0850 808 26 24
Kentsel Dönüşüm Süreci

Sık sık karşılaştığımız depremler ve Türkiye’nin deprem ülkesi olması sebebi ile birçok şehir deprem riski altında. Bu nedenle Türkiye’de geniş kapsamlı bir kentsel dönüşüm süreci başladı. Peki kentsel dönüşüm nedir ve kentsel dönüşüm süreci nasıl işler? Magdeburger olarak bu yazımızda, neredeyse herkes tarafından birçok faydası bilinmeyen kentsel dönüşüm süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Yaklaşık 2010’dan bu yana Türkiye, pek çok yönden Avrupa'ya özgü eşi görülmemiş bir büyüme yaşadı. Ülkenin altyapısı ve sosyal hizmetleri büyük ölçüde iyileşti ve özellikle AB ile ortak yatırımlar olmak üzere önemli ticari gelişmelere gerçekleşti. Peki kentsel dönüşüm nedir?

Genel olarak kentsel dönüşüm; eski ve sağlıksız kent yapılarının iyileştirilmesinde ve kentsel sorunların çözümünde uygulanan bir süreç olarak ifade edilmektedir. Kentsel dönüşüm, ayrıca ekonomik, mekânsal ve toplumsal koşulları dikkate alan kapsamlı bir projelendirme süreci olarak da tanımlanır.

Eskimiş olan ve depreme dayanıklı olmayan yapılar sonucu gerekli olan kentsel dönüşüm projeleri, aslında sadece şehrin genel görünümü açısından değil kat malikleri açısından da önemlidir. Bu, yapı sahiplerinin ve çok katlı binalardaki kat maliklerinin, daha kaliteli yaşam alanları ile buluşması için de önemli bir fırsattır. Kentsel dönüşümün birçok faydası bulunmaktadır. Faydaları arasında ise yeni yapılan binalar için getirilen zorunluluklar ön plana çıkmaktadır. Kentsel dönüşümün faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Binaların depreme dayanıklı olması ve özellikle büyük şehirlerde yaşanan otopark sorununu ortadan kaldırmayı hedefleyen otoparklı binalar. 
  • Kentlerde yer alan problemli alanlar bu projeler sayesinde daha yaşanabilir ve sağlıklı hale getirilmektedir.
  • Kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde çarpık kentleşmenin de önüne geçilebilmektedir. 
  • Kentsel dönüşüm projeleri ile mevcut altyapı verimli bir şekilde kullanılarak, kentsel altyapıdaki sermaye harcamalarının azaltılmasına yardımcı olur. 
  • Bu projeler ve çalışmalar sayesinde konut alım gücü problemi giderilmekte vatandaşların konut ihtiyaçları karşılanabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşümün uygulanabilmesi uygulanacak yapıların belirli kriterlere uyması gerekir. Bu kapsamda öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş bir kuruluştan yapının çeşitli noktalarından ve özellikle taşıyıcı kolonlarından karot örneği alınması gerekir.

Yapının risk oranı uzmanlar tarafından hazırlanan bir rapor ile tespit edildikten sonra bu raporun kesinleşmesi gerekmektedir. Öncelikle rapor, ilgili tapu müdürlüğü aracılığıyla riskli yapıdaki kat maliklerine tebligatla bildirilir. Tebligat sonrası her bir kat malikinin 15 gün içinde riskli yapı raporuna itiraz hakkı bulunur. Rapora itiraz edilirse itiraz, ilgili kriterlere sahip dört uzman öğretim üyesi ve Bakanlıkça atanan üç Bakanlık yetkilisinden oluşan komisyon karar toplanır ve bir karar alır. Yapı malikleri, riskli yapı tespit raporuna karşı itiraz sonucunu tebliğ aldıktan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde kararın iptali için dava açabilirler.

Raporun kesin sonuç alması sonrasında malikler Sermaye Piyasası Kurumundan lisanslı bir değerleme kuruluşuna taşınmanın değerini tespit edilmesini talep edebilirler. Raporun kesinleşmesi ya da bütün maliklerce anlaşma sağlandıktan sonra bir müteahhit ile sözleşmesi yapılması suretiyle inşaata başlanması mümkündür.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, kentsel dönüşüm süreci ve kentsel dönüşüm sürecinin şartları konusunu ele aldık. Hizmetlerimiz, Sigorta paketlerimiz ya da çeşitli poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye’de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı mevcuttur.

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak vergisi, kişilerin sahip olduğu veya kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri bir vergi türüdür.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Günümüzde, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabileceğiniz çeşitli sigorta acenteleri bulunmaktadır. Eviniz için de aynı şekilde sigorta yaptırmalısınız. Eviniz için yapabileceğiniz sigorta paketlerinden birisi de konut sigortasıdır. Peki, konut sigortası neleri kapsar? Konut Sigortası; sizi evinizde çıkacak bir yangından, beklenmedik kazalardan ve çeşitli diğer faktörlerden korur. Magdeburger Konut Sigortası’nın geniş kapsamlı teminatları ve avantajlı fiyatlarıyla eviniz ve aileniz güvencede olabilirsiniz.

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, deprem bölgesinde yaşayan bizler için son derece önemli. Bu yüzden deprem riskine karşı konutlarımızı güvence altına alan DASK ile ilgili “DASK poliçe sorgulama nedir / nasıl yapılır?” başta olmak üzere pek çok farklı soru soruluyor. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için DASK Poliçe Sorgulama Nedir ve DASK Poliçe Sorgulama İle Hangi Bilgilere Ulaşılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca E-devlet ile DASK Poliçe Sorgulama ve DASK Web Sitesinden Poliçe Sorgulama konularına da değineceğiz.

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemiz konumu dolayısıyla deprem bölgesinde yer almaktadır. Ülke tarihimiz boyunca depremler, büyük felaketlere neden olmuştur. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş Depremi ve tüm ülkenin bildiği Marmara Depremi, büyük felaketlere yol açan depremlerden sadece bazılarıdır. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta