0850 808 26 24
Stajyer Ehliyet Nedir ve Süresi Ne Kadardır?

Trafikte araç kullanmak için herkesin bir sürücü belgesine sahip olması gerekir. Sürücü adaylarının sürüş deneyimlerini pratik yaparak geliştirmeleri için stajyer ehliyet süreci hayatımıza girmiştir.

Ehliyet almak isteyen herkesin geçmek zorunda olduğu stajyer ehliyet süreci, sürüş becerilerini geliştirmek ve trafik kurallarını öğrenmek isteyen her sürücü adayı için önemli bir fırsattır.

Bu kapsamda ise stajyer ehliyet alma konusunda merak edilen birçok detay vardır. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, stajyer ehliyet süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Stajyer Ehliyet Nedir? 

İki sene boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanma hakkı sunan stajyer ehliyet, aday sürücü ile paralel olarak 2016 senesinde geçerlilik kazanmış bir uygulamadır. Stajyer ehliyet, trafiğe yeni çıkan kişilere verilen bir belgedir. Bu ehliyet belgesini almak için trafik kursu eğitimlerine katılmak gerekir.

Son aşama ise stajyer sürücü (aday sürücü) unvanına sahip olabilmek için kurs sonunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı ve uygulamalı sınavı başarıyla geçmektir. Sınavlarda başarılı olan adaylar stajyer ehliyete sahip olabilir.

Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır? 

Stajyer ehliyet süresi iki senedir. Bu süreç, ehliyet almaya hak kazanan sürücü adaylarının ehliyetlerini nüfus müdürlüğünden almalarıyla başlamaktadır. Genel olarak direksiyon sınavını başarıyla tamamladıktan sonra sürücü kursu, sürücü adayına sürücü sertifikası verir.

Sertifika ve diğer gerekli belgelerle ilgili nüfus müdürlüğünden sürücü belgesi başvurusu yapılmaktadır. Başvuru yapılan gün de stajyer ehliyet süresi başlamaktadır.

Stajyer Ehliyet Özellikleri Nelerdir?

Stajyer ehliyet nedir konusunun yanı sıra özellikleri de merak edilmektedir. Bu ehliyete sahip olmak isteyen sürücü adaylarının yasal mevzuatta yer alan bazı koşulları karşılamaları son derece önemlidir.

Bu koşullardan biri de belirli sınıflar için geçerli asgari yaş sınırı ve ilkokul mezunu olmaktır. Bunun yanı sıra motorlu taşıt kullanmaya mâni bir sağlık probleminin ve adli sicil kaydının olmaması da stajyer ehliyet alabilmek için gerekli koşullar arasında yer alır.

Alkollü araç kullanımına karşı cezai yaptırım ise stajyer ehliyet ile ilgili en ayırt edici özelliktir. Bu kapsamda stajyer ehliyet alkol sınırı, 0,20 promil ve üzeridir. Stajyer ehliyet alkol sınırının geçilmesi, stajyer ehliyetine süresiz olarak el konulmasına sebep olur. Ayrıca kullanılan aracın kullanım amacına bağlı olarak değişen oranlarda para cezası ödenmesi gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Alkollü Araç Kullanma Cezası 

Stajyer Ehliyet Ceza Puanları Nelerdir? 

Trafikte kural ihlallerini en aza indirmek için ceza puanı sistemi uygulanır. Ceza puanları ise normal ehliyet için 1 sene birikir. Sürücü, 100 ceza puanına ulaştığında ise 2 ay süre ile ehliyeti elinden alınır.

Stajyer ehliyet ceza puanı uygulamasında sürücü, 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaştığı taktirde veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığında ehliyeti direkt olarak iptal edilir. Bu durumda stajyer sürücünün, ehliyet alması için tekrar bir sürücü kursuna gitmesi ve psikoteknik raporu alması gerekir.

Stajyer Ehliyet Alabilmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Stajyer ehliyet almak için gerekli belgeler, kursa kayıt için istenenler ve ilk kez ehliyet çıkartmak için nüfus müdürlüğünce talep edilenler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslara kayıt için sürücü adaylarından istenilen belgelerden en önemlileri sağlık raporu ve adli sicil kaydıdır. Bu iki belgeye ek olarak adaylardan ayrıca 6 adet biyometrik fotoğraf ile kan grubu kartı istenir.

Kursu başarıyla tamamlayarak eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavları geçen sürücü adaylarının, stajyer ehliyet belgesi almaları için mümkün olan en kısa sürede nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerekir.

Başvurunun işleme alınması ise tıpkı ehliyet yenileme sürecindeki gibi önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait web sitesinden online randevu alınması gerekir. Randevu için ALO 199 hattını da tercih edebilirsiniz. Sürücü adaylarının randevuya giderken yanlarında bulundurmaları gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik kart
  • Kan grubu kartı
  • Sürücü sertifikası
  • Sürücü sağlık raporu
  • Katkı paylarının ve harçların ödendiğine dair dekont
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Öğrenim belgesi

Stajyer Ehliyet Neleri Yapamaz?

Stajyer ehliyet sahip kişilerin uygulamaması gereken birçok durum vardır. Bu kapsamda stajyer ehliyete sahipken yapılmaması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Stajyer sürücüler, 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanamaz.
  • Trafik kurallarının dışına çıkmamaları gerekir.
  • 75 ceza puanına ulaşmaması gerekir.
  • Araç kiralama hizmeti alamazlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ehliyet Kayıp ve Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı?

Stajyer Ehliyet 2 Yıl Sonra Ne Olacak?

Stajyer ehliyet alındıktan sonra 2 yıl dolduysa, stajyer ehliyet kurallarına uymanız gerekmez. Tüm değerlendirmeler normal ehliyet kuralları kapsamında değerlendirilir. 2 yıl dolduktan sonra yeniden ehiyet alma, ehliyet değiştirme, ehliyeti yenileme veya tekrar para yatırma işlemlerine gerek yoktur. 

Stajyer Sürücü Tek Başına Araba Kullanabilir mi?

Stajyer ehliyete sahip sürücüler tek başına araç kullanabilir. 

Stajyer Sürücü Uzun Yola Çıkabilir mi?

Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi konusu, “Aday sürücülerin tek başına araç kullanabilmesi mümkün mü?” konusu kadar merak edilen bir konudur. Genel olarak stajyer ehliyeti olan aday sürücüler, normal ehliyete sahip sürücüler gibi yalnız yolculuk ederek şehir dışına çıkabilir.

Stajyer ehliyet süreciniz bittikten sonra aracınıza bir kasko sigortası yaptırmayı düşünmelisiniz. Bu kapsamda ise Magdeburger Sigorta’nın sunduğu ayrıcalıklar hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

ÖTV İndirimi Nedir? ÖTV İndirim Oranları Ne Kadar?    

ÖTV İndirimi Nedir? ÖTV İndirim Oranları Ne Kadar?    

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ÖTV indirimi ne zaman yapılır, ÖTV indirimi 2024 kapsamı ve ÖTV indirimli araçlar hakkında da merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi  

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi  

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, plaka değiştirme ve yenileme ücreti 2024’te ne kadar ve plaka yaptırma hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta