0850 808 26 24
Gemi Adamı Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?​

Gemi adamı belgesi, gemicilik ve liman cüzdanı olarak da bilinen ve gemi içerisinde görev yapan personelin aldığı bir tür ehliyet görevini gören bir belgedir. Gemi adamı yeterlilik belgesi almak için eğitim ve deneyim gereklidir. İlgili kuruluşlar tarafından verilen eğitim programlarını tamamlayan kişiler mezun durumuna gelir ve gemi adamı ünvanını alır.

Bu yazımızda, gemi adamı nedir, gemi adamı belgeleri nelerdir, yaş sınırı ve gemi adamı belgesi alma şartları gibi merak edilen konuları derledik.

Gemi Adamı Belgesi Nedir?

Gemi adamı belgesi, kişilere gemilerde çalışma izni veya çalışma ehliyeti sağlar. Yasalara uygun olarak gemilerde çalışabilmek için gemi adamı hizmet belgesi alınmalıdır. Bu belge, denizcilik sektöründe birden fazla pozisyonda çalışabilme yetkisini verir. Denizcilik mesleğinde belirli bir yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlayarak, uluslararası standartlara uygun şekilde denizlerde görev yapmanıza olanak tanıyan gemi adamı belgesi alabilmek için belli başlı şartlar bulunur. 

Gemi Adamı Belgesi Nasıl Alınır?​

Gemi adamı belgesi için başvuru yapanlar, bu belgeyi nasıl alacaklarını merak eder. Öncelikle, bu süreç denizcilik sektöründe ilerlemek ve çalışmak isteyenler için önemli bir adım teşkil eder. Profesyonel veya amatör gemi adamı belgesi almak için temelde şu adımlar takip edilmelidir:

  • Belgenin alınabilmesi için pasaport, gemi adamı sağlık belgesi ve diğer gerekli belgelerle birlikte ilgili kurumlara başvurulmalıdır.
  • Başvuru sürecinde, belgelerin eksiksiz ve ıslak imzalı olması gerekir.
  • Kurumlar tarafından belirlenen ücretin ödenmesi zorunludur.
  • Belgeler hazırlanıp ücret ödendikten sonra başvurular ilgili kurumlara teslim edilmelidir.
  • Başvuru süreci tamamlanan adayların, sınav sürecini başarıyla geçmeleri gerekmektedir.

Sınavı başarıyla tamamlayan adaylar, gemi adamı belgesi almaya hak kazanır. Ancak başvuru şartları ve detaylı bilgi için ilgili kurumlarla iletişime geçmekte fayda vardır.

Kimler Gemi Adamı Olabilir

Kimler Gemi Adamı Olabilir?

Gemi adamı belgesi maliyeti, bu alanda kariyer yapmak isteyenler için son derece önemlidir. Dolayısıyla, belirli şartların mutlaka sağlanması gerekir. Kişiler, gemi adamı belgesi için gerekli evraklarla kurumlara başvuru yapmalıdır. Ardından eğitim ve sertifikasyon süreçlerini tamamlama zorunluluğu bulunur.

Gemi Adamı Belgesi Nereden Alınır?

Gemi adamı belgesi için nüfus müdürlüklerine gitmek gerekir. Müdürlüklere giden kişiler “Gemi Adamı Olur” yazısı ve “İkametgâh Belgesi “alır. Bu belgeleri tamamlayanlar sonrasında Liman Başkanlığına başvuru yaparak kendilerine verilen kodla bankaya ödeme yapmalıdır.  

Gemi Adamı Belgesi Ne İşe Yarar?​

Gemi adamı belgesi ehliyet niteliği taşıyan ve gemilerde çalışma imkanı veren bir belgedir. Bir nevi ehliyet görevi gören bu belge sayesinde kişiler, yasalara uygun şekilde gemilerde çalışabilir.

Gemi Adamı Belgesi Ne Kadar?

Gemi adamı belgesi hakkında en fazla merak edilen detaylar, ücretlerdir. Kurs, sınav ücreti ve kalacak yer gibi faktörlere bağlı olarak netleşen fiyatlar hakkında kesin bilgi vermek doğru değildir. Ancak temelde sabit olan giderler şu şekildedir:

  • Gemi adamı cüzdanı için 140 TL ücret.
  • Gemi adamı yeterlilik işlettirme ücreti için 140 TL ücret.
  • Gemi adamı cüzdanı sadece 1 sertifika için 33,40 TL ücret.

Bunların yanı sıra gemi adamı sağlık belgesi, rapor, pasaport ve kurs ücreti gibi farklı giderler de hesaplanır. Kesin fiyat ise bu giderlere göre belirlenir.

Gemi Adamı Belgesi Nereden Alınır

Gemi Adamı Belgesi ile Kaç Metre Tekne Kullanır?

Gemi adamı belgesi ile kullanılabilecek teknenin boyutu hemen hemen bellidir. Özel tekne kullanmak isteyenler, amatör gemi adamı belgesi almalıdır. ADB sahibi olunduğunda bölge, mesafe ve zaman fark etmeksizin 24 metreye kadar tekne kullanılabilir. Kiralık teknelerde ise 24 metreden küçük olan ticari tekneleri gezi ve spor gibi faaliyetlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bununla birlikte ticari amaçlarla kullanmak mümkün değildir.

Gemi Adamı Olma Şartları Nelerdir?

Gemi adamı belgesi alma şartları için birden fazla detay göz önünde bulundurulur. Öncelikle, gemi adamı olabilmek için belirli eğitim ve sertifikasyon sürecinden geçilmelidir. Bu süreç, gemi adamı sertifikasını veren resmi kurumlar ya da kuruluşlar tarafından düzenlenir. Eğitim programını tamamlayan kişiler, belgeyi almaya yaklaşmış olur. Bunların yanı sıra diğer gemi adamı belgesi alma şartları şunlardır: 

  • Türk vatandaşı olmak (KKTC ya da Türk kökenli yabancı uyruklu vatandaşlar dahil),
  • Gemi adamı yeterlilik derecesine göre gemi adamı belgesi yaş sınırı, öğrenim derecesi, deniz hizmet süresi ve diğer gerekleri sağlamak,
  • Gemi adamı sağlık belgesi almak,
  • Sabıka kaydının bulunmaması.

Gemi Adamı Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Gemi adamı belgesi alma süresi ortalama 1 ila 2 aydır. Net olmayan süreler eğitim süresi, seçilen kurs ve kursun verdiği eğitim programına göre değişiklik gösterebilir. Kurslarda verilen eğitimler ortalama 6 hafta sürmektedir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından, Liman Başkanlığına başvuru yapanların belgeleri ortalama 20 iş günü içinde işlenir.

Sigortacılık sektöründe yenilikçi hizmet ve çözümleriyle bilinen Magdeburger Sigorta müşterilerine geniş kapsamlı sigorta ürünleri sunarak, bireylerin ve işletmelerin karşılaşabileceği risklere karşı finansal güvence sağlamayı amaçlar. Gemi adamı olmak için gerekli belgeleri ve evrakları tamamlarken finansal güvence alabileceğiniz Yat Sigortası poliçemiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 


BENZER YAZILAR

Yat ve Tekne Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Yat ve Tekne Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, yat, tekne türleri ve özellikleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Tekne Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Tekne Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Günümüzde tekne kullanımı oldukça artmıştır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizlerinde kişisel ya da toplu kullanım için pek çok tekne/yat bulunmaktadır. Tekneler de birer motorlu araç olduğu için “Tekne Sigortası” adı altında bir sigorta türü bulunmaktadır. 

Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Deniz tutkunlarının en büyük hayallerinden birisi de kendi tekne veya yatlarını kullanabilmektir. Bu taşıtları kullanabilmek için de kategorilere göre ehliyetler bulunmaktadır. Tatil severlerin en çok tercih ettiği tatil seçeneklerinden birisi de tekne, yat kiralama veya kendi özel teknesi ya da yatı ile denize açılmaktadır. Kendi özel yatınızı ya da kiraladığınız yatı kullanmak için ne yapmalısınız? Yat ehliyeti nasıl alınır?

Acente Bul
Magdeburger Sigorta