Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport, devlet memurlarına, ailelerine ve belirli koşulları karşılayan, yurt dışı ile ticaret yapan bazı iş insanlarına ve avukatlara verilir. Yeşil pasaport ile normal şartlarda girişte vize isteyen pek çok ülkeye vizesiz seyahat edebilmek mümkündür. Ayrıca yeşil pasaportlar, kapıda ya da online vize uygulamalarından da faydalanabilme hakkı sunar.
Bu kapsamda ise yeşil pasaport nasıl alınır konusu oldukça merak edilmektedir. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, yeşil pasaport ne işe yarar hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
“Yeşil pasaport nedir?” sorusunun cevabı özellikle yurt dışına seyahat etmek isteyen pek çok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları karşıladığı sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüdür. Kapağının yeşil renkli olması sebebi ile yeşil pasaport olarak ifade edilir.
Yeşil pasaportun birçok ayrıcalığı mevcuttur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş yapabilen bir pasaport türüdür. Bu pasaporta sahip olan kişiler, yalnızca uçak bileti alarak ve check-in işlemi gerçekleştirerek farklı bir prosedürü yerine getirmek durumunda kalmadan kolayca seyahat edebilirler.
Yeşil pasaport, belirli kıdeme sahip devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Yeşil pasaport alma hakkınız varsa ilk olarak gerekli evrakları tamamlayarak ve İçişleri Bakanlığı’na talep dilekçesi/formu göndermeniz gerekir. Pasaport defter bedelini yatırdıktan sonra diğer evraklarla beraber Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden randevu aldıktan sonra nüfus müdürlüklerinden başvurunuzu tamamlamanızı öneririz. PTT kargo ile adresini vermiş olduğunuz yere pasaportunuz gönderilir.
“Yeşil pasaport kimlere verilir?” sorusunun cevabı genel olarak aşağıdaki gibidir:
Bu şartları taşıyanların eşlerine, evli veya iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar yeşil pasaport hakkı tanınır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler Listesi (Güncel-2024)
Yeşil pasaport için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:
Yeşil pasaport yenileme işlemi için eski yeşil pasaport süresinin dolması gerekir. Yenileme işlemi, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.
Yeşil pasaport yenileme işlemi için harç alınmamaktadır. Yalnızca ilk hususi pasaport alacaklardan ve yenileme yapacaklardan defter bedelini ödemeleri talep edilir.
Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden e-başvuru oluşturarak ve yalnızca defter bedelini ödeyerek hususi yeşil pasaport yenileme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yeşil pasaport şartları arasında “devlet memuru olan kişiler; 1, 2 ve 3. Derece ise yeşil pasaport alma hakkına sahip olurlar” kriteri yer alır. Ayrıca kadro karşılığı olan veya olmayan bu derecelerde çalışan sözleşmeli devlet memurları da kesenekleri Emekli Sandığı’na yatırılıyor olmak şartı ile yeşil pasaport alacak kişiler arasındadır.
Yeşil pasaport avantajları genel olarak aşağıdaki gibidir:
Yeşil pasaportun harç bedeli olmadığı için yalnızca defter bedeli 2024 yılı için 703 TL talep edilmektedir.
Damgalı yeşil pasaportların geçerlilik süresi; yerli ve milli pasaport üretimine başlanmasından dolayı 5 seneden 10 seneye çıkarılmıştır. Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan yeşil pasaport süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilir
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmadan birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
Hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkı bulunan kamu görevlilerinin anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi kanunen mümkün değildir.
Yeşil pasaport yenileme randevu işleminden sonra kişiselleştirilen yeşil pasaportlar, PTT kargo ile il merkezlerine 1 ila 2 gün, ilçe merkezlerine ise en geç 4 iş günü içerisinde teslim edilebilir.
Muhtarlara, memur yeşil pasaportu gibi hususi pasaport hakkı tanınmamaktadır. Seyahat etmek isteyen muhtarlar, bordo pasaport başvurusunda bulunabilir.
Magdeburger Sigorta olarak, yeşil pasaport hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Sigorta poliçelerimiz ve ek teminatlarımız hakkında kapsamlı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.