Geçici iş göremezlik teminatı, bir sigorta poliçe kapsamında sunulur. Geçici iş göremezlik teminatı ve geçici iş göremezlik ödeneği farklı sistemlerdir ancak her ikisi de kişinin çalışamayacağı durumlarda maddi destek sağlar. Geçiçi iş göremezlik teminatı, sigortalının çalışamayacak duruma gelmesi halinde gelir kaybını telafi etmek için oluşturulan bir güvence türüdür. Ferdi kaza sigortalarının kapsamında yer alabilecek sigorta türü, kişinin sağlık, kaza veya benzeri sağlık sorunları sonucunda çalışamayacak duruma gelmesi halinde devreye girer.
Sistem, kişilerin çalışamadıkları süre boyunca oluşabilecek maddi kayıplarını telafi etmek ve yaşam standartlarını korumak amacını güder. Sigortalı, sağlık kuruluşundan aldığı raporla durumunu belgelendirerek poliçedeki teminat kapsamında geçici iş göremezlik tazminatı almaya hak kazanır. Raporlu olunan süre aralığı, sigortalıya günlük veya aylık bazda belirli tutarda ödeme yapılmasını gerektirir. Böylece kişilerin kendileri veya sevdikleri süreç boyunca güvence altına alınır.
Yapılması gereken ödeme tutarları, poliçede belirlenen limitlere ve şartlara bağlıdır. Ödemenin hesaplaması, çalışılamayacak gün sayısına göre yapılır. Hastalık sebebiyle üç hafta boyunca çalışamaz halde olunması halinde poliçede öngörülen günlük tazminat tutarının ödemesi yapılır. Böylece sigortalının hem kendisinin hem de ailesinin maddi olarak zorda kalması engellenmiş olur.
Geçici iş göremezlik ödeneği, çalışanların yaşadığı hastalık, kaza gibi sağlık sorunları sonucunda işlerinden geçici olarak uzak kaldıkları döneminde gelir kaybı yaşamalarını engeller. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan maddi destek; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ya da analık hâli nedeniyle alınan istirahat raporu süresince, günlük bazda ödeme yapılmasını sağlar. Rapor süresi ve prim gün sayısı gibi şartlar, ödenekten yararlanmak için önemli kriterler arasında yer alır.
Geçici iş göremezlik ödeneğini alabilmek için SGK’ya bağlı olarak çalışmak gerekir. 4/a (işçi) statüsündeki kişiler, yeterli prim günü ve geçerli bir istirahat raporu şartıyla ödenekten yararlanabilirler. 4/b (esnaf, bağımsız çalışan) kapsamındaki kişilerin ödenekten yararlanabilmesi için hastanede yatışlı tedavi görmeleri gerekir. Ayakta tedaviler için ödeme yapılmaz. Sistem, özellikle düşük gelir grubundaki kişiler için önemli geçim desteklerinden biri olarak bilinir.
Geçici iş göremezlik ödeneği ve teminatı arasındaki fark önemlidir. Teminat, özel sigorta şirketleri tarafından sunulur ve bireyin geçici olarak iş göremediği hallerde poliçeye bağlı şekilde tazminat almasını sağlar. SGK’nın geçici olarak iş yapmadığı durumlardaki ödeneğine ek bir güvence olarak sunulur.
Geçici iş göremezlik ödeneği kamusal bir hak olmasının yanı sıra devlet tarafından bir koruma alanı olarak görülebilir. İş göremezlik teminatı ise bireysel tercihle yapılan özel sigorta güvencesidir. Her iki sistem de kişilere olası bir sağlık sebebiyle iş göremez hale gelmeleri durumunda güvence sağlar.
Geçici iş göremezlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan, işe geçici olarak devam edilememesi halinde çalışanların gelir kaybı yaşamalarını engelleyen önemli bir destektir. Ödenekten 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında çalışan kişiler faydalanır. Yasaya bağlı olarak ödeneği kullanabilmek için belirli şartların yerine getirilmiş olması gerekir. İlgili şartlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
Hizmet akdine tabi olarak (4/a statüsünde) çalışan sigortalılar ödenekten yararlanan kişiler arasında yer alır. Özel sektör çalışanları ve kamu kurumlarında işçi statüsünde çalışan bireyler ilgili kapsam içerisinde değerlendirilir.
Kendi adına çalışanlar, kendi işletmesi olanlar (4/b statüsünde) bazı durumlarda iş göremezlik ödeneğinden faydalanma hakkına sahip olabilirler. Bu gruba dahil olan kişiler, yalnızca yatarak tedavi durumlarında ödenekten faydalanabilirler. Ayakta tedaviler kapsam dışı sayılır. Kişilerin prim borçlarının bulunmaması ve gerekli gün şartlarını sağlamış olması gerekir.
Devlet memurluğu (4/c) kapsamında çalışanlar ise iş göremezlik ödeneği sisteminin dışında yer alır. Geçici iş göremezlik halinde devlet memurlarının maaşları bağlı bulundukları kurumlar tarafından ödenir.
Meslek kazası veya meslek hastalığı gibi ani gelişen hallerde prim günü şartı aranmaksızın ödeme yapılabilirken hastalık veya analık halinde belgenin bildirimi yapılması şarttır. Rapor süresi boyunca çalışanın çalışmamış olması gerekir. Kişinin SGK sisteminde kayıtlı olması da şartlardan biridir.
Geçici iş göremezlik ödeneği; sigortalı çalışanların prim şartlarını da yerine getirmesi halinde kişilere sağlanarak maddi kaynak kaybını telafi eder. Belirli şartlara bağlı olarak kişilerin işlerinden uzak kaldıkları süre boyunca ekonomik olarak kendilerini ve sevdiklerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
Geçici iş göremezlik raporu almak için bazı detaylara dikkat etmek önem taşır. Sağlık belgesi çalışan kişilerin; hastalık, kaza, meslek hastalığı veya analık gibi sebeplerle işlerini geçici olarak sürdüremeyecekleri durumlarda resmî sağlık kuruluşları tarafından düzenlenir.
Çalışanın işverene yasal bir mazeret sunabilmesi için rapor olması gerekir. Böylece ödeneği alabilmek için gerekli bilgilendirme yapılarak hasta olunan süre boyunca maddi kayıp riski ortadan kaldırılabilir.
Rapor alabilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Kurumlar arasında; devlet ve üniversite hastaneleri, aile sağlığı merkezleri veya SGK ile anlaşmalı özel hastaneler bulunur. Bazı durumlarda iş yeri hekimleri de rapor verebilir. Başvuru sırasında kişilerin sağlık durumları ve şikayetleri doktor tarafından değerlendirilerek rapora uygun olup olmadığına karar verilir.
Rapor aldıktan sonra çalışanın en kısa sürede raporu işverene bildirmesi gerekir. Alınan rapor, işverene fiziksel veya dijital ortamda sunulabilir. Rapor süresi doktor tarafından belirlenir ve kişinin iyileşme sürecine göre birkaç gün ile birkaç hafta arasında süreçte değişiklik olabilir. Rapor bilgileri e-Devlet üzerinden de takip edilebilir. Geçici iş göremezlik tazminatı şartları hakkında detaylı bilgi edinerek süreci daha pratik bir şekilde yönetebilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan bir destek olarak öne çıkan hak, çalışanın iş göremezlik raporu alması halinde ödeme olarak kişiye yansır.
PTT ya da anlaşmalı bankalı aracılığıyla yapılan ödeme, bazı durumlara bağlı olarak farklı tarihlerde yapılabilir. Hukuki olarak ödemenin yapılacağı tarih ile ilgili net bir düzenleme yoktur. Hastalık ve analık durumlarında SGK, geçici iş göremezlik ödeneğini raporun 3. gününden itibaren hesaplar ancak ödemenin kişiye ulaşma süresi başvuru ve sistem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.
Eksiksiz girilen raporun ardından SGK tarafından ödenek genellikle 7 ila 15 gün içerisinde hazırlanır. Süre; raporun sisteme işlenme tarihi, işveren onayı ve sistem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ödemeler PTT üzerinden veya sigortalının SGK sisteminde kayıtlı olduğu anlaşmalı banka hesaplarına yapılır. Banka hesabı belirtilmediği durumda PTT şubelerinden kimlik ibrazıyla ödeme alınabilir.
Ödeneğin yatırılıp yatırılmadığını e-Devlet’teki ‘Şahıs Ödemeleri Sorgulama’ ekranı üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bu ekran üzerinden ödeme miktarı, tarihi ve hangi banka aracılığıyla yapıldığı bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sürecin sorunsuz şekilde düzenlenmesi için işverenin zamanında onay yapması ve SGK kayıt bilgilerinizin güncel olması oldukça gerekir.
Olası bir kaza veya sağlık sorunu nedeniyle iş gücünden uzak kaldığınızda maddi kayıp yaşamamak adına ek güvence sağlamak önemlidir. Magdeburger Sigorta’nın sunduğu teminatları inceleyerek size uygun olanı seçebilirsiniz.