0850 808 26 24
Kedilerde FIP Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Kedileri derinden etkileyen ve kedi sahiplerini tedirgin eden hastalıkların başında FIP hastalığı gelir. Özellikle koronavirüsle enfekte olan kedilerde, virüsün mutasyona uğraması sonucunda farklı bir mutasyon ortaya çıkabilir. Viral bir sorun olarak bilinen kedilerde FIP hastalığı ıslak ve kuru olmak üzere çeşitli formlara sahiptir. Önlenemediği sürece hayati tehlikesi olan FIP hastalığı zayıf bağışıklığı olan kedilerde sıklıkla görülür.

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir?

Kedilerde FIP nedir? Kedilerde FIP (Feline Infectious Peritonitis), “Kedi Enfeksiyöz Peritoniti” olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık türü kedilerde sıklıkla görülmektedir. En temel nedeni koronavirüstür. Ancak bu hastalığın insanlarda meydana gelen COVİD-19’la karıştırılmaması gerekir.

Kedi koronavirüsü olarak bilinen FIP hastalığı çok yaygın olmasına rağmen genellikle ishal dışında belirgin bir soruna yol açmaz. Kedilerde FIP hastalığı, spesifik bir virüs türü ile ortaya çıktığında, bağışıklık sistemi ve virüsün etkileşimi ciddi sorunlara yol açabilir. 

Kedilerde FIP hakkında yapılan araştırmalara göre, virüsle enfekte olan kedilerin yaklaşık %10'unda, virüsün çoğalması ve vücutta yayılan enfeksiyon etkileşimi gözlemlenir. "Bu durumda, kedilerde böbrek, beyin ve karın bölgesinde ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. FIP'in bulaşıcı olmadığı düşünülse de ciddi bir hastalık olduğu ve enfekte kedinin hayatını tehdit ettiği unutulmamalıdır.

Kedilerde FIP Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde FIP belirtileri genellikle diğer bazı hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Dolayısıyla kesin tanının konulması için mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Ancak genel olarak kedilerde FIP belirtileri şu şekilde açığa çıkar:

  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Ateş
  • Karın boşluğunda sıvı birikmesi
  • Solunum problemleri
  • Göz ve deri problemleri
  • Halsizlik
  • Eklem sertliği
  • Denge bozukluğu

FIP hastalığı olan kedilerde belirtiler hastalığın tipi ve kedinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle belirtiler hızla ilerleyerek haftalar içinde ölümcül hale gelebilir. Bu nedenle bu tür belirtiler görüldüğünde acil olarak veterinere başvurulmalıdır.

FIP Hastalığı Çeşitleri Nelerdir

FIP Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

FIP hastalığı iki çeşittir. Kuru ve ıslak formda olan hastalık kedilerin durumuna göre bazen tek bir çeşitte bazen de iki çeşitte gözükmektedir. Islak fip söz konusu olduğunda kedilerin göğüs ve karın boşluklarında sıvı birikir. Böyle bir durumda kedilerin karın bölgesi şiş bir hal alır. Göğüs boşluğunda da görülebilen ıslak fip’te kedilerin nefes alıp vermesi zamanla zorlaşır. Bu çeşitte kan damarlarında da hasarlar görülebilir. İltihaplanma ve kandan göğüs ve karın bölgelerine sıvı akışı yaşanabilmektedir.

Kuru FIP’te ise damarların çevresi belirgin olarak etkilenir. Bu bölgelerde enfeksiyonlar oluşarak hareket kabiliyeti kısıtlanır. Ayrıca kediler nöbet krizlerine girebilmektedir. Bu enfeksiyona yakalanan kedilerin karaciğer, beyin, akciğer, böbrek ve göz gibi organları etkilenmektedir.

Bazı durumlarda kuru FIP belirtileri arasında aralıklı ateş, kusma, kilo kaybı, aşırı susama, aşırı idrara çıkma ve sarılık da olabilmektedir.

Kedilerde FIP Hastalığının Sebepleri

Kedilerde FIP hastalığının neden olur? En yaygın neden, kediler arasında sıkça rastlanan Feline Coronavirus (FCoV) virüsünün mutasyona uğramasıdır. FCoV genellikle hafif bir bağırsak enfeksiyonuna yol açarak kendini gösterir. 
FIP hastalığının gelişmesinde ise genetik yatkınlık, stres ve bağışıklık sisteminin zayıflığı önemli rol oynar.

Virüs, doğrudan bulaşıcı olmasa da kediler arasında dışkı yoluyla yayılabilir. FIP, virüsün mutasyona uğramasıyla ve bağışıklık sisteminin buna karşı verdiği tepkiyle ortaya çıkabilir. 

Kedilerde FIP Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde FIP hastalığı tedavisi için kullanılan ilaçlar piyasada bulunmaktadır. Bu ilaçların uzun dönem etkileri hakkında birçok kişi şüphe duymaktadır. Etkinliklerinin kesin olarak bilinmemesi, birçok kedi sahibini alternatif arayışlara yönlendirir. Kedinin genel sağlığını desteklemek ve FIP'i tedavi etmek için başvurulan yöntemler arasında sıvı tedavisi, beslenme desteği ve anti-enflamatuar ilaçlar gibi destekleyici tedbirler bulunur. 

Veteriner hekim, karın boşluğunda biriken sıvıyı, kedinin rahatlamasına yardımcı olmak için drenaj yöntemiyle boşaltabilir. FIP genellikle 1 ila 2 hafta içinde hızla ilerleyen bir hastalık olduğu için özellikle genç kedilerde görülme sıklığı daha fazladır. En iyi korunma ve tedavi yöntemi, kedinin genel sağlığını desteklemek, stresi en aza indirmek ve enfekte olmuş diğer kedilerle teması sınırlamaktır. 

FIP Hastalığı Kedilerden İnsanlara Bulaşır mı

FIP Hastalığı Kedilerden İnsanlara Bulaşır mı?

FIP hastalığı kedilerden insanlara bulaşan bir hastalık değildir. Fakat kediler arasında Covid’in taşıyıcılığıyla ilgili risk oluşturmamak adına temasın kesilmesi tavsiye edilir. Hastalığa sahip olan canlının teması söz konusuysa gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması gerekir.

Kedilerde FIP Nasıl Bulaşır?

Kedilerde FIP hastalığının bulaşma ihtimalini ortak mama su kabı ve kum ile temas olması artırmaktadır. Bu gibi durumlarda taşıyıcı kedi sağlıklı kediye virüsü bulaştırabilir. Aynı zamanda birden çok kedinin aynı ortamda yaşadığı alanlarda virüsün yayılma hızı da artabilir. FIP’in kediler arasında vücut sıvıları ile bulaşabildiği bilinmektedir. Dolayısıyla taşıyıcı kedinin sağlıklı kediyle temas etmemesi gerekir. Ortamın hijyenine ve kedilerin aşılama programına dikkat edilmelidir.

Magdeburger Sigorta olarak sizlere kedilerde FIP hastalığı ile ilgili merak edilenleri derledik. Sigorta kapsamında mevcut olan haklarınızı korumak ve can dostunuzun iyileşme sürecini maddi açıdan zararsız şekilde atlatmak için Magdeburger Can Dostum Sigorta Poliçesini inceleyebilirsiniz. Ayrıca 2018 yılından itibaren vermiş olduğumuz hizmetlere ulaşmak ve destek almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 


BENZER YAZILAR

Mikroçip Nedir? Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu

Mikroçip Nedir? Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu

Mikroçip; sevimli dostlarımız olan kedi ve köpeklerin kaybolması durumunda hızlıca ailelerine ulaştırılması için gerekli bilgileri taşıyan bir cihazdır.

Evde Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde evcil hayvan denildiği zaman akıllara ilk olarak kedi ve köpek dostlarımız geliyor. Hayatının çoğunu ev ortamında geçiren dostlarımız, bakıma ihtiyaç duyuyor. Can dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için bakımlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda evde köpek bakımı ile ilgili bazı sorular sık sık soruluyor. “Köpek bakımı nasıl olur” gibi evde köpek bakımıyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kedilerin Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Kedilerin Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Evcil hayvanlarınızın sağlığı oldukça önemli. En sevilen evcil hayvanlardan kediler, aşı takvimleri oldukça sıkı takip edilmesi gereken türlerden biri. Bir kedinin ne zaman aşı olması gerektiği ve hangi aşıları olması gerektiği ise biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Evcil Hayvan Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Evcil Hayvan Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Evcil hayvanların yiyecekleri, bakım malzemeleri ve veteriner masrafları gün geçtikçe artış gösteriyor. Veteriner ücretleri, bu masrafların içerisinde en fazla olanıyken evcil hayvan sigortası, bu masrafın önüne geçilmesini sağlıyor.

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler Hemen hemen evcil hayvan sevmeyenimiz yok denilecek kadar azdır. Bazen bize huzur veren evcil dostlarımızdır. Sevimli, sempatik ve bir problem olmadığı taktirde zararsız olan evcil hayvanlardan bakımı en kolay olanlardan birisi de kedilerdir. Kedilere istemeyerek de olsa zarar verecek bir davranışta bulunursak tırmalaması kaçınılmazdır. Peki kedi tırmalaması nasıl geçer?

Acente Bul
Magdeburger Sigorta