecrübe sahibi olan Magdeburger Sigorta, 2018 yılından itibaren Bor Holding bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Sigortacılık sektöründe yenilikçi hizmet ve çözümleriyle tanınan şirket, geniş ürün yelpazesi ve müşteri odaklı yaklaşımıyla sektörde önemli bir yer edinmiştir. Kapsamlı ve çözüm odaklı hizmet anlayışıyla hizmet vermeye devam etmektedir.