0850 808 26 24
Kaza Yapınca Ne Yapılır Bilmeniz Gerekenler

Pek çok kaza ve travmatik anda olduğu gibi trafik kazalarında da soğuk kanlı tavrınızı korumanız, sakin kalmanız, mantıklı düşünmeniz ve doğru zamanda harekete geçmeniz oldukça önemli. Hem etrafınızdaki insanlara hem de kendinize fayda sağlayabilmeniz için sakinliğinizi sağladıktan sonraki en önemli adım kontrolü elinizde tutmak olacaktır. Zihinsel kontrolünüzü sağladıktan sonra beden bütünlüğünüzü, kanamanız ya da yaralanmanız olup olmadığını kontrol etmeniz oldukça mühim. Ardından etrafınızda ulaşabildiğiniz insanların kanama, yaralanma ve vücut bütünlüğünü kontrol etmeniz gerekmektedir. 

Bu kontrollerden elde ettiğiniz verilerle acil çağrı hatlarını arayarak yardım talep etmeniz ve verilen direktiflere uymanız hayati önem taşımaktadır. Tüm bunları sağlıklı biçimde koordine edebilmek için kaza anında ne yapılmalı konusuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız ve kaza yapınca ne yapılır başlıklı yazılar okumuş olmanız gerekir. 

 

Trafik Kazası Sırasında Yapılacaklar Nelerdir?

“Kaza anında neler yapılır?” diye sorduğunuzda karşınıza çıkacak ilk madde durum ne olursa olsun kontağın kapatılması gerektiği olur. Kontağı kapattıktan sonra araçta herhangi bir yakıt sızıntısı olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Herhangi bir sızıntı durumu söz konusuysa çok hızlı biçimde acil hatlardan yardım istenmelidir. Araç mümkün olan en kısa sürede terk edilmeli ve etrafı boşaltılmalıdır. 

 

Herhangi bir yaralanma, can kaybı ya da sızıntı gibi hayati durumlar yoksa kaza tutanağı hazırlanarak çekilen kaza fotoğrafları da kanıt niteliğinde tutanağa eklenir. Sırasıyla ve maddeler halinde inceleyecek olursak:

 

• Sakinliğinizi sağlayın.

 

• Medikal kontrollerinizi imkânınız doğrultusuna yapın.

 

• Kontağı kapatın.

 

• Yakıt sızıntısı olup olmadığını kontrol edin.

 

Sızıntı varsa;

 

• Araçtan uzaklaşın.

 

• Hemen acil yardım hatlarından destek çağırın.

 

Sızıntı yoksa; 

 

• Kaza tutanağı hazırlayın.

 

• Kazayı detaylıca fotoğraflayın.

 

• En fazla 5 iş günü içinde evrakları sigortaya ulaştırın.

 

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sonrasında Yapılacaklar

Maddi Hasarlı Trafik Kazası, yaralanma ya da can kaybı olmayan kazalara verilen genel isimdir. Bu kazalarda “Kaza anında ne yapılmalı?” sorusu kadar kaza sonrasında ne yapılacağı sorusu da oldukça kıymetli ve cevabının detaylıca öğrenilmesi gereken bir konudur. 

 

Sigortanın karşılamadığı ve karşı tarafın hasarını sizin finanse etmeniz gereken durumlar:

 

• Herhangi bir evrak eksikliği, 

 

• Evrakların zamanında teslim edilmemesi,

 

• Bilinçsizlik kaynaklı yapılabilecek tutanak ve evrak hataları.

 

Bu sebeple tutanak, fotoğraf ve evrakların nasıl hazırlanması gerektiğini; ne zaman ve nasıl sigortaya teslim edilmesi gerektiğini öğrenmek ve eksiksiz uygulamak oldukça kıymetli. 

 

Bu tip kazaların tamamında kaza tutanağı hazırlanarak yukarıda da bahsettiğimiz gibi fotoğraflarla desteklenir. Fotoğraflar, sigorta şirketinin inceleme sürecinde, Tramer’de ya da süreç yargıya intikal ederse mahkemede delil niteliği taşımaktadır. Bu sebeple fotoğrafların detaylı, anlaşılır ve ilgili alanları gösteren şekilde çekilmesi dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husustur. Oluşturulan tutanak dosyası kazadan sonraki 5 iş günü içerisinde ilgili birimlere yollanmış olmalıdır. Sürecin gecikmesinde sigorta hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir. Bu sebeple zorunlu trafik sigortasının nasıl yapılması gerektiği ya da sonrasındaki araştırmalarınızda evrakların nasıl, ne zaman ve nereye teslim edileceğine dair detaylı bilgi talep etmeli ve tebliğ edilen prosedürü, belirtilen sürede hayata geçirmelisiniz. 

 

Sigorta, ilettiğiniz tutanağı inceledikten sonra Sigorta Bilgi Merkezi’ne yani Tramer’e iletilir.  Tramer’den çıkan değiştirilemez karar ne yöndeyse sigorta buna göre hareket eder. Örneğin Tramer sizin %100 suçlu olduğunuzu ve sigortanızın karşı tarafın hasarını karşılayacağına karar verirse bu sonuç değiştirilemez ve sigortanız karşı tarafın hasarını ödemez. 

 

Trafik Kazasını Sigorta Karşılar Mı?

Konunun detaylarına değinmeden önce doğru tanımlamaları yapmak oldukça kıymetli. Birbirine sıkça karıştırılan ve “kaza anında ne yapılmalı” soru kadar sık sorulan “trafik sigortası ve kaskonun farkı nedir” sorusunu sizler için detaylıca yanıtlayacağız. 

 

Trafik sigortası, karşılıklı kazalarda sizin adınıza karşı tarafın ya da 3. kişilerin masrafını ödeyen sigorta biçimidir. Örneğin; karıştığınız karşılıklı bir trafik kazasında sizin hatalı olduğunuz tespit edilirse sizin trafik sigortanız karşı tarafın ve varsa 3. kişilerin hasarını öder/karşılar. 

 

Kasko ise sizde oluşan maddi hasarı karşılayan bir sistemdir. 

 

Dolayısıyla trafik kazasına “suçlu” olarak karşı tarafta hasar yaratacak şekilde karıştıysanız sizin sigortanız karşı tarafın hasarlarını öder. Eğer karşı taraf suçluysa ve trafik sigortası yoksa muhakkak detaylıca tutanak tutulmalı ve kolluk kuvvetleri aranmalıdır. 

 

Karıştığınız kaza karşılıklı değil tek taraflı ise burada trafik sigortası değil kasko devreye girer. 

 

%100 Kusurlu Kazada Trafik Sigortası Karşılar Mı?

%100 kusurlu olma durumu karşılıklı kaza olarak adlandırılan maddi hasarlı trafik kazalarında tamamen suçlu olma durumudur. Kusurluluk yüzdesi ve oranı yasal prosedürler ve parametreler doğrultusunda belirlenmektedir. İnternetten, sigorta danışmanınıza sorarak ya da ilgili birimlerden sorarak, araştırarak öğrenebilirsiniz. Kural ve kanunlar anlaşılır, açık ve netlik taşıyan ifadelerden oluştuğu için kolaylıkla bilgi sahibi olabilirsiniz. 

 

Bu tip durumlarda trafik sigortanız karşı tarafın masraflarını karşılamamaktadır. Varsa kaskonuzdan karşı tarafın hasarları karşılanır; yoksa bireysel olarak hasarları finanse etmek durumunda kalırsınız. Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız. Bunun yanında kaza, görünmez kaza ya da başkalarının sebep olduğu kazalara maruz kalmak da oldukça olağan. Tüm bu durumlardan sizi koruyacak şeyse kasko ve sigorta! Bu sebeple “kaza anında ne yapılmalı” sorusundan önce “kazadan önce nasıl tedbirler almalıyız” esas sorunuz olmalıdır. Bu sorunun cevabı sizleri bize getirecektir. Her türlü sigorta, kasko, trafik sigortası, kaza öncesi ve sonrası tedbirleri için Madgeburger Sigorta tüm alternatifleriyle hizmetinizdedir. Magdeburger Kasko Sigortası ve Magdeburger Zorunlu Trafik Sigortası hakkında detaylı bilgi için danışmanlarımız ofislerimizde ve telefonun ucunda sizleri beklemektedir. Online platformlardan da ulaşabileceğiniz danışmanlarımızın adresleri ve telefon numaraları iletişim” sekmesinde sizlerle paylaşılmıştır.


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

ÖTV İndirimi Nedir? ÖTV İndirim Oranları Ne Kadar?    

ÖTV İndirimi Nedir? ÖTV İndirim Oranları Ne Kadar?    

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ÖTV indirimi ne zaman yapılır, ÖTV indirimi 2024 kapsamı ve ÖTV indirimli araçlar hakkında da merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi  

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi  

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, plaka değiştirme ve yenileme ücreti 2024’te ne kadar ve plaka yaptırma hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta