0850 808 26 24
Araç Gösterge Panelindeki İşaretler ve Anlamları

Araçları düzenli bakıma sokmak son derece önemlidir. Araçları düzenli bakıma soktuğunuzda oluşabilecek olan arızaların önüne geçebilirsiniz. Araçta arızalanma olmaması durumunda ise tamir masrafları azalır ve trafikte daha güvenli bir şekilde yolculuk edebilirsiniz. Ancak aracınızı düzenli olarak bakıma soksanız dahi arıza meydana gelebilir.

Araçlar oldukça karmaşık yapılardaki teknolojik ürünlerdir. Doğal olarak işinin ehli biri olmadığı sürece araçlardaki arızaları anlamak pek kolay değildir. Bu noktada sürücülerin en büyük dostu olan “Araç Gösterge Paneli” karşımıza çıkıyor. Araç gösterge paneli ya da araba gösterge paneli, üzerinde bulundurduğu işaretlerle sürücüye bir arızanın olduğunu veya olabileceğini bildirir.

Görüldüğü üzere araç gösterge paneli oldukça faydalıdır. Ancak araba gösterge paneli üzerindeki işaretlerin anlamı bilinmediği sürece, pek faydalı olamaz. Yazımızın devamında araç gösterge panelinde bulunan işaretleri ve anlamlarını ele alacağız.

1-Hararet Işığı

Araba gösterge paneli işaretleri arasında en sık karşılaşılan işaretlerden biri hararet ışığıdır. Motor soğutma suyu motoru soğutmak için yetersiz kaldığında araç motor aşırı ısınır. Motor aşırı ısındığında ise hararet ışığı yanar. Hararet ışığı yandığında kenara çekip motorun soğumasını beklemelisiniz. Eğer bu arızayı sık sık yaşıyorsanız, teknik servise gitmelisiniz.

2-Akü Şarj İkaz Işığı

Bu ikazın simgesi, dikdörtgen içerisinde artı “+” ve eksi “-” şeklindedir. Simgeye bakıldığında akü simgesi olduğu anlaşılabilmektedir. Kontağı çevirdiğinizde ya da aracınız halindeyken akü ikaz ışığı yanıyorsa, aracınızın aküsünde bir elektrik sorunu olduğu anlamına gelir. Elektrik sorunu da aracınızın elektrik gücünün azaldığı anlamına gelir. Genel olarak akünün şarj dinamosunun, kömürünün bitmesinden dolayı bu işaret yanmaktadır. Akü şarj ikaz ışığı yandığında hemen bir servise ya da oto elektrikçiye giderseniz, aküyü değiştirmek zorunda kalmadan sorunu halledebilirsiniz.

3-Motor Yağı Basıncı Işığı

Aracınızın motor yağı seviyesi azaldığında bu işaret yanmaya başlar. Motor yağı basıncı ışığı yandığında hareket halindeyseniz arabayı durdurmalı ve motor yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Eğer motor yağı basıncı ışığı altında “Sensör” yazısı varsa, sensör arızalanmış ya da sensör bağlantısında bir sorun oluşmuş olabilir. Bu sorun için teknik servise gitmeniz tavsiye edilir.

4-Lastik Basınç İkaz Işığı

Araç lastiklerinden birinin basıncı düşmesi durumunda bu ikaz ışığı yanmaya başlar. Düşük basınçlı lastikler sürüşü tehlikeye attığı gibi ekstra yakıt tüketimine neden olur. Bu ikaz ışığı yandığında en yakın lokasyondan lastiklerinizin basıncını ideal düzeye kadar şişirmeniz yeterli olacaktır.

5-Fren İkaz Işığı

Bu işaretin simgesi, daire içerisinde ünlem şeklindedir. Eğer ki bu işaretin yandığını görüyorsanız, 3 farklı sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlar; ABS sistemi arızası, park frenin açık olması ya da fren hidrolojinin düşük olmasıdır. Güvenli bir sürüş için fren sistemi oldukça önemli olduğu için fren ikaz ışığı yandığında en kısa sürede teknik servise gitmelisiniz.

6-ESC/ESP İkaz Işıkları

ESC ve ESP, araç modeli ve markasına göre farklı şekillerde adlandırılmaktadır. Açılımı ise “Elektronik Denge Kontrolü” ya da “Elektronik Denge Programı” şeklindedir. Bu ikaz ışığının yandığını görüyorsanız, aracınızda donanımsal bir hata vardır demektir. Farklı nedenlerden dolayı karşılaşılabilen bu sorunu çözebilmek için teknik servislere gitmeniz gerekmektedir.

7-Direksiyon Kilidi Işığı

Direksiyon kilidi ışığının yanmasının pek çok farklı nedeni olabilir. Eğer bu ışık sarı renkte yanıyorsa, aracınızı hemen servise götürmelisiniz. Direksiyon kilidi ışığının rengi kırmızıysa, aracınızı kesinlikle kullanmamalı ve çekici yardımıyla teknik servise götürmelisiniz. Araca yön vermesinden dolayı direksiyon ile ilgili aracın gösterge panelindeki uyarılar mutlaka dikkate alınmalıdır. 8-Servis Arıza Işığı Servis arıza ışığı yandığında aracınızın yağ değişim zamanı ya da servis bakım zamanı gelmiş olabilir. Araç üreticisi tarafından belirlenen süre dolduğunda servis arıza ışığı yanmaktadır. Genellikle bu süre 10.000-15.000 km aralığındadır. Bu ışık yandığında aracınızı teknik servise götürebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta